Nicușor Dan: Clădirile din zona istorică trebuie să devină o piață imobiliară. Era o afacere să demolezi ca să construiești mai înalt - harta interactivă

Nicușor Dan: Clădirile din zona istorică trebuie să devină o piață imobiliară. Era o afacere să demolezi ca să construiești mai înalt - harta interactivă
scris 11 sep 2024

Clădirile din zona istorică vor redeveni o piață imobiliară, prin reparare.  Adică să nu mai fie o afacere să le demolezi, ca până acum. Totul va fi făcut din modul în care se vor acorda autorizațiile de construire, a declarat primarul Capitalei, Nicușor Dan, pentru profit.ro.

Primarul Nicușor Dan vrea ca  zona istorică a Capitalei să redevină o piață imobiliară, așa cum se întâmplă în toate orașele occidentale, nu s-a întâmplat asta până acum pentru că era o afacere să demolezi ca să construiești mai înalt, a spus el pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Soții Mutu, proprietarii rețelei de magazine Annabella din Vâlcea, au cumpărat o clădire de birouri din București, pe care vor să o transforme în clinică medicală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Soții Mutu, proprietarii rețelei de magazine Annabella din Vâlcea, au cumpărat o clădire de birouri din București, pe care vor să o transforme în clinică medicală
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Am păstrat ritmul de emitere a autorizațiilor de construire din anii precedenți, cu diferența că respectăm legea. Aduc aminte că, din autorizațiile care au fost emise în mandatele trecute și care sunt contestate în instanță, jumătate sunt anulate de instanță, ceea ce în mandatul ăsta nu se întâmplă. 

Apoi, e foarte important pentru București ca clădirile din zona istorică să redevină o piață, așa cum se întâmplă în toate orașele occidentale. Nu s-a întâmplat asta până acum pentru că era o afacere să demolezi ca să construiești mai înalt. Acum, că respectăm cu strictețe regulamentul de urbanism al zonelor protejate, constatăm o schimbare a mentalității și avem foarte multe autorizații care sunt emise pentru restaurarea clădirilor din zona istorică. Și fenomenul ăsta în timp va face ca zona istorică să fie mult mai atractivă pentru turiști și implicit pentru imaginea Bucureștiului”, a declarat Nicușor Dan, primarul Capitalei, pentru Profit.ro.

El a fost acuzat în repetate rânduri că ar fi oprit dezvoltarea Bucureștiului prin blocarea autorizațiilor de construcție.

Datele publicate de Institutul Național de Statistică arată o revenire a numărului de autorizații de construcție eliberate pentru construcții rezidențiale, în luna iulie 2024 acesta crescând cu 612 comparativ cu luna precedentă, la nivel național. Din 2020 încoace, București - Ilfov a rămas constant între 14% și 10% din numărul de autorizații emise la nivel național.

Ce înseamnă zonele istorice

Potrivit Primăriei Capitalei sunt 98 de zone protejate în București, care ar însuma peste 14.500 de imobile, după o hartă interactivă a diviziei de urbanism a PMB. Practic, toate cartierele istorice sunt arii protejate în construcții. 



Tipurile de zone construite protejate au o varietate foarte mare. Într-un document al diviziei de urbanism a Primăriei se detaliază specificul zonelor. Ca exemple de zone protejate, fără să se limiteze la ele, sunt date Bulevardele Magheru, Bălcescu, I. C. Brătianu, Elisabeta, Kogălniceanu, Ferdinand, Hristo Botev, C. A. Rosetti - Maria Rosetti și străzile Vasile Lascăr, Batiștei, Brezoianu). Sau zone cu clădiri cu puține niveluri, ca Moșilor, Calea Griviței și Calea Călărașilor sau Calea Dorobanți, B-dul. Regina Maria, B-dul. 11 Iunie, B-dul. Lascăr Catargiu, B-dul. Dacia, B-dul. Mărășești, Străzile Traian, Mântuleasa, Nicolae Iorga, Th. Masaryk, Bibicescu, Polonă, Caimatei, Jean Louis Calderon, Știrbei Vodă, Mihai Eminescu, Vasile Conta, Pitar Moș, Căderea Bastiliei, zona Bucur, Zona Antim, și alte străzi cu caracter în general rezidențial. 

Toate detaliile cu privire la zonele de construcții protejate sunt în hartă interactivă a Primăriei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
nicusor dan
autorizatie de constructie
bucuresti
cladire istorica
grafic