Consiliul Concurenței a aprobat preluarea centrului comercial Iris Titan Shopping Center de către NEPI, de la compania scoțiană Aberdeen Asset Management, tranzacție de 86 milioane de euro.
”Deși cade sub incidența legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal”, se arată în decizia Consiliului Concurenței.
Fondul sud african New Europe Property Investments (NEPI) a anunțat săptămâna trecută că a preluat centrul comercial pentru 86 de milioane de euro, inclusiv datoriile. NEPI a ajuns să dețină în București patru proiecte de retail, cu un total de 182.400 metri, adică aproape 20% din stocul modern de centre comerciale din Capitală, unde anul trecut nu avea nicio astfel de investiție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Iris Titan are 44.730 metri pătrați suprafață închiriabilă, este amplasat în cartierul Titan și a fost dezvoltat în două faze.
Prima fază a fost deschisă în anul 2007 și include un hipermarket Auchan și o galerie comercială. Proiectul a fost extins și reconfigurat în anul 2009, cu spații de retail și de petrecere a timpului liber.
Potrivit Consiliului Concurenței, proiectul achiziționat de NEPI are ca principali competitori centrele comerciale Băneasa ( 77.400 metri pătrați), AFI Palace Cotroceni (78.500 metri pătrați), Sun Plaza (71.000 metri pătrați), Băneasa Feeria (62.800 metri pătrați) și Auchan Policolor (54.700 metri pătrați).
Aberdeen (fostul DEGI) a cumpărat în 2008 centrul commercial de la compania Avrig 35, controlată de omul de afaceri Alexander Hergan.
Aberdeen Asset Management mai deține clădirile de birouri Phoenix Tower (fosta PGV Tower) din Piața Vitan din București și clădirea Millennium Business Center de lângă Biserica Armenească.
Printre chiriași se mai numără Adidas, C&A, CCC, Deichmann, dm, Flanco, H&M, New Yorker și Takko, dar și un cinema cu șapte săli.
Centrul comercial generează venituri din chirii de 7,9 milioane de euro anual, la o chirie medie de 14,7 euro pe metri pătrați.
Achiziția Iris Titan este prima tranzacție pe care NEPI o face în acest an, dar și după plecare lui Martin Slabbert, fondatorul fondului.
NEPI are un portofoliu imobiliar de circa 1,6 miliarde de euro, dintre care mare parte din active sunt pe piața locală, care au generat venituri nete din chirii și alte venituri din exploatare de aproape 47 de milioane de euro în primul semestru, în urcare cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Fondul este unul dintre cei mai importanți jucători din piața imobiliară locală, din portofoliul său făcând parte, în afară de centrele comerciale din București Mega Mall (deschis în acest an), Promenada (cumpărat anul trecut de la Raiffeisen evolution) și Vulcan Value Center (deschis anul trecut), City Park Constanța, Ploiești Shopping City, Brăila Mall, Galați Shopping City.
De asemenea, NEPI deține și clădirile de birouri Floreasca Business Park, The LakeView din București, City Business Centre din Timișoara și The Office din Cluj.