Pregătiri pentru criza imobiliară: „Dacă din calcule reiese că, într-un scenariu pesimist, lucrurile nu funcționează, renunțăm“

Pregătiri pentru criza imobiliară: „Dacă din calcule reiese că, într-un scenariu pesimist, lucrurile nu funcționează, renunțăm“

Avalon Estate

scris 24 mai 2019

Investitorul sud-african Prime Kapital, înființat în urmă cu doi ani de fondatorii celui mai mare investitor imobiliar din țară, și-a prognozat un ritm pesimist de vânzări pentru primul său proiect rezidențial din România, dezvoltat în Pipera pe un teren cumpărat de la George Becali, pentru a se asigura că afacerea este sustenabilă și pe timp de criză. Compania vrea să se extindă puternic pe sectorul rezidențial și caută terenuri, însă consideră că prețurile cerute astăzi de proprietari sunt exagerate.

Compania a anunțat anul trecut că va lansa în iulie 2019 lucrările de construcție la proiectul Avalon din Pipera, însă acum spune că va amâna demararea sa până în septembrie. Avalon se va construi pe un teren de 8,1 hectare, amplasat în spatele reprezentanței auto Porsche Nord din Pipera și cumpărat în 2016 de la omul de afaceri George Becali pentru circa 11 milioane de euro. Investitorul vrea să construiască aici un cartier cu 733 de case și apartamente.

„Inițial am făcut un singur Plan Urbanistic Zonal și intenționam să autorizăm lucrările pe faze de construcție. Datorită reacției pe care am primit-o din piață, am ajuns la concluzia să obținem o singură autorizație pentru întregul proiect, motiv pentru care am amânat lansarea lucrărilor până în septembrie. Asta ne va permite să accelerăm lucrările cât de repede ne dorim. În acest fel, probabil că vom finaliza proiectul mai repede cât ne-am plănuit la început“, a declarat Maggie Kitshoff, director proiecte rezidențiale în cadrul Prime Kapital. Ea este sora lui Martin Slabbert, care, alături de Victor Semionov, a fost fondatorul NEPI, ajuns astăzi cel mai mare investitor imobiliar din România. Cei doi s-au retras din companie în 2015 pentru a repeta experiența cu Prime Kapital.

Cele 35 de case din Avalon puse la vânzare în vara anului trecut au fost vândute, potrivit managerului, însă dezvoltatorul vrea să limiteze vânzările din fază de proiect, care presupun reduceri semnificative din preț, deoarece consideră că oferă un concept nou pe piață.

„Vrem să arătăm lumii că oferim un produs diferit, lucru greu de demonstrat doar din niște poze. Este dificil să convingi ca jucător nou, în contextul în care alți dezvoltatori au prezentat concepte inedite, dar nu și-au respectat planurile. Majoritatea dezvoltatorilor se bazează pe vânzările din fază de proiect pentru a-și finanța construcția. Noi nu trebuie să facem asta. Ne preocupă și modul în care piața va primi un produs nou. Proiectele care s-au mai făcut în stilul pe care îl vizăm noi sunt mici. E unul cu șase case în Cluj, spre exemplu. Noi vom face aproape 800 de locuințe“, spune reprezentanta companiei.

EXCLUSIV Controversatul om de afaceri Manochehr Saadati-Sohi, patronul fostului Antrefrig, cumpără de la GTC, controlat de gigantul american Lone Star, terenul din București pe care a fost blocat un mall CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Controversatul om de afaceri Manochehr Saadati-Sohi, patronul fostului Antrefrig, cumpără de la GTC, controlat de gigantul american Lone Star, terenul din București pe care a fost blocat un mall
Urmărește-ne și pe Google News

Tot anul trecut, Prime Kapital a lansat  al doilea său ansamblu rezidențial pe terenul de 1,5 hectare al fostei fabrici Marmura din Bucureștii Noi, cumpărat în 2017 de la compania maghiară TriGranit. Aici urmează să înceapă construcția a 458 de apartamente ce trebuie livrate până în 2021. Din acest proiect au fost scoase la vânzare 62 de apartamente și s-au semnat rezervări pentru 44 dintre ele, potrivit investitorului.

„Tendințele pe piața rezidențială se schimbă foarte rapid. La Marmura, am realizat că dintr-o dată sunt mai mulți oameni, decât am anticipat, care caută apartamente cu patru camere, oferta fiind extrem de redusă pe piață. Trebuie să ne adaptăm la aceste cerințe“, mai spune Maggie Kitshoff.

Terenuri de aur

Directorul Prime Kapital spune că face constant studii de fezabilitate pe diverse terenuri din țară, însă momentan nu este aproape de încheierea unei tranzacții. Potrivit acesteia, durează mult până la cumpărarea unui teren, pentru că pe lângă problema prețului, compania sa se confruntă și cu cea a dimensiunii mari de care au nevoie proiectele pe care le vizează.

„Proprietarii se comportă astăzi ca și cum terenul este o mare pungă cu aur, dar realitatea este că trebuie să fie fezabil chiar și într-o perioadă de regres economic. Nu ne permitem să plătim prea mult pe un teren, pentru că atunci ar trebui să beneficiezi de cel mai bun scenariu economic pentru a vinde locuințele și să ajungi măcar să recuperezi banii investiți. Suntem ambițioși și vrem să ne creștem numărul de proiecte“, menționează Maggie Kitshoff.

Ea este convinsă că, pe termen lung, își poate crește o afacere foarte mare în sectorul rezidențial din România, în ciuda avertismentelor de criză economică. Potrivit acesteia, dacă gestionezi o afacere ținând cont că va urma și o perioadă de recesiune, atunci nu vei avea probleme.

INFOGRAFIC Jucătorii imobiliari vorbesc despre o criză pentru care România nu este pregătită. „România va fi printre primele eliminate din lista țărilor în care să investești.“ CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Jucătorii imobiliari vorbesc despre o criză pentru care România nu este pregătită. „România va fi printre primele eliminate din lista țărilor în care să investești.“

„Recesiunea nu este ceva ce putem controla noi. Ce se va întâmpla cu Brexit-ul sau cu războiul comercial din SUA? Sunt lucruri asupra cărora nu avem control. Noi ne facem planurile bazându-ne pe scenariul cel mai pesimist. Dacă din calcule reiese că, într-un scenariu pesimist, lucrurile nu funcționează, atunci nu ne mai uităm la ele. Prime Kapital este sigur că și într-o perioadă de scădere economică își va putea susține proiectele, pentru că avem suficiente lichidități. Posibil ca vânzările să scadă sau să fim nevoiți să închiriem din locuințe pentru o perioadă. Important e să fii flexibil“, explică directorul Prime Kapital.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut nouă luni la rând, din iulie 2018 în martie 2019, cu procente cuprinse între 15% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primul trimestru al acestui an au fost încheiate peste 116.000 de tranzacții, cu 22% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

După o lună martie în care prețurile s-au majorat ușor, în aprilie pretențiile vânzătorilor de apartamente au scăzut pe plan național. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru o locuință s-a diminuat cu 0,7% față de luna anterioară, de la 1.237 la 1.228 de euro pe metru pătrat util, potrivit datelor imobiliare.ro. În paralel, oferta de locuințe este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.

Dezvoltare agresivă

Recent, Prime Kapital și-a extins până în 2023 parteneriatul cu investitorul sud-african MAS Real Estate și are în dezvoltare zece proiecte în România în valoare de 738 milioane euro, printre care un mall în locul unității militare unde a fost executat cuplul Ceaușescu.

Compania a lansat luna trecută proiectul de construcție a unui ansamblu de birouri și apartamente pe fostul amplasament al uzinei Teba din Iași, a cărui preluare a fost anunțată în premieră de Profit.ro în toamna anului trecut, prezentând proiectul, evaluat la circa 200 milioane euro, drept cea mai mare investiție imobiliară din zona Moldovei.

viewscnt
Afla mai multe despre
prime kapital
mas real estate
george becali
avalon
marmura
rezidențial