La finalul primului semestru din acest an, stocul modern de spații industriale și logistice din provincie a ajuns la 1,3 milioane de metri pătrați, depășind stocul din București cu aproximativ 30%. Regiunea cu cel mai mare stoc din afara capitalei este zona de Vest (33%), urmată de Sud (31%) și Nord-Vest (18%), arată o analiză a DTZ Echinox.
Orașele cel mai bine reprezentate din punct de vedere al dezvoltărilor realizate sunt Timișoara (300.000 metri pătrați) și Ploiești (peste 250.000 metri pătrați), ambele cumulând aproximativ 50% din stocul național (fără a lua în calcul Bucureștiul).
În ultimii doi ani și jumătate, volumul spațiilor tranzacționate în afara Capitalei a fost de aproximativ 400.000 metri pătrați. Regiunea de Vest, deși are cel mai mic număr de locuitori, iar venitul mediu lunar este cel mai ridicat în comparație cu celelalte zone analizate, a atras 45% din cerere, cu 175.000 metri pătrați din total.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În București, cererea raportată la aceeași perioadă a depășit 250.000 metri pătrați, provenind în principal din segmentul logistic, retail și comerț online. În prima jumătate a acestui an au fost închiriate peste 80.000 metri pătrați în proiectele dezvoltate de marii jucători - P3, CTP și Immofinanz (Logicor).
Orașele cele mai atractive pentru companiile noi care intră pe piață sau cele în căutare de extindere a unităților de producție sau depozitare sunt: Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Timișoara și Ploiești.
Per ansamblu, peste 70% din volumul investițional privat înregistrat în afara Capitalei se regăsește în regiunile Sud, Centru și Vest.
”Cu siguranță, existența a peste 600 kilometri de autostradă și a două coridoare Pan Europene sunt motivele principale pentru care zonele Sud, Centru și Vest sunt cele mai atractive regiuni pentru investiții private. Până la finalul anului 2017 sunt așteptate investiții private în zonele de Centru și Sud-Vest, sectorul auto păstrându-și poziția de lider”, a declarat Mihaela Galatanu, Head of Research DTZ Echinox.
Mai mult de jumătate din volumul total al investițiilor private din afara Bucureștiului au fost înregistrate în sectorul Automotive (circa 60%). Companii precum Continental, Delphi Corporation, Autoliv, Yazaki sau Johnson Controls au pe teritoriul României minimum patru unități de producție fiecare.
Analiza mai arată că, în pofida faptului că sunt printre cele mai puține dezvoltate regiuni din țară, zonele de Sud-Vest și Sud-Est au un mare potențial de dezvoltare, datorită terenurilor disponibile și a infrastructurii. Prin urmare, regiunile au atras dezvoltatori precum WDP sau Helios Phoenix, care au ales să investească în terenuri sau să dezvolte unități pentru chiriași precum Faurecia sau Yazaki.
Dacia Renault, Smithfield Foods, Pirelli sau EGGER se numără printre companiile care au efectuat cele mai mari investiții private în afara Capitalei.