Omul de afaceri Dorin Mateiu (52 de ani) pregătește construcția unui ansamblu rezidențial cu aproximativ 200 de apartamente pe un teren amplasat pe malul lacului Grivița din București, cumpărat de la avocații Țuca, Zbârcea și Asociații chiar în timp ce își vindea afacerea cu mezeluri Elit și Vericom către Smithfield.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania Sunset Lake, deținută de Dorin Mateiu (90%) și Voicu Vușcan (10%) – fost director general al Elit Cugir și partener al lui Mateiu, potrivit termene.ro, a obținut certificatul de urbanism necesar împrejmuirii și organizării șantierului ce prevede construirea unui ansamblu de locuințe cu cinci etaje pe un teren pe care, în trecut, a funcționat întreprinderea IUC Grivița Roșie, din cartierul Bucureștii Noi.
Pentru acest teren a fost emis în 2008 un Plan Urbanistic Zonal, însă acesta a expirat, motiv pentru care investitorul reface acum procesul de avizare.
„Nu am avansat cu proiectul. Am primit doar certificatul de urbanism. Nu pot oferi acum detalii despre proiect“, a declarat Dorin Mateiu pentru Profit.ro.
Amplasament teren
Reglementările din 2008 avizau un procent maxim de ocupare al terenului de 30% și un coeficient de utilizare al terenului de 2, ceea ce ar permite construirea a patru blocuri cu circa 200 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro.
PUZ Sunset Lake 2008 Design din 2016
O variantă a proiectului denumit Sunet Lake Residence a fost desenată de arhitecții K-Box Construction & Design încă din 2016, iar proiectul figurează și în portofoliul constructorului Devbon.
Omul de afaceri, alături de partenerul său, a cumpărat firma care deține terenul de 10.000 de metri pătrați în august 2017 de la Florentin Țuca, Gabriel Zbârcea și Cornel Popa, managerii casei de avocatură Țuca, Zbârcea & Asociații. În paralel, Mateiu își vindea afacerea cu mezeluri Elit și Vericom către Smithfield.
Dorin Mateiu a intrat mai puternic pe piața imobiliară bucureșteană după exitul din afacerea sa de bază. El a cumpărat recent și clădirea de birouri în care funcționează sediul central al First Bank din Piața Victoriei, dar deține și ansamblul de lux Rahmaninov Residence din zona Lacului Floreasca – dezvoltat de controversatul om de afaceri Gheorghe Stelian și de fostul tenisman Dinu Pescariu.
Profit.ro a scris și despre un alt complex rezidențial, inițiat de Dorin Mateiu în vara anului trecut în vestul Bucureștiului. În județul Alba, unde s-a născut Mateiu, acesta mai deține și centrul comercial Alba Mall, tot alături de Voicu Vușcan, care s-a situat anul trecut pe locul 55 într-un top al tuturor mallurilor funcționale din România, realizat doar de Profit.ro, cu afaceri de 2,3 milioane d euro și un profit de circa 900.000 de euro.
Dorin Mateiu ocupă locul 88 în Top 300 Capital cei mai bogați români, cu o avere estimată la 65 – 68 milioane euro.
În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, în ciuda evoluției pieței din ultima perioadă. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie și august 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele opt luni ale acestui an au fost încheiate circa 335.000 de tranzacții, cu 12,9% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Pe parcursul lunii august 2019, pretențiile vânzătorilor de apartamente noi și vechi s-au majorat în toate centrele regionale importante. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru un apartament s-a majorat cu 1,2% luna trecută, de la 1.249 euro pe metru pătrat util în iulie, la 1.264 de euro pe metru pătrat în august, potrivit indicelui Imobiliare.ro.
Apartamentele noi din București s-au scumpit cu 2,3% în august 2019, de la 1.375 la 1.406 euro pe metru pătrat util.
În paralel, oferta este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.