Primăria Capitalei vrea să cumpere de la moștenitorii omului de afaceri Vasile Turcu un teren de 6 hectare din cartierul 23 august, pentru locuințe sociale

Primăria Capitalei vrea să cumpere de la moștenitorii omului de afaceri Vasile Turcu un teren de 6 hectare din cartierul 23 august, pentru locuințe sociale
scris 29 apr 2018

Primăria Capitalei vrea să demareze negocieri pentru a cumpăra un teren în suprafață de peste 6 hectare situat în cartierul 23 august din sectorul 3 al Bucureștiului,  pentru a construi acolo ansambluri de locuințe sociale destinate persoanelor defavorizate. Terenul se află în proprietatea firmei Monolit – Antrepriza de Construcții Montaj nr. 3 SA, din grupul Romconstruct controlat de moștenitorii omului de afaceri Vasile Turcu, decedat anul trecut,

Terenul (foto) este ipotecat în favoarea Veneto Banca, se află pe strada Vâlsănești nr. 1A din sectorul 3, cartierul 23 august, și a fost evaluat anul trecut la aproape 4,6 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Terenul este pretabil pentru construirea unor ansambluri de locuințe sociale. Locuințele vor fi atribuite personelor fără venituri, foarte sărace, așa-numitele cazuri sociale, ale căror venituri nu le permit închirierea sau achiziționarea de pe piața imobiliară a unei locuințe", se arată într-un document al Primăriei.

Dăncilă: Categoric nu voi demisiona. Iohannis m-a chemat să mă certe ca pe un elev CITEȘTE ȘI Dăncilă: Categoric nu voi demisiona. Iohannis m-a chemat să mă certe ca pe un elev

Firma Monolit – Antrepriza de Construcții Montaj nr. 3 SA se află în insolvență, ca și altele din grupul Romconstruct. În toamna anului trecut, administratorul special al firmei, Marius Turcu, unul dintre fiii lui Vasile Turcu, a solicitat instanței de judecată prelungirea cu o lună a termenului de depunere a planului de reorganizare.

"Un element central al planului de reorganizare va consta în construirea unui ansamblu rezidențial pe terenul din str. Vâlsănești nr. 1A, sector 3, municipiul București, aflat în proprietatea societății debitoare și ipotecat în favoarea Veneto Banca SPA Italia Montebelluna Sucursala București, iar realizarea acestuia necesită investiții considerabile, precum și negocieri cu creditorul garantat, pentru a se asigura viabilitatea proiectului și pentru a fi votat de către creditori", a fost unul din argumentele avansate de Marius Turcu în cererea de prelungire, acceptată de instanță. 

În vara lui 2017, înainte ca Tribunalul București să admită cererea de intrare în insolvență a Monolit – Antrepriza de Construcții Montaj nr. 3 SA, terenul vizat acum de Primăria Capitalei, din str. Vâlsănești nr. 1A, a fost scos la licitație la cererea Veneto Banca, pentru recuperarea datoriei către bancă, fiind evaluat în acest scop de un evaluator autorizat la aproape 4,6 milioane euro, respectiv circa 20,8 milioane lei. Procedura de vânzare a fost oprită în urma intrării în insolvență a firmei.

DNA a început urmărirea penală împotriva fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu CITEȘTE ȘI DNA a început urmărirea penală împotriva fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu

Omul de afaceri Vasile Turcu, fost acționar al echipei de fotbal Dinamo București între 2004 și 2011, a decedat în martie anul trecut la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, unde a ajuns în stop cardio-respirator după o tentativă de sinucidere prin spânzurare. El avea vârsta de 62 de ani.

Turcu era patronul grupului Romconstruct, care a obținut de-a lungul timpului mai multe contracte cu statul, printre care cele pentru renovarea clădirii Operei Naționale din București, a Muzeului Național de Istorie a Românilor și a Arcului de Triumf din Capitală, cea din urmă lucrare fiind finalizată și inaugurată în mandatul actualului primar general, Gabriela Firea.

Printre cele 22 de societăți comerciale înființate anul trecut de Primărie la inițiativa primarului general se numără și Trustul de Clădiri Metropolitane, al cărui obiect de activitate este "construirea de locuințe în vederea vânzării și închirierii, apartamente cu destinația de locuințe sociale, de necesitate, locuințe pentru tinerii căsătoriți, cu vârsta fiecăruia de până în 35 de ani sau alte categorii de persoane stabilite de Consiliul General", potrivit expunerii de motive a hotărârii CGMB de înființare a companiei.

Noi obligații privind deșeurile pentru restaurantele și firmele din Centrul Vechi al Capitalei. Amenzi de până la 5.000 lei pentru neconformare CITEȘTE ȘI Noi obligații privind deșeurile pentru restaurantele și firmele din Centrul Vechi al Capitalei. Amenzi de până la 5.000 lei pentru neconformare

În acest an, Primăria Municipiului București a alocat în buget 753.000 de euro pentru studiile de fezabilitate și proiectele tehnice aferente unui număr de șapte ansambluri de locuințe sociale și pentru tineri, trei în sectorul 5, două în sectorul 4, unul în sectorul 2 și unul în sectorul 3.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara în martie că la nivelul Bucureștiului au fost înregistrate 3.000 de cereri pentru unități locative, existând familii care nu au unde locui. Firea a precizat că, în cazul medicilor și asistenților, apartamentele și garsonierele vor fi cumpărate, în primă fază, pentru că ar dura prea mult construirea unor noi unități.

„Avem 3.000 de cereri de unități locative la nivelul Bucureștiului, sunt situații foarte grave, familii care nu au unde să stea, iar acum improvizează și viața lor este un coșmar. Deci nișa noastră este în primul rând această zonă a locuințelor sociale”, spune Firea.

Edilul preciza că, după construirea, de către Trustul de Clădiri Metropolitane, a unităților locative pentru cazurile sociale, vor fi construite și locuințe de serviciu.

viewscnt
Afla mai multe despre
vasile turcu
romconstruct
insolventa
pmb
cgmb
primaria capitalei
gabriela firea
locuinte sociale
persoane defavorizate
persoane sarace
locuinte de necesitate