Ungaria cumpără, prin intermediari, clădiri de patrimoniu din Ardeal. Cea mai recentă achiziție, în centrul vechi al Sighișoarei

Ungaria cumpără, prin intermediari, clădiri de patrimoniu din Ardeal. Cea mai recentă achiziție, în centrul vechi al Sighișoarei
scris 10 feb 2022

Mai multe clădiri de patrimoniu din zona Ardealului au fost achiziționate de Ungaria în ultima vreme, prin intermediul unor firme înființate pe teritoriul României, sub umbrela companiei ungare Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, potrivit Investigatoria.ro. Cele mai recente achiziții au avut loc în centrul vechi al Sighișoarei, parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Ultima achiziție din Sighișoara este clădirea Alte Post, situată în inima orașului. Fostă stație de poștă din anul 1851, clădirea istorică a fost cumpărată în 2013 de un om de afaceri local, care a renovat-o și a transformat-o într-o pensiune cu restaurant.

Urmărește-ne și pe Google News
Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

„Clădirea Alte Post a fost cumpărată de un inginer de la Biserica evanghelică. Coincidență sau nu, soția sa este săsoaică și face parte din consistoriul bisericii. A transformat-o în hotel-restaurant (șapte camere de cazare), o cramă exact în buricul târgului.”, a explicat o sursă locală, pentru Investigatoria.ro. Recent, însă, omul de afaceri a decis să vândă, iar în scenă a intrat Manevi Pro Transilvania, care a cumpărat clădirea cu suma de 1.300.000 de euro.

Potrivit sursei citate, compania este fondată de Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag și este reprezentată legal de Zsanett Olah, cetățean ungar. Compania ungară are rolul de a sprijini, alături de o altă organizație numită Comitatus-Energia Beruházási, demersul guvernului Orban de a proteja clădirile cu semnificație pentru Ungaria, prin înființarea Fundației pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală, și care presupune achiziții care „recuperează” un întreg patrimoniu prin fundații și companii de stat. Manevi ZRT face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, controlată în totalitate de Guvernul de la Budapesta, pentru că în anul 2018 a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei din subordinea Agenției Arhivelor Statului.

De-a lungul timpului, Manevi ZRT a achiziționat mai multe clădiri de patrimoniu din România, precum: Castelul Wesselényi (Sălaj), fostul hotel Pannonia (Satu Mare), fostul sediu al primăriei Carei, scrie Adevarul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
imobiliare