Dezvoltatorul imobiliar Forte Partners, controlat de frații libanezi Johny și Jihad Jabra, a renegociat prețul de achiziție al terenului fabricii de ciorapi Adesgo din zona Tineretului și a obținut o reducere de peste 14%, după achitarea unui avans de 1,4 milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Condițiile agreate inițial prevedeau un preț de 13,2 milioane de euro, cu plata a 90% din acesta până, cel târziu, în 31 martie 2021 și restul de banii, cel târziu, în 8 luni de la data de 31 martie 2021.
Noile condiții prevăd un preț de vânzare de 11,3 milioane de euro, echivalentul a 825 de euro/metru pătrat, care se achită în 3 tranșe. Avansul de 1,4 milioane de euro a fost deja achitat, urmează 8,9 milioane de euro la semnarea contractului de vânzare și ultima tranșă, de 1 milion de euro, se plătește după evacuarea proprietății.
CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi Adesgo are două credite obținute în 2015 și 2016 de la Eximbank, pentru care s-a impus ipotecă pe stocurile de materii prime. În 2016, banca a împrumutat fabrica cu 6 milioane de euro.
Terenul de 13.726 de metri pătrați vine în completarea complexului de birouri U Center pe care Forte Partners îl construiește deja în locul fostului spital Scarlat Longhin, pe un teren de circa 18.000 de metri pătrați. Proiectul U Center are ca principal chiriaș furnizorul de servicii și soluții IT Endava, cu peste 2.700 de angajați în România, care va închiria 12.500 de metri pătrați de birouri în complexul Forte Partners și emitentul de tichete de masă UP România, care și-a rezervat 2.400 de metri pătrați. Această suprafață reprezintă peste 45% din U Center, ce urmează a fi livrat peste câteva luni.
Inițial, și proiectul gândit pentru terenul Adesgo era tot de birouri, însă Forte Partners a anunțat că va construi aici un ansamblu rezidențial cu 500 de apartamente.
Fabrica Adesgo are o capacitate de producție de peste 1 million de perechi pe lună și peste 600.000 de articole de lenjerie. Produsele companiei sunt comercializate sub brandul Diamond by Adesgo.
Înființată în 1926, ca proprietate particulară a lui Arthur Drechsel, compania a devenit în 1993 societate pe acțiuni cu capital integral privat. În anii 1998-2002, pachetul majoritar a fost cumpărat de grupul belgian Bonneterie Bosteels de Smeth, iar în 2010, Loar, parte a grupului Argaman Industries, a preluat pachetul majoritar de acțiuni al companiei. Compania are peste 200 de angajați și exportă circa 85% din producție, pe piața locala produsele sale fiind comercializate atât în cele șase magazine proprii, cât și în hipermarketuri.
Istoricul Forte Partners
Fostul coordonator al activităților imobiliare locale ale grupului italian Cefin, fondatorul companiei de consultanță imobiliară Eurisko și fondatorul brandurilor Primola și Nova Brasilia au decis în 2014 să își pună proprietățile și expertiza la comun. Geo Mărgescu, Ionuț Dumitrescu și Johny Jabra au adunat, sub cupola Forte Partners, un portofoliu de proprietăți printre care se regăsesc clădiri de birouri și o serie de spații comerciale în centrul Bucureștiului, la care se adaugă terenuri.
În septembrie 2018, la câteva săptămâni de la vânzarea complexului de birouri The Bridge către frații Pavăl, într-o tranzacție record de circa 200 de milioane de euro, antreprenorul Ionuț Dumitrescu și partenerul său, Gabriel Marchievici, s-au retras din asociere și s-au alăturat companiei One United Properties, controlată de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu.
Astfel, frații Johny și Jihad Jabra au rămas principalul asociat al Forte Partners, cu o participație de 60%, restul fiind împărțite între familia directorului de construcții Stephen Burke și cea a CEO-ului, Geo Mărgescu.
Libanezii și-au început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiți în producția de ciocolată și biscuiți, care cuprindea brandurile Primola și Ulpio. În 2012, familia austriacă Meinl a cumpărat de la frații Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat în 2015 o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment.
CITEȘTE ȘI INTERVIU Valentin Bancu, despre premium în businessÎn paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat și pe piața imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building (6.800 metri pătrați) din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piață și închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 milioane de euro. Frații Jabra mai dețin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici și medii precum Beller Office Building (500 metri pătrați), din zona Dorobanți, și imobilul Aurel Vlaicu Office Building (2.356 metri pătrați), de pe Șoseaua Pipera. Proprietățile lor au intrat în portofoliul Forte Partners.
CITEȘTE ȘI FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a continuat să crească și în februarie, cu un procent de 1% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la peste 50.000 de contracte, fiind a șaptea lună consecutivă de creșteri din august încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștre, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.