HARTĂ interactivă: Prețul apartamentelor cumpărate prin credit a crescut cu 7,6%, ca medie națională. Cele mai mari scumpiri au fost în Arad. Într-un singur oraș au fost ieftiniri

HARTĂ interactivă: Prețul apartamentelor cumpărate prin credit a crescut cu 7,6%, ca medie națională. Cele mai mari scumpiri au fost în Arad. Într-un singur oraș au fost ieftiniri
scris 17 ian 2019

Prețul mediu al apartamentelor, rezultat din rapoartele de evaluare întocmite la cererea băncilor, a crescut cu 7,6% în primele nouă luni din 2018, conform ultimelor date disponibile analizate de Profit.ro, cele mai abrupte scumpiri fiind înregistrate în Arad, Giurgiu și Drobeta-Turnu Severin,.

Prețul mediu al apartamentelor analizate de evaluatorii autorizați pe parcursul trimestrului al treilea din 2018 a fost de circa 817 euro/mp, comparativ cu o medie de circa 760 de euro/mp în ultimul trimestru din 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

De la sfârșitul anului 2017 și până la finalul lunii septembrie din 2018, cea mai accelerată creștere de preț s-a consemnat în Arad, unde valoarea unui apartament în bloc s-a apreciat cu 20%, până la 833 euro/mp, conform datelor colectate de ANEVAR. Pe locul doi în topul scumpirilor este reședința județului Giurgiu, unde s-au înregistrat majorări de preț de 17%, până la 562 euro/mp. Podiumul este completat de Drobeta-Turnu Severin, cu o apreciere de 16% a prețului mediu, până la 627 euro/mp.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizie: Grupul israelian Elbit Imaging se retrage formal din România, după ce a fost amendat pentru suspiciuni de mituire CITEȘTE ȘI Decizie: Grupul israelian Elbit Imaging se retrage formal din România, după ce a fost amendat pentru suspiciuni de mituire

Singurul oraș în care prețurile au scăzut în primele nouă luni din 2018 este Călărași. Aici s-a raportat o scădere ușoară de 1%, până la 564 euro/mp. Stagnări de preț au mai fost în Satu Mare și Râmnicu Vâlcea.

La finalul lunii septembrie 2018, cele mai scumpe apartamente se găseau în Cluj-Napoca, unde un metru pătrat de locuință la bloc costă 1.434 euro. Acesta este urmat de București, unde trebuie să plătești 1.162 euro/mp de apartament, și de Timișoara, cu un preț de 1.151 euro/mp. Doar în șapte orașe prețul apartamentelor depășește pragul de 1.000 de euro/mp. Acestea sunt, în ordine crescătoare: Brașov, Craiova, Iași, Constanța, Timișoara, București și Cluj-Napoca.

Cele mai ieftine apartamente se găsesc în Reșița, unde prețul mediu pe metru pătrat a ajuns la 558 euro, după o majorare de 8% în primele nouă luni din 2018. Giurgiu este pe locul doi în clasament, în ciuda unei scumpiri de 17%, iar locul trei este completat de Călărași.

Noua mișcare a fraților Pavăl: Proprietarii Dedeman discută variante de construcție a unui stadion la standarde UEFA CITEȘTE ȘI Noua mișcare a fraților Pavăl: Proprietarii Dedeman discută variante de construcție a unui stadion la standarde UEFA

Deși prețurile au înregistrat creșteri generalizate, volumul tranzacțiilor imobiliare a început să scadă din iulie în fiecare lună. Evoluția descendentă este consemnată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care urmărește contractele de vânzare-cumpărare cu toate tipurile de proprietăți. Începând cu luna iulie din 2018, românii s-au oprit brusc din cumpărături și s-a observat o scădere de 17% a tranzacțiilor imobiliare, comparativ cu aceeași lună din 2017. Scăderea a continuat în august cu un procent de 29%, iar în septembrie volumul tranzacțiilor s-a mai diminuat cu 26,4% față de anul anterior. În luna octombrie, volumul vânzărilor s-a redus cu încă 14,6%, iar în noiembrie tendința a continuat cu o scădere de 21%. În decembrie s-a consemnat cea mai bruscă reducere, adică minus 35,3% față de finalul lui 2017.

În 2018 au fost încheiate peste 56.000 de tranzacții, cu 10,2% mai puține decât în 2017. Scăderea la nivel anual a fost atenuată de creșterile raporate în primele luni din 2018, în special din ianuarie 2018, când au fost cu 70% mai multe contracte de vânzare-cumpărare decât în ianuarie 2017. Scăderea vine în contextul în care 2018 ar putea deveni, cum a relatat Profit.ro, cel mai prosper an din 2009 încoace din perspectiva numărului de locuințe livrate pe piață la nivel național.

Această evoluție a început să aprindă spiritele în piața rezidențială, iar specialiștii vorbesc despre o posibilă reacție a populației la planul Băncii Naționale a României (BNR) de a limita gradul de îndatorare la credite la 40%, ceea ce înseamnă că valoarea ratei lunare nu va putea depăși 40% din câștigul celui care se împrumută. O altă explicație a acestui fenomen este că dezvoltatorii imobiliari au pre-contractat anul acesta un volum semnificativ de locuințe care vor fi livrate abia în următorii doi ani și care vor apărea ca tranzacții efective abia în momentul semnării contractelor de vânzare-cumpărare. Mai multe ipoteze cu privire la această evoluție puteți citi aici.

Din iulie 2015, toți evaluatorii autorizați au obligația de a raporta în Baza Imobiliară de Garanții a ANEVAR cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România.

 

Speak Visually. Create an infographic with Visme

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
pret apartamente
anevar
bnr
locuinte
imobiliare