Stocul de birouri moderne s-a triplat în ultimii zece ani, dar Bucureștiul rămâne departe de Varșovia sau Praga

Stocul de birouri moderne s-a triplat în ultimii zece ani, dar Bucureștiul rămâne departe de Varșovia sau Praga
scris 31 mai 2017

Bucureștiul, cu un stoc de birouri moderne de 2,55 milioane metri pătrați, are o densitate de 1,4 metri pătrați per locuitor, la jumătate față de Varșovia sau Praga, orașe în care densitatea de birouri moderne a depășit pragul de 3 metri pătrați/locuitor, arată o analiză Cushman & Wakefield Echinox.

Practic, ca densitate, Bucureștiul este în prezent la nivelul unor orașe secundare din Polonia, precum Cracovia, Wroclaw sau Katowice, unde densitatea de birouri moderne este între 1,2 metri pătrați și 1,45 metri pătrați/locuitor.

Urmărește-ne și pe Google News

În Bratislava, capitala Slovaciei, densitatea este de 4 metri pătrați/locuitor, în timp ce în Budapesta nivelul este de 2 metri pătrați/locuitor.

La nivelul altor orașe din România, cea mai dezvoltată piață de birouri este Cluj-Napoca, cu un nivel de 0,74 metri pătrați/locuitor, urmată de Iași (0,5 metri pătrați/locuitor) și Timișoara (0,45 metri pătrați/locuitor).

Mișcare surpriză: Nouă amnistie pentru firmele și persoanele fizice cu datorii la stat. Puterea pregătește din nou ștergerea penalităților CITEȘTE ȘI Mișcare surpriză: Nouă amnistie pentru firmele și persoanele fizice cu datorii la stat. Puterea pregătește din nou ștergerea penalităților

În ultimii zece ani, stocul modern de birouri din București s-a triplat, ținând cont că la sfârșitul anului 2007 în Capitală erau operaționale spații cu o suprafață de 875.000 de metri pătrați. Pentru următorul deceniu, consultanții Cushman & Wakefield Echinox estimează că stocul de birouri din București poate cunoaște o nouă dublare, până la nivelul de 5 milioane de metri pătrați, care ar duce densitatea spre pragul de 3 metri pătrați/locuitor, la nivelul actual din Varșovia și Praga.

Pentru ca acest prag să fie atins, ar trebui ca ritmul de dezvoltare actual din piață să se mențină constant, la aproximativ 250.000 metri pătrați pe an. Anul trecut, în București au fost livrate clădiri noi cu o suprafață închiriabilă de 275.000 de metri pătrați, iar pentru perioada 2017 – 2018 este anunțată livrarea unor proiecte cu o suprafață cumulată de peste 500.000 de metri pătrați.

Stocul de birouri moderne s-a triplat în ultimii zece ani, dar Bucureștiul rămâne departe de Varșovia sau Praga

”Cererea de birouri din București se menține la un nivel ridicat, iar dezvoltatorii vin în întâmpinarea acestei cereri cu proiecte variate – clădiri boutique, parcuri de afaceri sau turnuri de birouri -, situate în zone diverse ale orașului – vest, centru, centru – nord – pentru a acoperi toate segmentele pieței. În condițiile în care economia locală se va menține pe un trend de creștere sustenabilă, iar climatul de business va ramâne stabil, credem că în decurs de zece ani orașul poate găzdui un stoc dublu față de cel actual. În ciuda dificultăților întâmpinate în prezent de companii în găsirea de noi angajați, Bucureștiul rămâne un magnet pentru forța de muncă din toate zonele țării datorită instituțiilor de învățământ și a oportunităților de carieră pe care orașul le oferă”, a declarat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Potențial ridicat de dezvoltare au însa și marile centre universitare din țară, precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, unde ponderea studenților în populația orașelor este chiar mai ridicat decât în București.

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii birouri
office