EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro

EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro

Sursa foto:UNITER/Florin Biolan

scris 7 dec 2018

Omul de afaceri Ovidiu Buluc (72 de ani), care în primăvară a semnat cea mai mare tranzacție din industria farma, vânzând distribuitorul de medicamente Farmexim și lanțul de farmacii Help Net grupului german Phoenix, intră acum pe piața imobiliară prin achiziția fostului sediu central al Bank of Cyprus, din centrul Capitalei, de la SIF Banat Crișana, într-o operațiune estimată la 5,2 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În luna aprilie, Help Net și Farmexim, afaceri dezvoltate de familia Buluc în ultimii 20 de ani, au fost cumpărate de grupul german Phoenix, într-o tranzacție indicată atunci de surse Profit.ro la peste 100 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

În luna august, Profit.ro a anunțat că SIF Banat Crișana (SIF1) pregătește achiziția fostului sediu din București al Bank of Cyprus, bancă cipriotă care și-a lichidat recent operațiunile din România, o clădire de birouri de 5 etaje aflată în apropierea TVR, tranzacția fiind estimată la circa 4 milioane de euro.

Tranzacție - Sud-africanii de la MAS REI, noii proprietari ai Militari Shopping, semnează o nouă achiziție în România: au cumpărat mall-ul Atrium din Arad de la un grup de milionari maghiari, plătind mult sub costul de dezvoltare CITEȘTE ȘI Tranzacție - Sud-africanii de la MAS REI, noii proprietari ai Militari Shopping, semnează o nouă achiziție în România: au cumpărat mall-ul Atrium din Arad de la un grup de milionari maghiari, plătind mult sub costul de dezvoltare

Informația a fost confirmată în luna octombrie, când SIF Banat Crișana a cumpărat clădirea cu 4,2 milioane de euro, vânzând însă imobilul o lună mai târziu.

La acel moment a fost anunțată doar vânzarea clădirii de către SIF Banat Crișana, numele cumpărătorului fiind confidențial.

Mai multe surse ale Profit.ro spun însă că imobilul a fost vândut de SIF către Ovidiu Buluc cu un profit de 1 milion de euro.

Contactat de Profit.ro, Ovidiu Buluc a negat tranzacția.

Trei surse diferite spun că imobilul a fost vândut acestuia de către SIF 1.

Tranzacție: Magazinele Proges, lovite puternic de criză în 2012 și operate anterior de o firmă intrată în faliment, au fost preluate de unul dintre cei mai bogați oameni din Polonia, fostul pilot de raliu Solowow CITEȘTE ȘI Tranzacție: Magazinele Proges, lovite puternic de criză în 2012 și operate anterior de o firmă intrată în faliment, au fost preluate de unul dintre cei mai bogați oameni din Polonia, fostul pilot de raliu Solowow

Clădirea, situată pe Calea Dorobanți 187B, în apropierea Televiziunii Române, are o suprafață construită de 2.800 metri pătrați și o suprafață utilă de 2.283 metri pătrați. Imobilul a fost construit în 2005 și a fost folosit exclusiv de Bank of Cyprus pentru a găzdui sediul lor în România. Banca cipriotă și-a lichidat recent operațiunile din România.

EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euro

Buluc figurează în ultima ediție a Top 300 Capital cei mai bogați români cu o avere estimată la 145 – 150 milioane de euro, ceea ce îl plasează pe locul 29 în clasament.

Antreprenorul a mai interacționat cu sectorul imobiliar în vara anului 2014, când a vândut către Globalworth trei hectare de teren în spatele stației de metrou Pipera pentru 14,3 milioane de euro. Pe acel teren funcționaseră, în trecut, depozitele Farmexim, iar în ultimii ani a fost ridicat pe acest amplasament Globalworth Campus, unde are sediul gigantul Amazon.

Capital românesc

Intermediarul tranzacției dinte SIF și Buluc, compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate, spunea la anunțul vânzării, fără detalii legate de cumpărător, că există numeroși oameni de afaceri, care și-au vândut parțial sau integral afacerile pe care le-au dezvoltat în decursul anilor, iar acum sunt interesați să plaseze sumele obținute în active de acest gen.

„Avem mai multe mandate de vânzare și pentru alte clădiri de birouri, produse ce sunt pretabile mai mult pentru fonduri de investiții, însă am observat că investitorii privați pot fi mult mai competitivi decât instituții ce au anumite criterii, care de multe ori pot fi prea riguroase pentru piața de astăzi”, menționa Codrin Matei, Managing Partner la Crosspoint.

Tranzacție: Afacerea din România a Ceumed a fost preluată de miliardarul belgian Marc Coucke, acționar la cluburi de fotbal și câștigător al show-ului TV MasterChef CITEȘTE ȘI Tranzacție: Afacerea din România a Ceumed a fost preluată de miliardarul belgian Marc Coucke, acționar la cluburi de fotbal și câștigător al show-ului TV MasterChef

Un pas important în deblocarea capitalului românesc pe piața tranzacțiilor imobiliare a fost făcut în acest an de frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, care au cumpărat de la grupul de investitori libanezi și români Forte Partners primele două clădiri de birouri din cadrul complexului The Bridge din București și au bătut palma pentru achiziția celui de-al treilea imobil pentru o sumă totală estimată la 150 milioane de euro de către brokerii Cushman & Wakefield Echinox. Consultanții imobiliari au atras atenția, în repetate rânduri, că lipsa banilor românești din piața imobiliară transmite un semnal negativ investitorilor străini mari care prospectează piața.

„Interesul nostru în zona investițiilor imobiliare rămâne în continuare și analizăm toate propunerile care ne vin în acest sens. Chiar dacă deținem un portofoliu de active pe care îl gestionăm în prezent și nu am fost un investitor tradițional în piața imobiliară, nu putem neglija dezvoltarea din ultimii ani din această zonă“, a declarat luna trecută Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat Crișana.

În ultimii cinci ani, pe piața imobiliară locală au fost semnate tranzacții cu proprietăți generatoare de venituri cu o valoare de peste 4 miliarde de euro, cei mai activi cumpărători fiind investitorii sud-africani, cu o cotă de piață de 28%, aceștia fiind urmați de investitorii greci (14%), francezi (10%) și români (7%), potrivit unei analize a Cushman & Wakefield Echinox.

Tranzacție: Net Brinel, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii IT de pe piața locală, va fi preluat de grupul francez SNEF CITEȘTE ȘI Tranzacție: Net Brinel, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii IT de pe piața locală, va fi preluat de grupul francez SNEF

Help Net este printre primele cinci lanțuri farmaceutice din România, cu o rețea de peste 220 de farmacii la nivel național și aproximativ 1.600 de angajați și 2,5 milioane de clienți. Anul trecut, compania a raportat afaceri de 128 de milioane de euro. Principalii săi concurenți sunt A&D Pharma, Catena, Sensiblu, Dona și Ropharma.

Farmexim, fondată în 1990, a fost prima companie privată de import și distribuție a produselor farmaceutice din România. Compania a ajuns anul trecut la un rulaj de aproape două miliarde de lei, în creștere cu 6,1% față de cifra de afaceri înregistrată în 2016, și a raportat un profit de 14,6 milioane de lei, în scădere cu 23,3% comparativ cu rezultatul anului anterior, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Cu 11 centre de distribuție, Farmexim este furnizor pentru circa 4.100 de clienți, în principal farmacii și spitale.

viewscnt
Afla mai multe despre
ovidiu buluc
farmexim
help net
sediu bank of cyprus
sif banat crisana
crosspoint real estate