ULTIMA ORĂ VIDEO Profit.ro TV - Maratonul de Educație Financiară ediția a VI-a. Ștefan Nanu, director Trezorerie, anunță: Început de an în forță, revizuim în sus obiectivul de împrumuturi de la populație

Maratoanele Profit.ro   
ULTIMA ORĂ VIDEO Profit.ro TV - Maratonul de Educație Financiară ediția a VI-a. Ștefan Nanu, director Trezorerie, anunță: Început de an în forță, revizuim în sus obiectivul de împrumuturi de la populație

Împrumuturile de la populație pot ajunge anul acesta la un nivel mult mai ridicat decât a fost planificat inițial, prin strategia de împrumuturi pentru 2025, având în vedere începutul de an în forță, cu sume record împrumutate de populație statului, a anunțat Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, la Maratonul de Educație Financiară organizat de Profit.ro. TV.

Evenimentul este transmis în direct atât pe toate platformele Profit.ro, cât și la postul de televiziune Prima News

Maratonul este organizat cu sprijinul Banca Transilvania, CEC Bank, Garanti BBVA, Salt Bank, UNSAR, XTB

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Potrivit acestuia, o estimare realistă ar fi acum între 50 de miliarde de lei și 60 de miliarde de lei, față de 45 miliarde de lei anterior.

Urmărește-ne și pe Google News

La 60 de miliarde de lei, suma atrasă ar reprezenta aproape 26% din nevoia totală de împrumut a Guvernului în acest an, comparativ cu 13% anul trecut, iar rolul populației în creditarea statului ar deveni și mai important.

Cele două programe de titluri de stat pentru populație, Fidelis și Tezaur, au un rol important și în educarea financiară a populației, iar pe măsură ce oamenii au început să înțelegă și să cunoască aceste mecanisme, au prins și încredere să investească, a spus Nanu.

Profit.ro a anunțat, în ziua anterioară, pe baza propriilor calcule, că împrumuturile de la populație, prin programele Tezaur și Fidelis, au fost de 16 miliarde de lei. Suma este una foarte ridicată, dacă o comparăm cu 5 miliarde atrase prin ambele programe, Fidelis și Tezaur, în primele trei luni din 2024. Obiectivul pentru 2025 de 45 miliarde de lei însemna atragerea de la populație a 19,4% din întreg planul de împrumut al statului în acest an. Pentru comparație, anul trecut, populația a asigurat 13% din cât a împrumutat statul. Acum, obiectivul de 45 de miliarde de lei este revizuit, arată Ștefan Nanu.

Potrivit lui Nanu, până în prezent (incluzând emisiuni care s-au închis în aprilie, nu în primul trimestru), împrumuturile de la populație au ajuns la 19,5 miliarde lei.

"Dacă ne uităm la datele de astăzi, avem 19,5 miliarde lei care au fost investiți de la începutul anului. Am avut o estimare de 45 de miliarde de lei, ținând cont de faptul că anul trecut au fost vânzări de titluri de stat de 33 de miliarde de lei. Noi știam că anul ăsta avem un volum de rambursări foarte mare. Volumul de rambursări în Tezaur și Fidelis anul acesta înseamnă 24 de miliarde de lei. Până acum s-au făcut 3,5 miliarde lei rambursări, deci nu prea multe.

Așadar, 16 miliarde reprezintă bani noi investiți de populație, pe lângă cei reinvestiți din rambursări, în aceste titluri. Dacă luăm în calcul că mai avem 20 de miliarde lei rambursări și mai adăugăm niște investiții, o matematică simplă ne duce mult peste 45 de miliarde de lei. Acum, o estimare peste 50 de miliarde de lei, undeva între 50 și 60 de miliarde de lei, e realistă", arată șeful Trezoreriei.

ULTIMA ORĂ Erste avertizează că România are nevoie de un nou pachet fiscal pentru a evita ratingul junk. „Politica paralizată pune în pericol ratingul.” Cheltuieli de 90% cu salarii și pensii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Erste avertizează că România are nevoie de un nou pachet fiscal pentru a evita ratingul junk. „Politica paralizată pune în pericol ratingul.” Cheltuieli de 90% cu salarii și pensii

Ministerul Finanțelor se împrumută direct de la populație prin programele Fidelis și Tezaur. În prezent, programul Fidelis oferă la vânzare titluri de stat populației prin intermediul Bursei de Valori București, în timp ce programul Tezaur dă posibilitatea achiziției de titluri prin intermediul unităților Trezoreriei și celor ale Poștei Române, precum și, mai nou, prin Ghieșul.ro.

Tezaur și Fidelis sunt importante pentru educația financiară a populației

"Lansarea Fidelis și Tezaur a avut în vedere și îmbunătățirea educației financiare a populației. Dacă stați să vă uitați în timp, a durat ceva până când lumea a înțeles instrumentele. Omul nu cumpără înainte să înțeleagă ceva. Și chiar dacă sunt și genul acesta de oameni, sunt mai rari. Până când s-au obișnuit cum funcționează, au cumpărat, au fost rambursările, și-au primit banii, cei care au utilizat Fidelis au văzut cum se întâmplă lucrurile la tranzacționare pe bursă, când vor să vândă înainte de scadență. Toate lucrurile astea înseamnă educație financiară", a declarat directorul Trezoreriei.

Un alt aspect important este și atragerea de bani numerar în sistemul financiar. Odată aduși la Trezorerie de către oameni, banii ajung în sistemul bancar prin plățile făcute de Trezorerie.

"În Tezaur vedem că mulți bani vin cash, în numerar. Odată cu lansarea aplicației online, prin Poștă, această modalitate de subscriere online a devenit foarte populară. Beneficiul pe partea de Trezorerie este că vin și mulți oameni cu cash, iar asta înseamnă că banii vin numerar și sunt introduși în sistemul financiar, pentru că plățile Trezoreriei se fac prin sistemul de plăți, în legătură cu sistemul interbancar. Pe Fidelis este o altă discuție, subscrierile făcându-se prin bănci sau prin broker, totul înseamnă intermediere financiară. Banii noi pot veni din depozite sau produși de persoanele fizice din veniturile pe care le obțin.

Au tot fost discuții că noi sterilizăm bani, că luăm de la bănci. Cred că este o falsă problemă, pentru că tot ceea ce luăm noi prin aceste emisiuni, într-un timp foarte scurt se reinjectează de către noi prin plățile pe care le facem. Noi nu acumulăm, nu facem o sterilizare monetară. Banii care vin din aceste împrumuturi sunt injectați în sistemul bancar", a spus Nanu.

ANUNȚ către clienți după preluarea Alhpa Bank de către UniCredit - cum pot fi folosite cardurile CITEȘTE ȘI ANUNȚ către clienți după preluarea Alhpa Bank de către UniCredit - cum pot fi folosite cardurile

Sunt împrumuturile de la populație mai scumpe?

Împrumturile de la populație sunt considerate pozitive pentru stat comparativ cu alte tipuri de finanțări, cum sunt cele prin obligațiuni cumpărate de bănci sau investitori mari, deoarece populația este mai puțin volatilă ca răspuns la evenimente de pe piețele financiare.

Totodată, unele restricții, precum cele de la Tezaur, unde dacă soliciți banii înainte de termen, pierzi dobânda, au necesitat ca statul să asigure populației un mic bonus de dobândă.

"Asta crează un neajuns în această investiție, astfel că maturitățile mai lungi au asociată și o primă din partea noastră. Modul în care noi facem stabilirea ratelor dobânzilor, la maturitatea de un an este exact prețul pieței în contextul respectiv, când stabilim dobânzile, iar la maturitățile de 3-5 ani, mai lungi, fixăm o primă față de costul de finanțare a statului de pe piața interbancară, o primă modestă, undeva între 0,15 și 0,30%, în funcție de maturitate. Alte țări au utilizat prime pentru populație mult mai mari decât cele pe care le utilizăm noi", a afirmat Nanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
tezaur
fidelis
trezorerie