Segmentul rezidențial middle class din Capitală este singurul care se află pe un trend ascendent și menține un ritm susținut, fiind stabil și din punct de vedere al raportului calitate-preț.
„Piața construcțiilor noi rezidențiale a crescut ca număr de unități locative, majoritatea axându-se pe middle class, mai ales în ultimii doi ani. Această tendință este determinată și de încetinirea apetitului crescut pentru achiziții, respectiv o chibzuință mai ridicată afișată de cumpărător, atât în ceea ce ține de zona bugetară, cât și de modalitățile de construcție. Așadar, chiar dacă statisticile anunță diverse efervescențe ale pieței, putem afirma că la nivel middle class acestea nu se resimt, fiind, momentan, sectorul cel mai stabil”, spune Adrian Stănescu, Project Manager Imobiliarium.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bugetul mediu pentru o locuință din acest segment se situează între 80.000 și 120.000 de euro, unde trebuie luați în calcul și factori precum zona sau suprafața construită. În medie, estimarea de preț mediu este de circa 1400 euro/mp în București, relativ mai scăzut în zonele adiacente Ilfov, iar în perioada următoare creșterea sau scăderea va fi minimă. Totodată, raportat la evoluția geografică a acestui segment, zonele de middle class care s-au dezvoltat cel mai mult în ultimii ani sunt Nordul și Estul Capitalei.
În profilul cumpărătorului pe acest segment se regăsesc persoanele între 30 și 40 de ani, cu un job corporate, căsătorit/ă, interesat/ă de un apartament de două sau trei camere, cu un buget disponibil de peste 80.000 de euro. Printre criteriile de achiziție ale acestuia se numără locația – în primul rând, urmată de calitatea construcției, infrastructura – accesul facil, facilitățile din împrejurimi, precum marketuri, școli, spitale etc.. și prețul pe metrul pătrat.