EXCLUSIV Zile negre pentru piața birourilor flexibile din România. New Work a ieșit de pe piață, V7 Startup s-a închis, aSpace conservă un sediu. „Sper ca revenirea să nu vină prea târziu!“. LISTA spațiilor de coworking din România

EXCLUSIV Zile negre pentru piața birourilor flexibile din România. New Work a ieșit de pe piață, V7 Startup s-a închis, aSpace conservă un sediu. „Sper ca revenirea să nu vină prea târziu!“. LISTA spațiilor de coworking din România

FOTO: Austin Distel

scris 29 mar 2021

Operatorul regional de birouri flexibile New Work a renunțat, în România, la spațiul închiriat de la AFI Europe, la 1 an de la intrarea pe piață, antreprenorii Andrei Crețu și Iulian Cîrciumaru, co-fondatorii rețelei 7card, au renunțat la afacerea lor cu spații coworking, iar aSpace, firma care a preluat o parte din averea lui Dinu Patriciu, a conservat spațiul închiriat de Lido de la omul de afaceri Alin Niculae, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anul 2020 a început cu 106 spații de coworking și birouri comune, din care circa 80% în București, potrivit unui raport de piață realizat de aSpace. Aceste birouri totalizau o suprafață de 84.000 de metri pătrați. După ce această nișă tocmai prinsese avânt, pandemia i-a tăiat însă complet elanul. Chiar dacă au fost deschise 2 spații noi, 7 sedii și-au încetat activitatea în 2020, iar un antreprenor care deține astfel de spații a declarat pentru Profit.ro, sub protecția anonimatului, că speră ca piața să nu își revină prea târziu, astfel încât afacerile sale să nu trebuiască închise între timp.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici

Ieșirea de pe piață a furnizorului de spații flexibile New Work, fondat de Hubert Abt în Budapesta, a avut cel mai semnificativ impact asupra sectorului. Compania închiriase 2.800 de metri pătrați, pentru 84 de birouri, la etajul 7 al primei clădiri din AFI Tech Park, incluzând o sală de conferințe și 8 săli de ședințe. La intrarea pe piață, în 2019, compania intenționa să dezvolte cel puțin 5 centre în București până în 2020.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane

Și Impact Hub, companie fondată în 2010 de Oana și Vlad Craioveanu și în care au fost atrași ca parteneri strategici și fondatorii Autonom – Marius și Dan Ștefan, a fost nevoită să închidă sediul de circa 1.600 de metri pătrați închiriat în complexul Timpuri Noi Square, aflat în proprietatea Vastint - companie cu acționari comuni cu ai IKEA, după cum Profit.ro a prezentat în exclusivitate.

Andrei Crețu și Iulian Cîrciumaru, co-fondatorii rețelei 7card și a V7 Capital, au închis, recent, spațiul de 350 de metri pătrați pe care V7 Startup Studio, afacerea lor pe segmentul birourilor flexibile, îl avea în clădirea de birouri George Enescu 11, a omului de afaceri Doron Ofer, descendentul celei mai bogate familii israeliene cu rădăcini românești. Compania a anunțat că în ciuda închiderii, povestea V7 va continua. Contactați de Profit.ro, reprezentanții V7 nu au oferit detalii suplimentare.

EXCLUSIV Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, își mai fac o fabrică, motivați de cerere. „Va fi o creștere semnificativă a numărului actual de angajați.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, își mai fac o fabrică, motivați de cerere. „Va fi o creștere semnificativă a numărului actual de angajați.“

De asemenea, compania aSpace, deținută de Adval Asset Management - care a preluat o parte din averea imobiliară a lui Dinu Patriciu, a pus în conservare spațiul de circa 800 de metri pătrați pe care Lido îl are închiriat de la Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, în clădirea de birouri Eminescu 108-112.

„Locația a fost operată de aSpace, iar Lido a fost chiriașul și deținătorul spațiului de coworking. Am început amenajările în ianuarie 2020 și în martie, când ne pregăteam de lansare, a venit lockdown-ul. Am reușit, cu toate că piața era efectiv înghețată, să atragem undeva la 8-10 companii (sub 30% grad de ocupare, n.red.), dar nu a fost nici pe departe suficient ca să acoperim costurile. Au fost discuții și cu proprietarii clădirii și cu partenerii de la Lido, dar, ținând cont că din punct de vedere al cashflow-ului totul era blocat, nu s-a găsit o soluție amiabilă pentru toate părțile. În paralel, existau discuții cu un potențial chiriaș care încă este interesat să preia tot etajul la cheie și atunci am decis să mutăm membrii coworking-ului în alte spații aSpace și să pregătim terenul pentru acest nou chiriaș. Momentan suntem în așteptare, vedem cum evoluează lucrurile și dacă locația de acolo va mai fi redeschisă ca spațiu de co-working“, a declarat, pentru Profit.ro, Bogdan Mariniuc, general manager al aSpace.

Raportul de piață al aSpace constată, printre motivele care au contribuit la ieșirea de pe piața locală a unor operatori, faptul că aceștia nu au reușit să genereze venituri suficiente pentru a acoperi costurile, nu au găsit înțelegere din partea proprietarilor (luni libere de chirie/reduceri/plăți eșalonate) sau nu au avut rezerve financiare pentru a acoperi costurile pe perioada stării de urgență.

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

Trebuie menționat că, independent de pandemie, gigantul american WeWork, ajuns în pragul colapsului după pierderi masive, a decis să renunțe la extinderea pe piața imobiliară românească și la închirierea planificată a clădirii Millo Offices, pe care dezvoltatorul local Forte Partners o construiește acum în centrul Bucureștiului, după cum a anunțat Profit.ro în exclusivitate.

Speranțe și extinderi

Cel mai mare furnizor de spații de tip coworking din România este compania IWG, care operează local prin brandurile Regus și Spaces. Compania, fondată de miliardarul englez Mark Dixon, are 12 spații în București, cu o suprafață de 25.000 de metri pătrați, adică o cotă de piață de peste 30%. Ramona Iacob, country manager al IWG pe România, spune că gradul de ocupare al spațiilor pe care le administrează a rămas unul constant în 2020 și este optimistă privind evoluția acestei niște în România.

Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G

„Faptul că asistăm la o trecere definitivă spre un model de lucru hibrid ne face să credem că nevoia de flexibilitate, atât în ceea ce privește produsul, serviciile oferite, cât și termenii contractuali, va fi din ce în ce mai accentuată în viitor. Modul de lucru suferea schimbări încă de acum câțiva ani, iar cele petrecute în 2020 și continuarea din 2021 nu face decât să accelereze această schimbare“, a declarat, pentru Profit.ro, Ramona Iacob.

EXCLUSIV Jumbo își construiește primul depozit din România și spații pentru birouri. Tranzacție cu Alpha Bank CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Jumbo își construiește primul depozit din România și spații pentru birouri. Tranzacție cu Alpha Bank

Reprezentantul aSpace spune că se pregătește de extindere. La 1 aprilie deschide un nou spațiu, în Romană Offices, pe lângă sediile din Banu Antonache și Băneasa Business Center, toate trei clădiri de birouri preluat de Adval de la moștenitorii lui Dinu Patriciu. În Banu Antonache, furnizorul de birouri flexibile ocupă etajul 1, are un grad de ocupare de peste 85% și a mai preluat jumătate din etajul 2, iar în Băneasa Business Center intenționează să mai preia jumătate de etaj. Riscul de închidere a acestor spații este minim, spune Bogdan Mariniuc. aSpace este în proces de restructurare a contractelor de închiriere cu proprietarii, pentru a plăti un procent din venit în locul unei chirii fixe, care nu ținea cont de gradul de ocupare.

FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor CITEȘTE ȘI FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor

„Am mai preluat o clădire în administrare din zona Metalurgiei, unde analizăm posibilitatea deschiderii unui spațiu de tip coworking. În T3-T4 2021 pregătim, împreună cu noi parteneri, lansarea unui hub în zona Barbu Văcărescu cu focus pe start-ups în IT“, a adăugat Mariniuc.

Potrivit acestuia, pe piață ar trebui să existe un spațiu de coworking la două clădiri de birouri. El mai spune că poartă discuții să preia spații în administrare atât de la proprietari, cât și de la companii mari care doresc să subînchirieze o parte din spațiile închiriate.

EXCLUSIV CTP, cel mai mare proprietar de depozite de pe piața locală, alocă României până la un sfert din miliardul de euro așteptat din listarea la bursă. Tranzacție cu Alpha Bank pentru un nou proiect major CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CTP, cel mai mare proprietar de depozite de pe piața locală, alocă României până la un sfert din miliardul de euro așteptat din listarea la bursă. Tranzacție cu Alpha Bank pentru un nou proiect major

La rândul său, Mindspace a intrat pe piață în 2018 și a deschis două spații de tip coworking, în Globalworth Campus din Pipera și Bucharest Tower Center din zona Victoriei, Globalworth fiind acționar în cadrul companiei. Mike Hapoianu, general manager Mindspace România & Polonia, spune pentru Profit.ro că nu și-a perdut apetitul pentru extindere.

„Avem 2 ani de când suntem în țară. Dacă eliminăm 2020, un an în care aproape s-a stat, putem spune că avem un an plin de activitate. Am avut un grad de ocupare de peste 70% în primul an în Globalworth Campus. În Victoriei, am descris în aprilie 2019, iar prin septembrie eram aproape plini. Cerere a existat, fiind vorba și de un concept nou, de birouri flexibile pentru corporații. În perioada martie-mai 2020 am reținut 96% din membri. Am pierdut puțini clienți. Am fost cât se poate de flexibili. Ținta noastră este să fim plini, din nou, până la sfârșitul anului. Strategia Mindspace este să fie deschisă pentru orice oportunitate. Vrem să continuăm dezvoltarea. Este un moment bun să o facem“, a declarat pentru Profit.ro Mike Hapoianu.

Chiar dacă este o nișă, valoarea veniturilor colective a operatorilor de coworking la nivel global este de circa 26 de miliarde de dolari, conform raportului de piață citat. La nivel global, furnizorii de spații de tip coworking estimează dimensiunea totală a pieței adresabile la 1,6 trilioane de dolari. Acestea includ și valoarea contractelor de închiriere.

viewscnt
Afla mai multe despre
new work
v7 startup
aspace
wework
coworking