Guvernul vrea să împrumute 177 milioane euro de la BDCE pentru a ridica 2 penitenciare. Argumente: aglomerație mai mică din închisori și mai puține condamnări la CEDO

Guvernul vrea să împrumute 177 milioane euro de la BDCE pentru a ridica 2 penitenciare. Argumente: aglomerație mai mică din închisori și mai puține condamnări la CEDO
scris 12 mar 2019

Guvernul intenționează să contracteze de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un împrumut în valoare de 177 milioane euro, în vederea construirii a două noi penitenciare. Finalizarea proiectelor este prevăzută peste 6 ani, la un cost total de peste 221 miliaone euro și cu un rezultat de 1.900 de locuri noi de detenție. 

Construcția a două penitenciare noi a fost prevăzută în Calendarul de măsuri 2018–2024 pentru soluționarea supra-aglomerării carcerale și a condițiilor de detenție, în executarea hotărârii-pilot Rezmives și alții împotriva României, pronunțată de CEDO la 25 aprilie 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

În urmă cu un an, Guvernul a aprobat prin memorandum un acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de până la 223 milioane euro, în vederea sprijinirii proiectului ”Investiţii în infrastructura penitenciarelor”.

FOTO Palatul Maurice Blank, fosta ambasadă a SUA la București de peste 70 de ani, nu și-a găsit cumpărător după aproape un an CITEȘTE ȘI FOTO Palatul Maurice Blank, fosta ambasadă a SUA la București de peste 70 de ani, nu și-a găsit cumpărător după aproape un an

Ca urmare a acestei solicitări, BDCE a realizat o evaluare a proiectului propus și, în urma misiunilor efectuate în România, a reevaluat suma necesară pentru implementarea proiectului și a perioadei necesare pentru implementare. Astfel, în noiembrie 2018, Consiliul deadministrație al BDCE a aprobat acordarea unui împrumut în valoare de doar 177 milioane euro, în perioada imediat următoare fiind prevăzută a se desfăşura negocierea Acordului-cadru de împrumut aferent.

Proiectul include următoarele patru componentele (sub-proiecte):

- Construirea unui penitenciar având 1000 locuri de detenție, în Berceni, județulPrahova;

-  Construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenție în Unguriu, județul Buzău;

-  Construirea unei instituții de pregătire profesională pentru personalul din penitenciare în Pantelimon, județul Ilfov;

-  Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în Rodbav, județul Brașov.

Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de circa 6 ani, având ca data limită de tragere a împtumutului 31 mai 2025.

Costul total net estimat al proiectului este de 221,5 milioane euro (excluzînd taxele şi impozitele datorate pe teritoriul României), conform următoarelor surse de finanţare: împrumutul BDCE în valoare de 177 milioane euro (reprezentând cca. 80% din costultotal net) şi contribuţia României în valoare de 44,5 milioane euro (sumă ce va fi alocată de la bugetul de stat în bugetul Ministerului Justiției și transferată Administrației Naționale a Pentineciarelor).

Contribuţia României se va majora cu valoarea taxelor şi impozitelor aferente proiectului, datorate pe teritoriul României.

Aproximativ 60.000 de locuințe finalizate în România, în 2018. Cele mai multe sunt în mediul urban CITEȘTE ȘI Aproximativ 60.000 de locuințe finalizate în România, în 2018. Cele mai multe sunt în mediul urban

BDCE acordă împrumuturi pe o perioadă de până la 20 ani, din care până la 5 ani perioadă de graţie, pentru fiecare tranşă disponibilizată din împrumut. Dobânda percepută poate fi fixă sau variabilă, la care se adaugă o marjă.

Termenii financiari (dobânda, maturitatea etc.) se convin între părţi la momentul efectuării fiecărei trageri din împrumut, în funcţie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, ceea ce permite gestionarea prudentă a acesteia, fiecare tranşă fiind considerată un subîmprumut.

Guvernul va mandata reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției și  Administrației Naționale a Penitenciarelor să negocieze acordul de împurmut.

După articolul Profit.ro, statul renunță să mai confiște bani de la dezvoltatorii imobiliari CITEȘTE ȘI După articolul Profit.ro, statul renunță să mai confiște bani de la dezvoltatorii imobiliari

România ”se chinuie” de mai mulți ani să construiască noi pentinenciare. Încă din 2015, Guvernul a alocat câte 500.000 lei pentru două studii de prefezabilitate, în vederea construirii a două peniteniciare, la standarde europene, cu capacitate de 1.000 de locuri, în municipiul Caracal și în comuna Berceni, județul Prahova.

Doi ani mai târziu, în 2017, Ministerul Justiției a comandat din nou studiul de fezabilitate destinat construirii penitenciarului din Berceni, Prahova. Eventuala respectare a termenului de finalizare, în 2025, va însemna o durată de 10 ani de la luarea deciziei până la terminarea construcției unui nou pentineciar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

 

viewscnt
Afla mai multe despre
penitenciare
imprumut
bdce
dezvoltare
banca
consiliul europei
constructie
guvern
berceni
prahova