Asociații patronale: Statul va deține date detaliate despre structura achizițiilor și bugetele consumate de fiecare persoană fizică. Unul dintre riscuri: migrarea achizițiilor online către țările vecine

Asociații patronale: Statul va deține date detaliate despre structura achizițiilor și bugetele consumate de fiecare persoană fizică. Unul dintre riscuri: migrarea achizițiilor online către țările vecine
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2024

Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR (OFA UGIR) atrage atenția, într-un comunicat, că Ordonanțele de Urgență OUG 69 și OUG 70 din data de 21 iunie 2024, „aprobate fără o consultare publică prealabilă”, vor produce efecte economice negative semnificative asupra economiei românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Organizația menționează că actele normative fac referire la introducerea sistemului E-factura pe relația B2C și Decontul de TVA precompletat RO e-TVA, scrie Agerpres.

FF Ventures intră în România pentru a dezvolta proiecte solare și de stocare a energiei CITEȘTE ȘI FF Ventures intră în România pentru a dezvolta proiecte solare și de stocare a energiei

„Argumentele experților din cadrul Grupului de fiscalitate al patronatului OFA UGIR, coordonat de consultantul fiscal Loredana Mihăilă, sunt: E-factura pe relația B2C. Această măsură obligă raportarea detaliată a achizițiilor efectuate de persoane fizice, inclusiv cumpărăturile online și achizițiile de bunuri de folosință îndelungată. Astfel, statul va deține date detaliate despre structura achizițiilor și bugetele consumate de fiecare persoană fizică. Impact negativ anticipat: Percepția de control excesiv din partea statului asupra modului de cheltuire a banilor de către cetățeni; Scăderea consumului pe piața națională din cauza temerii de supraveghere, ceea ce poate duce la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB); Migrarea achizițiilor online către piețele din țările vecine (Ungaria, Bulgaria, Polonia) și preferința pentru cumpărăturile directe din magazinele din UE, care va afecta negativ economia românească”, se spune în comunicat.

În ceea ce privește decontul de TVA precompletat RO e-TVA, organizația susține că acest sistem, deși intenționează să combată evaziunea fiscală, va genera costuri suplimentare și birocrație pentru companii și ANAF, fără a aduce beneficii concrete în creșterea încasărilor bugetare.

Potrivit sursei citate, companiile vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerințe și astfel vor crește costurile operaționale și se va reduce competitivitatea pe piață. Sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin declarația 394, astfel birocrația crește fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale.

De asemenea, există riscul ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazioniști, astfel că vor avea timp să își acopere urmele. Totodată, presupune costuri publice semnificative pentru implementarea și întreținerea sistemului, resurse care ar putea fi mai bine utilizate pentru automatizarea și dezvoltarea de soluții software eficiente. susține sursa citată.

„Pornind de la argumentele prezentate, OFA UGIR cere abrogarea OUG 69/2024 și 70/2024. Implementarea acestor acte normative în forma actuală nu aduce beneficii semnificative economiei românești și contribuabililor, ci, dimpotrivă, impune sarcini administrative suplimentare și generează costuri inutile. OFA UGIR susține necesitatea unor consultări publice reale și transparente înainte de adoptarea unor măsuri legislative cu impact semnificativ asupra mediului economic. Este esențial să promovăm un sistem fiscal eficient și echitabil, care să sprijine dezvoltarea economică și competitivitatea pe piața națională și internațională”, se mai spune în comunicat.

Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România (OFA UGIR) este un patronat dedicat sprijinirii și promovării antreprenoarelor din România. Fondată cu scopul de a oferi suport și resurse necesare dezvoltării afacerilor conduse de femei, OFA UGIR se angajează să creeze un mediu favorabil pentru creșterea economică și profesională a membrilor săi.

OFA UGIR activează în diverse domenii de activitate și oferă o platformă de networking, consultanță și formare profesională, facilitând accesul la informații și resurse esențiale pentru dezvoltarea afacerilor. Prin intermediul evenimentelor, seminariilor și workshop-urilor organizate, OFA UGIR promovează schimbul de experiențe și bune practici, contribuind la consolidarea comunității de femei antreprenor din România.

Misiunea OFA UGIR este de a sprijini și încuraja femeile în demersurile lor antreprenoriale, promovând egalitatea de șanse și dezvoltarea durabilă a afacerilor lor. Organizația colaborează îndeaproape cu autoritățile publice, instituțiile financiare și alte organizații de profil pentru a influența politicile publice în favoarea mediului de afaceri și pentru a îmbunătăți cadrul legislativ și fiscal din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
ugir
tva