FOTO Povestea complexului fortificat de lux pentru expați din Kabul unde talibanii au ucis un operativ al Ambasadei României în Afganistan. Cine este patronul

FOTO Povestea complexului fortificat de lux pentru expați din Kabul unde talibanii au ucis un operativ al Ambasadei României în Afganistan. Cine este patronul

Gardul complexului Green Village Kabul, în flăcări. Sursă foto: captură video TOLOnews

scris 15 sep 2019

"Stând în 2006 în complexul său securizat cu 3.000 de camere Green Village, construit pentru a-i servi pe expații din Kabul, capitala Afganistanului, Neil Emilfarb căuta o nouă provocare. Emilfarb a petrecut aproape 10 ani în acest oraș devastat de război construind Mama Tuturor Complexurilor Rezidențiale Fortificate, iar capodopera sa reprezintă în continuare locația rezidențială premium a orașului".

Așa începe un articol elogios de tip portret apărut în 2017 în Shanghai Business Review, una din principalele publicații de business de limbă engleză din China, care îl avea drept subiect și intervievat pe omul de afaceri american de origine uzbekă și cu puternice legături în fosta Iugoslavie Neil (Naum) Emilfarb, cel care, prin intermediul grupului de companii Stratex, este dezvoltatorul și operatorul complexului Green Village din Kabul, de pe Șoseaua Jalalabad.

Urmărește-ne și pe Google News

Articolul apărea într-un moment în care Emilfarb și firmele sale din Afganistan se confruntau cu riscul de excludere de la orice colaborare posibilă viitoare cu agențiile guvernamentale ale SUA, în urma unor suspiciuni de corupție.  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

FOTO Povestea complexului fortificat de lux pentru expați din Kabul unde talibanii au ucis un operativ al Ambasadei României în Afganistan. Cine este patronul
Imagini din interiorul complexului Green Village Kabul. Sursă foto. Stratex

Imagini din interiorul complexului Green Village Kabul. Sursă foto. Stratex

Forbes: Daniel Dines deține peste 20% din UiPath și îl poate detrona pe Ion Țiriac în topul celor mai bogați români CITEȘTE ȘI Forbes: Daniel Dines deține peste 20% din UiPath și îl poate detrona pe Ion Țiriac în topul celor mai bogați români

Foarte recent, la complexul Green Village din Kabul, un operativ al misiunii diplomatice a României în Afganistan a fost ucis, iar altul a fost rănit grav, într-un atac terorist revendicat de talibani. Ambasada României a fost distrusă în proporție de 80%. În total, în urma atacului, și-au pierdut viața 16 persoane, iar alte 119 au fost rănite.

Nu a fost nici pe departe singurul atac de acest tip de la înființarea complexului care, pe lângă sedii de ambasade, ONG-uri, instituții și companii internaționale, în special contractori militari ai SUA și NATO și firme de securitate, găzduiește spații de cazare de lux destinate expaților din Kabul, plus alte facilități premium precum spa, sală de forță, magazine, servicii bancare și poștale, piscină, terenuri de squash, baschet, volei și fotbal, restaurante, precum și cabinete medicale și stomatologice.

Mai puțin mediatizate decât recentul atac în sine asupra Green Village au fost protestele ulterioare, pe alocuri violente, ale localnicilor afgani din cartier, care, revoltați că prezența străinilor cazați în complex îi transformă în ținte și victime colaterale ale talibanilor, au cerut desființarea sau relocarea Green Village. Informațiile publice disponibile arată că Green Village a mai fost atacat cel puțin în ianuarie 2019, noiembrie 2014, octombrie 2013 și mai 2012.

Localnicii afgani civili din cartierul în care se află Green Village protestează în urma atacului terorist. Sursă foto: captură video TOLOnews

Localnicii afgani civili din cartierul în care se află Green Village protestează în urma atacului terorist. Sursă foto: captură video TOLOnews

Rainer Seele, confirmat încă doi ani la conducerea OMV. În mandatul său, Petrom a pierdut statutul de perlă a coroanei grupului austriac CITEȘTE ȘI Rainer Seele, confirmat încă doi ani la conducerea OMV. În mandatul său, Petrom a pierdut statutul de perlă a coroanei grupului austriac

Atacul din 2012 a avut loc la mai puțin de 2 ore după ce președintele SUA Barack Obama părăsise Afganistanul, în urma unei vizite în cadrul căreia a semnat, alături de șeful statului afgan Hamid Karzai, un acord de parteneriat strategic SUA-Afganistan. Green Village se află la circa 6 kilometri de palatul prezidențial din Kabul, unde au avut loc convorbirile și ceremonia semnării acordului. 

Într-o carte de călătorii apărută în 2016, scriitoarea georgiană Manana Dumbadze, care a petrecut doi ani (2011-2012) în Afganistan în cadrul unui proiect finanțat de administrația SUA, afirmă că, cel puțin în acea perioadă, Green Village era ținta rachetelor trupelor talibane "la fiecare 3-4 luni"

Neil Emilfarb, patronul Green Village, s-a născut în 1959 la Tașkent, în fosta republică sovietică Uzbekistan. În 1979, a emigrat cu familia în Statele Unite, iar în 1986 și-a deschis primul business, o spălătorie în Boston. Atentatul de la 11 septembrie 2001 și invadarea Afganistanului de către SUA în luna octombrie a aceluiași an au făcut ca Pentagonul să înceapă să se folosească de baza militară aeriană Karshi-Khanabad din Uzbekistan ca hub de operațiuni anti-Al Qaeda.

Nouă decizie: Alocațiile pentru copii vor fi indexate cu rata inflației CITEȘTE ȘI Nouă decizie: Alocațiile pentru copii vor fi indexate cu rata inflației

Simțind oportunitatea din țara natală, Emilfarb a înființat Stratex, alături de un conațional, Ramil Mullayanov, și de mai mulți contractori americani ai trupelor SUA din Uzkebistan.

La început, firma a pus pe picioare Internet-cafe-uri destinate soldaților americani, după care s-a extins în sectorul de clădiri prefabricate de tip container, construite și livrate în beneficiul trupelor SUA staționate în Uzbekistan. Relațiile și reputația câștigate în relația cu Pentagonul le-au permis lui Emilfarb și Mullayanov să se extindă și în Afganistan, cei doi despărțindu-se totodată de partenerii inițiali americani de business. Astfel, Stratex a obținut terenul și aprobările necesare de la autoritățile americane și afgane pentru a construi complexul Green Village în Kabul, nu departe de aeroportul internațional Hamid Karzai.

Stratex are în responsabilitate și asigurarea securității în interiorul complexului, prin subsidiara sa Shield Security Services. Pentru o perioadă cel puțin, aproape toți angajații, inclusiv șeful Shield Security Services, proveneau din Muntenegru, cealaltă țară unde Neil Emilfarb deține afaceri semnificative.

Localizarea complexului Green Village Kabul, imagine din satelit. Sursă: Google Maps

Localizarea complexului Green Village Kabul, imagine din satelit. Sursă: Google Maps

Bursa din Hong Kong oferă aproape 39 miliarde de dolari pentru London Stock Exchange. Oferta nesolicitată de preluare CITEȘTE ȘI Bursa din Hong Kong oferă aproape 39 miliarde de dolari pentru London Stock Exchange. Oferta nesolicitată de preluare

În vara lui 2017, inspectorii armatei americane au propus ca grupul de firme Stratex să fie exclus de la orice colaborare viitoare cu agențiile guvernamentale ale SUA, după ce o investigație a Biroului Inspectoratului Special General pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR) ajunsese la concluzia că un anume Baryalai Abdul Saboor (cunoscut ca "Barry Gafuri"), care controla la acel moment 20% din acțiunile firmei de pază Shield Security Services, ar fi pus pe picioare un adevărat business de mituire a oficialilor guvernului afgan, în scopul obținerii de vize de ședere pentru diverse persoane cazate la Green Village în Kabul.  

Cei de la Stratex s-au apărat spunând că nu au participat la și nu au avut cunoștință de schema lui Gafuri și că se află în curs de răscumpărare a pachetului de acțiuni deținut de acesta la Shield Security Services. "Domnul Gafuri a fost un contractor independent al Stratex, care se ocupa de obținerea de licențe și autorizații de la guvernul afgan și de chestiuni fiscale în raport cu acesta. Domnul Gafuri nu a fost niciodată angajat al Stratex", se arată în documentul acordului administrativ semnat în august 2017 de compania lui Neil Emilfarb cu Pentagonul, prin care celor de la Stratex li se permitea să opereze în continuare Green Village, cu condiția să rupă orice legătură cu Barry Gafuri, să își întărească "standardele etice", inclusiv prin traininguri specifice pentru angajați, și să se supună unor controale periodice ale autorităților americane.

Acordul mai prevede că, timp de 3 ani, adică până în august 2020, Stratex nu poate obține contracte noi cu agențiile guvenamentale ale SUA.

Complexul “Europa” din București, cunoscut pentru marfa ieftină adusă în special din China și Turcia - demolat după 24 de ani CITEȘTE ȘI Complexul “Europa” din București, cunoscut pentru marfa ieftină adusă în special din China și Turcia - demolat după 24 de ani

Tot în august 2017, apărea în Shanghai Business Review articolul-portret despre Neil Emilfarb, în care erau prezentate pe larg investițiile patronului Green Village Kabul pe litoralul adriatic muntenegrean, acesta fiind chiar supranumit "Omul din spatele Muntenegrului". În articol, Emilfarb susținea că, începând cu 2006, a investit 140 milioane euro în Muntenegru.

Principala sa realizare este un complex rezidențial de lux cu vedere la mare în Budva, Dukley Gardens, care include și un penthouse oferit la un preț de peste 3 milioane euro. Emilfarb mai deține în Muntenegru o participație de circa 15% din acțiunile celui mai mare lanț hotelier din țară, Hotel Group Budvanska Rivijera (HGBR), cu un portofoliu de aproape 4.000 de locuri de cazare, evaluat în prezent la aproape 210 milioane euro. Compania, listată pe Bursa locală, este controlată majoritar deocamdată de guvernul muntenegrean, însă există planuri de privatizare integrală a acesteia.

Emilfarb mai are în plan să investească în construirea unei stațiuni de ski de lux în Muntenegru, la Kolasin, proiect care presupune, de asemenea, colaborarea cu guvernul de la Podgorica.

FOTO Povestea complexului fortificat de lux pentru expați din Kabul unde talibanii au ucis un operativ al Ambasadei României în Afganistan. Cine este patronul
Complexul rezidențial Dukla Gardens din Budva, Muntenegru. Sursă foto: pagina de internet a dezvoltatorului

Complexul rezidențial Dukla Gardens din Budva, Muntenegru. Sursă foto: pagina de internet a dezvoltatorului

PSD refuză să modifice OUG 114, deși promisese acest lucru CITEȘTE ȘI PSD refuză să modifice OUG 114, deși promisese acest lucru

"Secretul succesului în piețe emergente și în curs de dezvoltare precum Muntenegru sau Afganistan este să îți aloci timp pentru monitorizarea proiectelor. Am petrecut aproape un deceniu în Kabul, 10-11 luni pe an, pentru a construi Green Village. Atunci când am încercat să fac același lucru în Libia și în Sudanul de Sud, am realizat că un astfel de proiect poate fi realizat doar în acest fel. Trebuie să înțelegi țara (în care faci afaceri – n.r.). Cealaltă variantă este să vii cu mulți bani și să cheltuiești de 3 ori mai mult decât ar trebui", declara Neil Emilfab în interviul din publicația chineză.  

De altfel, el s-a numărat printre oamenii de afaceri americani cei mai activi în cadrul lobby-ului în favoarea intrării Muntenegrului în NATO, care a avut loc chiar în 2017.

"Stratex Group, cel mai mare investitor american din Muntenegru, cu rădăcini în Massachusetts, lucrează alături de Ambasada noastră pentru a întări relațiile bilaterale și angajamentul tuturor oficialilor aleși muntenegreni față de valorile democratice pe care le prețuim cu toții. Doar două locuri din Muntenegru arborează drapelul american: Ambasada SUA și Stratex Group", declara congresmanul american republican Doug Lamborn, șeful grupului de prietenie SUA-Muntenegru din Congres, în 2017, în preajma Summit-ului NATO de la Bruxelles la care a participat și președintele Donald Trump și la care Muntenegrul a fost primit oficial în alianța nord-atlantică. 

Articolul din Shanghai Business Review despre Neil Emilfarb

Articolul din Shanghai Business Review despre Neil Emilfarb

viewscnt
Afla mai multe despre
roman mort afganistan
roman ucis talibani afganistan
reprezentant ambasada romaniei kabul ucis
ofiter sie ucis talibani afganistan
green village kabul
razboiul din afganistan
litoral muntenegru
complex rezidential litoral muntenegru
cazare litoral muntenegru
neil emilfarb
contractori armata sua
firme paza securitate afganistan
expati afganistan