EXCLUSIV CTP, cel mai mare proprietar de depozite de pe piața locală, alocă României până la un sfert din miliardul de euro așteptat din listarea la bursă. Tranzacție cu Alpha Bank pentru un nou proiect major

EXCLUSIV CTP, cel mai mare proprietar de depozite de pe piața locală, alocă României până la un sfert din miliardul de euro așteptat din listarea la bursă. Tranzacție cu Alpha Bank pentru un nou proiect major

Remon Vos, CEO și unul dintre acționarii CTP

scris 15 mar 2021

Dezvoltatorul imobiliar CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, va direcționa spre piața românească până la 250 de milioane de euro din banii pe care se așteaptă să îi atragă prin listarea la Bursa din Amsterdam. Vrea să își crească portofoliul de depozite locale cu 25% până la finalul anului, scop cu care a cumpărat acum de la Alpha Bank un teren în sudul Bucureștiului, pentru un nou proiect logistic, a declarat, într-un interviu pentru Profit.ro, Remon Vos, CEO-ul și unul dintre acționarii CTP.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania a anunțat, recent, că vrea să atragă între 800 de milioane de euro și 1 miliard de euro din încasări brute prin listarea la Euronext Amsterdam.

Urmărește-ne și pe Google News
Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

„Plănuim să atragem aproximativ 1 miliard de euro, din care până la 20-25% vor fi pentru România. CTP va folosi, de asemenea, lichiditatea pentru a crește și a se extinde în alte țări din Europa de Vest. Avem un portofoliu de circa 1,6 milioane de metri pătrați în România și peste 300.000 de metri pătrați în dezvoltare. Intenționăm să ajungem la 2 milioane de metri pătrați până la final de an“, a declarat Remon Vos.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

El amintește că CTP s-a dezvoltat puternic în partea de vest a Bucureștiului, în principal, datorită disponibilității rețelei de drumuri și a conexiunii cu restul țării și cu piețele vest-europene. Totuși, anul trecut, compania a început dezvoltarea unui nou parc logistic de 100.000 de metri pătrați în nord-estul capitalei, în Ștefăneștii de Jos, unde a predat deja 20.000 de metri pătrați și urmează livrarea unei suprafețe similare.

În plus, CTP a cumpărat acum 20 de hectare de teren în sudul orașului de la Alpha Bank, unde intenționează să înceapă dezvoltarea pe parcursul celei de-a doua jumătăți a acestui an, cu o primă etapă de 20.000 de metri pătrați“, adaugă Vos.

EXCLUSIV Fostul partener de afaceri al Cameliei Șucu reia avizarea proiectului imobiliar pe care l-a început în Rahova alături de antreprenoare. Pregătește demolarea complexului Lira CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul partener de afaceri al Cameliei Șucu reia avizarea proiectului imobiliar pe care l-a început în Rahova alături de antreprenoare. Pregătește demolarea complexului Lira

Terenul a fost cumpărat de la Alpha Real Estate Services, divizia imobiliară a băncii grecești Alpha Bank, într-o tranzacție evaluată la peste 3,2 milioane de euro. Lotul face parte din parcul logistic dezvoltat de polonezii de la MLP Group în Popești-Leordeni și preluat de Alpha Bank în 2014 în contul datoriilor. Pe terenul achiziționat ar putea fi dezvoltate peste 100.000 de metri pătrați de depozite, potrivit informațiilor Profit.ro.

Proiectul planificat pe acest amplasament de CTP se va învecina cu parcul logistic al Helios Phoenix, cu fabrica Romcarton și cu depozitul central al Mega Image. Achiziția a fost motivată de lucrările de infrastructură demarate la partea sudică a centurii Bucureștiului.


România este a doua piață ca importanță pentru CTP, după Cehia, țara de origine a dezvoltatorului. În Cehia, compania are investiții și în clădiri de birouri și în spații de retail. Vos spune că nu intenționează să aibă imobile de birouri și în România, însă menționează că ar putea face și în România mai multe parcuri științifice și tehnologice după modelul celor pe care le-a făcut în Cehia.

„Mare parte a creșterii CTP este organică și doar 20% vine din achiziții. În România nu sunt multe proprietăți de vânzare. În România ținta rămâne dezvoltarea de proprietăți, în special în regiunea Bucureștiului, unde avem multiple proiecte în curs de desfășurare. A doua cea mai mare piață pentru CTP în România este Timișoara“, spune Remon Vos.

În octombrie 2020, CTP a lansat o emisiune de obligațiuni verzi cu o valoare de 650 milioane de euro, care s-a suprasubscris de mai multe ori. Obligațiunile companiei ajung la maturitate în 2025. Emisiunea a fost una record pentru o companie imobiliară din Europa Centrală și de Est, aflată la prima ieșire de acest gen, și a fost urmată de două emisiuni suplimentare, în total fiind atrase peste 1,5 miliarde de euro.

EXCLUSIV FOTO Grupul Prisum, distribuitorul produselor farmaceutice Himalaya, intră pe piața imobiliară. „Vrem să ajungem la o valoare de piață de 50 milioane de euro.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Grupul Prisum, distribuitorul produselor farmaceutice Himalaya, intră pe piața imobiliară. „Vrem să ajungem la o valoare de piață de 50 milioane de euro.“

CTP a încasat, anul trecut, venituri nete din chirii de 47,3 milioane de euro în România, cu peste 15% mai mari decât în 2019, fiind cel mai bun rezultat după Cehia. Portofoliul românesc generator de venituri al CTP era evaluat la 943,6 milioane de euro la sfârșitul anului trecut, la o valoare a împrumuturilor de peste 635 milioane de euro. În 2019, compania avea proprietăți funcționale în valoare de aproape 700 milioane de euro și împrumuturi de 522 milioane euro.

Valoarea proprietăților românești pe care CTP le are acum în dezvoltare este de 32,2 milioane euro.

Anul trecut, compania a fost angajată într-o serie de achiziții, prezentate în exclusivitate de Profit.ro. A cumpărat A1 Business Park din Dragomirești Vale, la un preț de circa 25 milioane de euro, tranzacție ce a facilitat ieșirea grupului australian Cromwell de pe piața imobiliară românească. A preluat de la Dan Șucu centrul logistic al retailerului de mobilă și decorațiuni Mobexpert de lângă București, într-un contract de tip „sale and lease back“ evaluat la circa 14 milioane de euro. A plătit circa 30 milioane de euro pe trei hale de circa 56.000 de metri pătrați deținute de fondul britanic Equest Balkan Properties. Și a cumpărat un teren de 6,3 hectare de la producătorul spaniol de subansamble auto Dover în completarea depozitelor sale din cadrul CTPark Bucharest din Dragomirești-Vale.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ctp
alpha bank
bursa