Asocierea de investitori imobiliari Forte Partners, implicată anul trecut în cea mai mare tranzacție încheiată vreodată pe sectorul birourilor din România, anunță investiții de circa 100 milioane de euro în două proiecte office dezvoltate în București.
Proiectul Matei Millo, în valoare de 40 de milioane de euro, și proiectul Tandem, cu o valoare de piață de 65 milioane de euro, sunt două clădiri de birouri care atrag investițiile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Lucrările la proiectul Matei Millo, o clădire de birouri cu nouă etaje, au fost demarate în ianuarie 2019, iar lucrările de dezafectare a vechii clădiri Tandem au fost demarate recent”, a declarat Geo Mărgescu, CEO și cofondator Forte Partners.
Clădirea de birouri Matei Millo are o suprafață totală închiriabilă (GLA) de 9.000 de metri pătrați.
Cea mai mare tranzacție încheiată vreodată pe sectorul birourilor din România și o premieră în privința capitalului românesc a avut ca obiect proiectul The Bridge, noul sediu central al BCR. Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au cumpărat de la Forte Partners primele două clădiri de birouri din cadrul complexului The Bridge din București și au bătut palma pentru achiziția celui de-al treilea imobil pentru o sumă totală estimată la 200 milioane euro. La această valoare, tranzacția a intrat direct pe locul doi și în topul celor mai mari tranzacții imobiliare realizate vreodată în România, după mallul Polus Center (acum Vivo Cluj) vândut în 2006 de Trigranit către Immoeast pentru 210 milioane de euro.
Istoricul Forte Partners
Fostul coordonator al activităților imobiliare locale ale grupului italian Cefin, fondatorul companiei de consultanță imobiliară Eurisko și fondatorul brandurilor Primola și Nova Brasilia au decis în 2014 să își pună proprietățile și expertiza la comun. Geo Mărgescu, Ionuț Dumitrescu și Johny Jabra au adunat, sub cupola Forte Partners, un portofoliu de proprietăți printre care se regăsesc clădiri de birouri și o serie de spații comerciale în centrul Bucureștiului, la care se adaugă terenuri.
La începutul anului trecut, antreprenorul Ionuț Dumitrescu s-a retras din asociere și s-a alăturat companiei One United, controlată de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu. Astfel, libanezul Johny Jabra rămâne principalul asociat al Forte Partners. Alături de fratele său, Jihad Jabra, și-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiți în producția de ciocolată și biscuiți, care cuprindea brandurile Primola și Ulpio. În 2011, familia austriacă Meinl a cumpărat de la frații Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat în 2015 o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: CRH cumpără active din România ale PomponioÎn paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat și pe piața imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building (6.800 mp) din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piață și închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 milioane de euro. Frații Jabra mai dețin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici și medii precum Beller Office Building (500 mp), din zona Dorobanți și imobilul Aurel Vlaicu Office Building (2.356 mp), de pe Șoseaua Pipera. Proprietățile lor au intrat în portofoliul Forte Partners. Cei 360.000 de metri pătrați de clădiri de birouri ce se așteaptă a fi livrați în București anul acesta, un record absolut pentru piața locală, oferă premise pentru un volum de tranzacții imobiliare cu proprietăți comerciale de peste un miliard de euro în 2019, format aproape în totalitate din sedii de firmă, potrivit estimărilor brokerilor imobiliari.