Alexandru Aron, co-fondator Beans&Dots: Sunt oameni pe piață, problema este calitatea lor. Dacă te alegi cu unul zdravăn la cap, poți să te consideri norocos!

Alexandru Aron, co-fondator Beans&Dots: Sunt oameni pe piață, problema este calitatea lor. Dacă te alegi cu unul zdravăn la cap, poți să te consideri norocos!
scris ieri, 02:00

Problemele cu forța de muncă persistă pe piața de HoReCa, personalul de calitate fiind tot mai greu nu numai de găsit, ci și de păstrat. În continuare, jucătorii din industria HoReCa apelează la diferite strategii atât pentru a găsi angajați, cât și pentru a-i reține. Mulți au apelat la muncitorii străini, însă sunt și antreprenori care preferă în continuare forța de muncă locală.

De la începutul anului și până acum, au fost scoase în piață 52.000 de joburi noi pentru industria HoReCa, arată datele transmise de către eJobs, platformă de recrutări online, pentru Profit.ro. 

Urmărește-ne și pe Google News

În acest moment, pentru HoReCa sunt disponibile 3.200 de locuri de muncă.

„Cele mai mari probleme sunt cu forța de muncă. Găsești, sunt oameni pe piață, problema este calitatea lor. În momentul în care dăm un anunț, primim între 50 și 100 de CV-uri, oameni care au mai făcut asta, care nu au mai făcut asta, care cred că ar vrea să încerce, studenți sau elevi de liceu care vor part-time-uri.

Bosch, cu peste 10.000 angajați în România, anunță concedieri masive. Sunt așteptate mișcări sindicale puternice în Germania CITEȘTE ȘI Bosch, cu peste 10.000 angajați în România, anunță concedieri masive. Sunt așteptate mișcări sindicale puternice în Germania

Chemi la interviu 20-30 care ți se par mai interesanți. Dn ăștia, dacă îți vin 10, ești norocos și din cei 10, dacă te alegi cu unul zdravăn la cap, poți să te consideri iar norocos, în sensul în care are bun simț, are o etică a muncii, înțelege că eforturile trebuie să vină din ambele părți, nu doar din partea firmei, că poate să lucreze în echipă.

Sunt foarte multe lucruri, din păcate, de care ai nevoie ca să lucrezi cu oamenii în fiecare zi și să interacționezi cu ei. Partea tehnică, de făcut cafea, se învață. De aceea, de foarte multe ori, de-a lungul timpului, am preferat să luăm oameni mișto, care ne-au plăcut, dar care habar n-aveau despre cafea și să-i învățăm cafea. A fost o strategie mult mai bună”, spune, într-o discuție cu Profit.ro, Alexandru Aron, co-fondator Beans&Dots.

Piața de hoteluri și restaurante are un număr total de salariați de 232.369, potrivit datelor transmise de către Inspecția Muncii, pentru Profit.ro.

SURPRIZĂ Bigster va fi produs și în India, dar vândut sub numele Nissan X-Trail. Renault ar putea avea propria versiune, pe piața locală CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Bigster va fi produs și în India, dar vândut sub numele Nissan X-Trail. Renault ar putea avea propria versiune, pe piața locală

Dintre aceștia, 213.627 (91,93%) sunt salariați români, 482 (0,21%) sunt salariați cu cetățenie UE și 18.260 (7,86%) sunt salariați cu cetățenie non-UE. 

"La nivelul anului 2024, HoReCa a fost al 6-lea domeniu în topul domeniilor care au atras cele mai multe aplicări. Este vorba despre 700.000 de aplicări de la începutul anului și până acum", transmit și reprezentanții eJobs. 

"Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs.ro, media salarială netă la nivel național pentru HoReCa este de 4.000 de lei / lună. Așteptările angajaților din acest domeniu sunt, însă, cu 25% mai mari decât această valoare. În medie, așteptările lor salariale sunt de 5.000 de lei pe lună", mai spun reprezentanții eJobs.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru aron
beans&dots