Ungaria sugerează că un „atac biologic” ar fi sursa focarului său de febră aftoasă

VECINI   
Ungaria sugerează că un „atac biologic” ar fi sursa focarului său de febră aftoasă

Ungaria a sugerat un „atac biologic” ca posibilă sursă a primului focar de febră aftoasă din țară după mai bine de jumătate de secol, ceea ce a provocat închiderea granițelor și sacrificarea în masă a vitelor în nord-vestul țării, relatează Reuters.

Ungaria a raportat luna trecută primul caz de febră aftoasă din ultimii 50 de ani la o fermă de bovine din nord-vest, în apropierea graniței cu Austria și Slovacia, a anunțat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, citând autoritățile ungare.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO PartnerVet, sprijinit de D Craig Holding și de Vetimex Capital, continuă extinderea operațiunilor și preia o clinică în Cluj-Napoca CITEȘTE ȘI FOTO PartnerVet, sprijinit de D Craig Holding și de Vetimex Capital, continuă extinderea operațiunilor și preia o clinică în Cluj-Napoca
Evenimente

Până joi, autoritățile de sănătate animală efectuaseră controale la aproape 1.000 de ferme din Ungaria, doar patru din regiunea afectată din nord-vest având rezultate pozitive, scrie News.ro.

„În acest stadiu, putem spune că nu se poate exclude faptul că virusul nu a fost de origine naturală, este posibil să avem de-a face cu un virus creat artificial”, a declarat șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, Gergely Gulyas, într-o conferință de presă.

Răspunzând la o întrebare, Gulyas a declarat că nu poate exclude faptul că epidemia de virus este rezultatul unui atac biologic, fără a indica cine ar putea fi responsabil. El a spus că suspiciunea se bazează pe informații verbale primite de la un laborator străin, dar rezultatele acestora nu au fost încă pe deplin dovedite și documentate.

Cum activezi dark mode în Windows 11 în mai puțin de un minut CITEȘTE ȘI Cum activezi dark mode în Windows 11 în mai puțin de un minut

Stocul de bovine al Ungariei număra 861.000 de capete pe baza unui recensământ al șeptelului efectuat în decembrie, puțin schimbat față de nivelurile din anul precedent. Aceasta a reprezentat 1,2% din totalul stocurilor de bovine din Uniunea Europeană, conform statisticilor oficiale.

Febra aftoasă nu prezintă niciun pericol pentru oameni, dar provoacă febră și bășici în gură la rumegătoarele cu copite bifurcate, cum ar fi bovinele, porcinele, ovinele și caprinele, iar focarele duc adesea la restricții comerciale.

Mii de bovine a trebuit să fie sacrificate în încercarea de a limita focarul, în timp ce Austria și Slovacia au închis zeci de puncte de trecere a frontierei, după ce boala a apărut și în partea de sud a Slovaciei.

Și în România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a interzis luna trecută transporturile de animale vii, furaje, paie, compost și gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România, din cauza focarului de febră aftoasă înregistrat la o fermă din Ungaria. De asemenea, ANSVSA a impus o serie de restricții pentru produsele de origine animală, cum ar fi carne, lapte și produse din lapte.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
febră aftoasă