Stocul de retail modern din București este mai mare decât cel din Transilvania și dublu față de cel din Moldova

Stocul de retail modern din București este mai mare decât cel din Transilvania și dublu față de cel din Moldova
scris 10 apr 2019

Stocul de retail modern din București a rămas stabil în 2018, la 1,2 milioane de metri pătrați, nivel cu 7% mai ridicat decât cel din zona de Centru – Vest a țării (16 județe din Transilvania și Banat), care a ajuns la 1,18 milioane de metri pătrați, și dublu față de stocul din regiunea Moldovei (8 județe), care se situează la 595.000 de metri pătrați.

O a patra regiune evidențiată este cea de Sud (16 județe, fără București – Ilfov), unde stocul de retail modern se ridică la 735.000 de metri pătrați, astfel că suprafața cumulată a mallurilor, parcurilor de retail și galeriilor comerciale la nivel național se situează la 3,71 milioane de metri pătrați, determinând o densitate de 191 de metri pătrați/ 1.000 de locuitori, conform Cushman & Wakefield Echinox.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Divizia imobiliară a Alpha Bank România discută vânzarea ultimelor proprietăți executate silit de bancă după care se orientează spre consultanță externă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Divizia imobiliară a Alpha Bank România discută vânzarea ultimelor proprietăți executate silit de bancă după care se orientează spre consultanță externă

Ținând cont de proiectele aflate în prezent în construcție, livrările de spații comerciale vor accelera în acest an spre nivelul de 140.000 de metri pătrați, Sibiul, Timișoara și Bucureștiul urmând să atragă 70% din livrări. La Sibiu vor fi livrate mallul Festival Centrum și extinderea proiectului Shopping City Sibiu, în Timișoara va fi extins proiectul Iulius Mall, în timp ce în București sunt așteptate extinderile proiectelor Colosseum și Veranda. Spații comerciale moderne noi vor fi livrate și în Zalău, unde este planificată inaugurarea proiectului Zalău Value Center, dar și în Satu Mare și Buzău, unde vor fi extinse proiecte existente.

Cei mai activi dezvoltatori vor fi și în acest an NEPI Rockcastle, Iulius Group și Prime Kapital, trei din cei mai mari dezvoltatori și proprietari de spații comerciale din piața locală.

Anul trecut, în țară au fost livrate spații noi cu o suprafață de aproximativ 104.000 de metri pătrați, în timp ce în București nu a fost finalizat niciun nou proiect de retail.

Piața terenurilor s-a dublat. Cele mai importante tranzacții CITEȘTE ȘI Piața terenurilor s-a dublat. Cele mai importante tranzacții

La nivel de oraș, localitățile cu cea mai mare densitate de spații comerciale rămân Suceava (1.167 mp/ 1.000 de locuitori) și Oradea (1.014 mp/ 1.000 de locuitori), în timp ce în orașele primare, cu o populație de peste 250.000 de locuitori, acest indicator variază între 380 mp/ 1.000 de locuitori în Craiova și 692 mp/ 1.000 de locuitori în Timișoara.

Rata medie de neocupare a centrelor comerciale din București a scăzut pe parcursul anului trecut de la 3% la 2%, în timp ce la nivel regional aceasta se situează în jurul valorilor de 4% în zonele de sud și de est și 6% în partea central-vestică a țării. Este, astfel, de așteptat ca rata de neocupare scăzută din cadrul centrelor comerciale dominante sa pună presiune pe nivelul chiriilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
retail modern
bucuresti
transilvania