Tranzacția prin care concernul Sika, cu vânzări de peste 7 miliarde euro, cumpără unul dintre principalii furnizori din România de materiale pentru hidroizolații și vrea să devină liderul pieței locale - în analiza autorităților

Tranzacția prin care concernul Sika, cu vânzări de peste 7 miliarde euro, cumpără unul dintre principalii furnizori din România de materiale pentru hidroizolații și vrea să devină liderul pieței locale - în analiza autorităților
scris 11 mar 2019

Tranzacția prin care concernul Sika, printre marii jucători ai pieței globale de materiale chimice de construcții, cu sediul în Elveția, cumpără Arcon Membrane, unul dintre principalii furnizori din România de membrane bituminoase cu elastoplastomeri pentru hidroizolații, a intrat în analiza Consiliului Concurenței. Prin această tranzacție, intenția Sika este de a deveni liderul pieței locale în domeniu.

Arcon Membrane face parte din grupul de firme dezvoltate de antreprenorul Ioan Țițeiu încă din anii `90. În 2011, revista Forbes îl cota pe Țițeiu cu o avere estimată la 14-15 milioane de euro. Firma îi mai are ca acționari pe Ana-Carmen Ciolan, cu 10% din părțile sociale, și pe Nicolae-Lucian Ciolan, cu 5%, potrivit termene.ro. Cu o capacitate de producție anuală de peste 20 milioane metri pătrați, Arcon este printre cei mai mari producători de membrane bituminoase cu elasto-plastomeri din estul Europei. 

Urmărește-ne și pe Google News

Arcon are sediul în Sfântu-Gheorghe, la 200 kilometri nord de București. În 2017, cu peste 100 de angajați, a avut afaceri de 83 milioane lei și un profit net de 9,2 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacție: Fondul asiatic de investiții CEECAT Capital iese de pe piața românească prin vânzarea producătorului de cărămidă Brikston către grupul austriac Leier CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fondul asiatic de investiții CEECAT Capital iese de pe piața românească prin vânzarea producătorului de cărămidă Brikston către grupul austriac Leier

Concernul Sika, fondat în 1910, are subsidiare în 101 țări și peste 18.400 de angajați la nivel global. În 2017, concernul a avut vânzări de peste 7 miliarde euro.

Sika este prezent în România din 2002, având două unități de producție, la Brașov, unde produce aditivi pentru betoane cu o capacitate de producție de circa 10.000 tone/an, și la Căpușu Mare (Cluj), unde produce mortare și adezivi speciali pentru construcții, cu o capacitate de circa 50.000 tone/an.

Subsidiara Sika România a fost implicată în proiecte locale precum Floreasca City Center, Floreasca Business Park, extinderea rețelelor Dedeman și Kaufland, consolidarea hotelului Domogled din Băile Herculane, turnul de răcire Paroșeni, loturile de autostradă de pe Coridorul IV Paneuropean, reabilitarea căii ferate Sighișoara – Atel.

Anul trecut, cu circa 70 de angajați, subsidiara a avut afaceri de 142,8 milioane lei și un profit net de 7,6 milioane lei.

Recent, după ce a rezistat 4 ani unei încercări de preluare ostilă, Sika și-a cumpărat un rival de pe piața franceză, într-o tranzacție de 2,2 miliarde euro.

Piața globală a produselor chimice pentru construcții este evaluată la aproximativ 61 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
sika
fabrica
constructii