Armand spune că ar putea fi confiscate aproape 20 milioane lei din veniturile obținute de terase din Herăstrău

Armand spune că ar putea fi confiscate aproape 20 milioane lei din veniturile obținute de terase din Herăstrău
scris 24 ian 2024

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a precizat că autoritatea locală ar putea confisca aproape 20 de milioane de lei din veniturile obținute de terasele care funcționează ilegal în Parcul Herăstrău.

Ea a menționat însă că agenții economici care știu că urmează să le fie confiscate veniturile trec toată activitatea pe o altă firmă, chiar dacă acest lucru nu ar trebui să fie posibil, conform contractelor cu ALPAB.

Urmărește-ne și pe Google News
Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari

"Cetățenii din Sectorul 1 se plâng de nivelul sonor prea mare care este produs de aceste terase și care ajunge până departe în sector. Parcul Herăstrău este monument istoric, iar eu, chiar dacă sunt primarul Sectorului 1, nu am atribuții în Parcul Herăstrău. Parcul Herăstrău este în administrația PMB, este un parc istoric, ceea ce înseamnă că tot ce se construiește în acest parc nu poate fi controlat decât de Poliția Municipală. Eu, în calitate de primar, cu poliția locală, nu am nicio atribuție care să controlez aceste terase. Contractul de concesionare între aceste terase și parc este gestionat de ALPAB. Singurul lucru pe care pot să îl fac și pe care l-am făcut și îl voi face în continuare este să verific dacă pot să ofer o autorizație de funcționare pentru aceste terase, pentru că autorizațiile de funcționare depind de primarul Sectorului 1. Aceste autorizații de funcționare, când le semnez, pot să verific anumite lucruri, dar nu pot să procedez la desființarea construcțiilor ilegale", a precizat Armand, la Digi 24.

Ea a menționat că singurul lucru pe care poate să îl facă este să semneze suspendarea autorizațiilor de funcționare în cazul în care nu sunt respectate anumite clauze. În momentul în care edilul semnează suspendarea autorizației de funcționare iar clubul continuă să funcționeze, primarul poate proceda la confiscarea veniturilor acestuia.

Jumbo - creștere de două cifre pe piața românească și explozie record a afacerilor. Pregătește încă 3 magazine în România. \ CITEȘTE ȘI Jumbo - creștere de două cifre pe piața românească și explozie record a afacerilor. Pregătește încă 3 magazine în România. "Nu vom vinde la prețuri excesive!"

"Prima dată mă duc acolo cu Poliția locală. Poliția locală semnează un proces verbal care constată că terasa funcționează ilegal. Vine a doua oară, constată din nou că terasa funcționează ilegal și veniturile între aceste două procese verbale pot fi confiscate. Asta facem. Multe terase sunt controlate cu această metodă și avem în curs un total de aproape 20 de milioane de lei, pe care le confiscăm. (...) În momentul în care un actor economic știe că îi vom confisca veniturile (...) imediat își oprește activitatea și trece toată terasa, toată activitatea lui, pe o altă firmă, ceea ce în mod normal nu ar putea să facă. Am verificat toate contractele de concesionare între ALPAB și aceste terase, iar aceste contracte specifică clar că spațiul nu poate fi subînchiriat. Nu poate acest contract fi pasat la altă firmă", a spus ea.

Pe de altă parte, Clotilde Armand spune că nu face parte dintre atribuțiile ei să verifice contractele de concesionare.

Și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, afirma recent că are de aprofundat două subiecte ”complicate” - terasele din Herăstrău și de pe Lipscani. Fiind activități economice, în care lucrează între 6.000 și 10.000 de oameni, primarul crede că acestea trebuie să aibă timpul necesar pentru a se normaliza, dar vine și această perioadă, întrucât domeniul a beneficiat de complicitatea autorităților publice ”15-20 de ani”.

”Sunt două subiecte pe care nu le-am aprofundat, urmează, dar sunt complicate. Unul este subiectul teraselor din Herăstrău, al doilea este chestiunea publicității stradale din București. Aceste două fenomene sunt activități economice care au beneficiat, cu ghilimele sau fără ghilimele, de o complicitate sau de o privire în altă parte a autorității publice vreme de 15-20 de ani”.

TAROM scoate bilete la preț redus CITEȘTE ȘI TAROM scoate bilete la preț redus

El crede că ”cel mai simplu este să iei buldozerul să te duci să intri peste un panou publicitar sau peste o astfel de terasă”.

”Totuși, o activitate economică, în opinia mea. Din informațiile pe care le am, în tot domeniul ăsta sunt undeva între 6.000 și 10.000 de oameni care lucrează și atunci e bine să le dai acestor oameni, chiar dacă unii dintre ei au greșit, să le dai o perspectivă de 3-4 ani, astfel încât să poată să-și normalizeze afacerea și asta este ceva urma”, a mai declarant primarul general.

Niculor Dan, crede că pe Lipscani situația este diferită.

”Acolo este și o chestiune de securitate. Când o să înceapă primăvara, dacă nu intervenim, o să avem terase care vor fi un una lângă cealaltă și nu vor păstra culoarul pentru mașinile de intervenție. Acolo vom intra foarte repede pentru a normaliza”, a adăugat primarul general, explicând că acest lcuru se va întâmpla ”cel târziu în martie”.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicușor dan
terese
lipscani