Dezvoltatorul imobiliar Speedwell, fondat de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen, este în mijlocul lansării unui fond de investiții în valoare de 100 de milioane de euro ce va fi utilizat pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare, preponderent rezidențiale, cu un cost total de circa 400 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Mai multe familii înstărite din Belgia au investit deja, prin intermediul Speedwell, 85 milioane de euro în proiecte imobiliare mixte cu o valoare cumulată de 300 milioane de euro ce cuprind 1.600 de apartamente și 60.000 de metri pătrați de spații pentru birouri în Cluj, București și Timișoara. Programul de extindere al companiei devenea imposibil de susținut cu finanțări pentru fiecare proiect în parte, motiv pentru care s-a optat pentru lansarea unui fond de investiții.
Fondul, denumit Well One, va adăuga alte circa 3.000 de apartamente în portofoliul Speedwell. Chiar dacă banii sunt dedicați ansamblurilor rezidențiale, ținta dezvoltatorului este să vină cu această componentă lângă o zonă de birouri sau retail deja existentă.
„Fondul se va activa în octombrie, cu 50 milioane de euro, adunați doar din Belgia. Avem interes și din partea unor investitori englezi și români, dar suntem încă în faza de discuții. Până la finalul anului sau începutul lui 2020 ar trebui să ajungem la un capital strâns de 100 milioane de euro. Intenționăm să și facem o primă achiziție de teren din acești bani anul acesta. Avem la dispoziție următorii patru ani ca să cumpărăm între 6 și 8 terenuri, pe care să le dezvoltăm într-un deceniu“, a declarat Didier Balcaen, unul dintre proprietarii Speedwell, într-un interviu acordat Profit.ro.
Compania discută achiziția de terenuri în trei orașe din România. Două sunt dedicate unor proiecte imobiliare mixte, iar al treilea unuia rezidențial.
Belgienii au în diferite etape de dezvoltare cinci proiecte imobiliare în București, Cluj-Napoca și Timișoara. Cel mai avansat este Record Park din Cluj, unde, în locul fabricilor Argos și Jolidon și a unei părți a bazei sportive Record, se construiesc 236 de apartamente, 12.000 de metri pătrați de birouri și mici spații de retail. Până acum s-a inaugurat aici un centru de fitness World Class, s-au vândut 84% din apartamente și s-au închiriat 80% din spațiile pentru firme. Proiectul ar trebui definitivat în vara anului viitor.
Record Park Cluj
„Prețurile apartamentelor vor fi în zona medie spre superioară. Nu avem niciun produs de lux în portofoliu. Vrem să fim prudenți, pentru ca atunci când piața încetinește, cum vedem astăzi, să avem un produs vandabil. Prețurile premium considerăm că sunt mai sensibile în perioade dificile“, explică Balcaen.
În București, aproape de Băneasa Shopping City, Speedwell are două terenuri pentru care speră să obțină până la finalul anului Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Unul este pentru construcția unei clădiri de birouri de 25.000 de metri pătrați și un cost de investiție estimat la 35 milioane de euro, iar altul pentru un ansamblu rezidențial cu circa 800 de apartamente și un cost estimat la 100 milioane de euro. Construcția proiectului rezidențial, ce va ocupa terenurile achiziționate de la Immofinanz, ar urma să înceapă în prima jumătate a anului viitor cu o fază de 250 de apartamente.
Speedwell construiește deja trei blocuri cu 200 de apartamente, la un cost de 15 milioane de euro, peste drum de proiectul Vivenda din București, al spaniolilor de la Hercesa.
Dezvoltatorul a mai moștenit din perioada de dinainte de criză două terenuri de circa 10 hectare fiecare în Galați și Râmnicu Vâlcea pe care investitori belgieni, acum parteneri ai Speedwell, intenționeau să dezvolte parcuri de retail. Pe lotul din Galați trebuia să se construiască Pelican Mall.
„Inițial am vrut să facem un proiect mixt: rezidențial și retail, dar din cererile primite de la retaileri ne gândim să facem doar un parc de retail. Suntem aproape de zona rezidențială a orașului și prețurile sunt destul de mici în Galați. Pe parcursul anului viitor vrem să începem și acest proiect. Așteptăm definitivarea planului de expansiune al unui retailer ancoră. Există și varianta ca un retailer să cumpere terenul și să dezvolte proiectul singur“, spune fondatorul companiei.
Terenul din Râmnicu Vâlcea face parte dintr-un lot mai mare, de 22,5 hectare, pe care BelRom l-a cumpărat în 2009 de la omul de afaceri Viorel Cataramă pentru circa 23 milioane de euro. Circa 12 hectare au fost cumpărate de NEPI în 2015 și utilizate la dezvoltarea mallului Shopping City Râmnicu Vâlcea, iar restul a fost preluat de Speedwell.
„Intenția este să acoperim cu rezidențial 90% din proiect și restul cu retail, big box. Planul este să vindem terenul către utilizatori finali sau dezvoltatori locali. Nu vom construi noi. Este o combinație de case și blocuri mici cu 5-6 etaje, până la blocuri cu 11 etaje“, spune Balcaen.
De vânzare
Proprietățile comerciale acumulate de Speedwell sunt închiriate cu scopul de a fi vândute investitorilor instituționali. Didier Balcaen spune că pentru birourile din Record Park se manifestă interes din partea investitorilor dornici de proprietăți generatoare de venituri.
Speedwell este unul dintre puținii investitori străini care s-a extins cu proiecte, preponderent rezidențiale, în afara Bucureștiului. Balcaen consideră că orașe precum Cluj-Napoca sau Timișoara sunt la fel de mature ca cele poloneze, cu diferența majoră dată de lipsa infrastructurii rutiere. El spune că „explozia“ imobiliară a orașelor poloneze a venit pe fondul Campionatului European de Fotbal, când s-au construit rețelele de drumuri.
Și aceste investiții au contribuit la mărirea diferențelor dintre Polonia și România. Astăzi, achiziția unei clădiri de birouri în București oferă randamente investiționale similare unei investiții identice în Poznan. Totuși, Balcaen consideră că aceste diferențe nu sunt justificate rațional.
„Nivelul calității este același, produsele sunt la fel, chiriașii sunt similari, garanțiile, nivelul veniturilor, durata contractelor de închiriere, toate sunt la fel. Nu văd niciun motiv rațional în afară de faptul că România este percepută ca o piață mai riscantă, argument care nu știu pe ce se bazează. Piața imobiliară merge bine la nivel european în acest moment și investitorii sunt mulțumiți cu ce găsesc în Polonia. Cred că sunt puțin cam leneși să înceapă operațiuni în altă țară. Nu ajută nici instabilitatea politică“, conchide investitorul.
În prima jumătate a anului 2019, pe piața din România au fost tranzacționați circa un milion de metri pătrați de terenuri, doar 33% din această suprafață situându-se în București, potrivit lui Andrei Brînzea, Head of Land Development la CBRE România. Investitorii au fost interesați în principal de terenuri pentru dezvoltări de tip industrial (49% din suprafața tranzacționată) și de retail (45% din suprafața totală).
O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste un miliard de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, familia antreprenorului Jan De Clerck - proprietarul Alinso, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor sau Yves Weerts.
Speedwell a devenit cunoscută pe piața românească pentru coordonarea dezvoltării turnului de birouri Unirii View din centrul Bucureștiului, aflat în proprietatea fostului pilot de raliuri Yves Weerts. Didier Balcaen a fost partener al Liebrecht & WooD.