Peste 24.000 de locuințe sunt în acest moment în construcție în București și împrejurimi. Dezvoltări semnificative ar urma să înregistreze și principalele piețe rezidențiale regionale din România, precum Constanța, Brașov sau Cluj–Napoca.
Dintre unitățile rezidențiale aflate în dezvoltare în București și împrejurimi, aproximativ 18.000 – 20.000 de locuințe ar urma să fie finalizate în acest an, rezultatul urmând să depindă de gradul cu care dezvoltatorii își vor menține ritmurile actuale de dezvoltare și de ușurința cu care vor fi în întocmite procesele de predare ale lucrărilor.
Acest volum de livrări ar urma să fie similar cu cel înregistrat în 2020, când în București și împrejurimi s-a înregistrat un nou record de locuințe finalizate, în ciuda pandemiei Covid-19. Astfel, 20.733 de locuințe au fost finalizate anul trecut în regiune, în creștere cu aproximativ 40% față de anul 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
”Contextul general dificil prin care trecem a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale, care a rezistat foarte bine șocului produs de efectele macroeconomice ale pandemiei Covid-19. S-au înregistrat creșteri ale tranzacțiilor în toate marile orașe din România, livrările au înregistrat noi recorduri în București iar accesibilitatea achiziționării unei locuințe a ajuns la cel mai bun nivel din istoria recentă. Astăzi ne aflăm într-un moment mai bun comparativ cu cel în care eram acum un an, când actuala criză sanitară a debutat pe plan local. 2021 are deci premisele pentru înregistrarea unor noi rezultate bune”, spune Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.
Oferta nouă de locuințe din 2021 va înregistra în ansamblu schimbări nesemnificative comparativ cu 2020. Astfel, cea mai mare pondere de unități care vor fi finalizate în acest an în București și împrejurimi, aproximativ 55,2%, se adresează segmentului mass market, caracterizat prin proiecte amplasate în marile cartiere ale orașului sau în zone mărginașe, ale căror prețuri de tranzacționare nu depășesc de regulă 1.300 de euro pe metru pătrat util.
Aproximativ 8.300 de locuințe care urmează a fi finalizate în 2021 pot fi încadrate pe segmentul middle market, numărul acestora fiind similar cu cel înregistrat în 2020. Prețurile acestor unități pleacă de regulă de la 1.300 de euro pe metrul pătrat util și urcă până la maximum 2.000 de euro pe metrul pătrat, pentru cele mai scumpe dintre acestea.
Segmentul middle market va continua să atragă și în 2021 o pondere semnificativă din livrările de locuințe într-un context în care veniturile populației au înregistrat creșteri constante în ultimii ani iar cererea pentru locuințe cu un amplasament bun, în punctele cele mai importante ale marilor cartiere sau ăn zonele semicentrale și de nord, a continuat să crească. De regulă, aceste proprietăți au suprafețe peste medie și finisaje de calitate.
Segmentul premium și de lux este preconizat a înregistra în 2021 cele mai bune rezultate ale sale din istorie, cu un volum estimat de livrări de peste 700 de unități locative. De regulă, aceste unități sunt amplasate în zona de nord a orașului și au prețuri care pleacă de la 2.000 de euro pe metru pătrat util. În total, piața tranzacțiilor cu locuințe de lux atinge aproximativ 250 de milioane de euro pe an, potrivit estimărilor SVN Romania.
Accesibilitatea achiziționării unei locuințe noi în București a ajuns la începutul anului 2021 la cel mai bun nivel al său din istorie, astăzi fiind practic de patru ori mai facil să cumperi o locuințe nouă în București, conform indexului de profil calculat de către SVN Romania.
Astfel, în ianuarie 2021 erau necesare 99,6 salarii medii pe economie la nivel național pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București (50 de metri pătrați suprafață utilă, sau o perioadă de 8,3 ani, comparativ cu 102 salarii medii în martie 2020, în momentul declansării pandemiei Covid-19, sau echivalentul unei perioade de 8,5 ani.
În ianuarie 2019 erau necesare 107 salarii medii pe economie (8,9 ani), iar în ianuarie 2018 erau necesare 117,6 salarii medii pe economie (9,8 ani) pentru achiziționarea aceluiași apartament. Comparativ, în momentul de vârf al pieței erau necesare nu mai puțin de 393,6 salarii medii pe economie sau pe o perioadă de aproape 33 de ani. De avut în vedere că salariul mediu din București este cu aproape o treime mai ridicat comparativ cu media națională.