Acționarii grupului de distribuție și furnizare a energiei electrice Electrica SA, listat la Bursa de Valori București și unde cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni, au respins în AGA propunerea conducerii companiei, de relocare într-un sediu închiriat, situat în clădirea de birouri America House de pe Bulevardul Titulescu, mișcare care, potrivit managementului Electrica SA, urmărea atât beneficii de imagine, cât și financiare, intenție anunțată de Profit.ro.
De asemenea, în urma votului cumulativ asupra componenței Consiliului de Administrație, doi dintre membrii CA aflați în funcție la data AGA, președintele Cristian Bușu și Pedro Mielgo Alvarez, nu au fost confirmați, mandatele lor încetând în consecință.
În schimb, au fost aleși doi administratori noi, respectiv Valentin Radu, fost CEO al Țiriac Holdings, în prezent managing partner la Platinum Capital, și Ramona Ungur, șefa Departamentului Restructurare IMM al Băncii Comerciale Române. Ambii au fost propuși de către Ministerul Energiei, alături de încă un acționar.
CITEȘTE ȘI FOTO Cea mai scumpă vacanță vândută de 1 Mai: Un cuplu de români a plătit 42.500 de euro pe un sejur într-un apartament de lux în Dubai, situat sub apăDintre membrii CA aflați în funcții, au fost confirmați, în urma votului acționarilor, Elena Doina Dascălu, Gicu Iorga, Arielle Malard De Rothschild, Bogdan George Iliescu și Willem Jan Antoon Henri Schoeber.
În prezent, companiile Electrica SA, Electrica Furnizare SA și Electrica Serv își desfășoară activitatea în două sedii distincte, aflate în proprietatea Electrica SA, respectiv Electrica Serv, situate în zona centrală a Bucurestiului, pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Piața Victoriei, și pe Șoseaua Stefan cel Mare, cu un total de aproximativ 350 de angajați.
Potrivit propunerii managementului Electrica SA, respinsă de acționari, Electrica SA ar fi urmat să închirieze o suprafață de 1.800 metri pătrați la etajul 6 al clădirii America House, unde inițial să fie mutați circa 150 de angajați. În funcție de obținerea aprobărilor necesare, finalizarea relocării era estimată pentru trimestrul III al anului. Compania își propusese și lucrări de reamenajare a noului spațiu.
Printre chiriașii actuali ai America House se numără companii precum Deloitte, Ericsson, BCR, Actavis, McDonald’s, Mastercard sau Cisco. Clădirea a fost dezvoltată de către Global Trade Center (GTC), cu sediul central în Polonia, și se află în prezent în proces de vânzare de către actualul proprietar, fondul de investiții francez AEW Europe.
CITEȘTE ȘI CNAIR anunță restricții de circulație pentru luni 30 aprilie și marți 1 maiConducerea companiei estima că relocarea consolidată a celor trei companii din grupul Electrica va aduce beneficii de imagine atât față de acționari, cât și față de publicul larg și că funcționarea în noul sediu va avea efect și asupra productivității angajaților, în principal datorită accesului la spații moderne și funcționale de birou și la facilități de luat masa. De asemenea, se considera că vor spori sinergiile la nivel de grup, nivelul de colaborare si rapiditatea deciziilor.
În același timp, managementul își propunea să valorifice sediile actuale, în condițiile pieței, analizând din punct de vedere economic toate opțiunile - închiriere, vânzare, reconstrucție - și urmând să identifice soluția cea mai rentabilă pentru toate companiile, inclusiv, în cazul Electrica SA, pe baza unei analize detaliate din punct de vedere tehnic a clădirii actuale. Măsurile de valorificare ar fi urmat să contribuie la acoperirea costurilor de relocare și operaționale, pentru a minimiza efectul asupra bugetului companiilor.
Grupul Electrica SA, care controlează cel mai mare furnizor de energie electrică din țară și trei dintre operatorii concesionari regionali de rețele de distribuție a energiei, a terminat anul 2017 cu un profit net de 172 milioane lei, în scădere cu peste 63% față de 2016, ca urmare a creșterii investițiilor în rețelele de distribuție, dar și a costurilor cu achiziționarea de energie electrică de pe piață, ca urmare a scumpirilor de pe OPCOM. Veniturile grupului au crescut ușor, cu 1,5%, la 5,6 miliarde lei.