EXCLUSIV Tranzacția imobiliară a anului, de aproape 100 milioane euro, cu proprietarul mall-ului Sun Plaza - blocată de coronavirus

EXCLUSIV Tranzacția imobiliară a anului, de aproape 100 milioane euro, cu proprietarul mall-ului Sun Plaza - blocată de coronavirus

Stadiul dezvoltării Campus 6 SURSA FOTO: Skyscrapercity.com

scris 17 iun 2020

Dezvoltatorul austriac S Immo, proprietarul Sun Plaza, a întrerupt negocierile cu suedezii de la Skanska pentru achiziția a două clădiri de birouri din cadrul complexului Campus 6 din zona Politehnică a Bucureștiului, din cauza COVID-19, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Înțelegerea dintre Skanska și S Immo, evaluată la aproape 100 milioane de euro, era calculată că va deveni cea mai mare tranzacție imobiliară a anului.

Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Epidemia de COVID-19 a blocat deja o serie de tranzacții. Sensibilitatea investitorilor poate fi definită cel mai bine de exemplul NEPI Rockcastle – AFI Europe, prezentat în premieră de Profit.ro. Tranzacția dintre cele două companii a fost anulată chiar spre final din cauza restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19. Doar tranzacțiile dintre NEPI Rockcastle - AFI Europe și Skanska – S Immo cumulau peste 400 milioane de euro.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
INTERVIU Adrian Leahu, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Adrian Leahu, despre premium în business



„Negocierile cu privire la Campus 6.2 și 6.3 au fost întrerupte din cauza circumstanțelor actuale. Deocamdată nu există discuții despre tranzacții“, au declarat acum, pentru Profit.ro, reprezentanții S Immo. În aceste condiții, Skanska a repus în vânzare cele două clădiri.

Skanska selectase compania S Immo ca potențial cumpărător al clădirilor sale de birouri Campus 6.2 și Campus 6.3 încă de dinainte de declanșarea stării de urgență în România, iar, în perioada de început a pandemiei, relația era menținută online.

EXCLUSIV Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, iese din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, iese din România

La începutul lunii aprilie, Aurelia Luca, Vicepreședinte Executiv Operațiuni România, Skanska CDE, declara, pentru Profit.ro, că „discuțiile pe care le purtăm rămân active, iar odată cu restricțiile provocate de pandemie, relația cu potențialul investitor este menținută online. Am implementat lucrul de acasă și folosim în mod curent instrumentele online în activitățile noastre“.

Ea mai spunea atunci că activele fizice, cum ar fi clădirile de birouri, sunt considerate, în general, ca fiind stabile, deoarece nu sunt expuse fluctuațiilor bruște ale prețurilor. „Într-un context în care incertitudinea globală continuă, aceste active își pot consolida poziția de alternativă bună la investițiile în piața de capital“, a spus Aurelia Luca.

Oprirea negocierilor nu a blocat dezvoltarea proiectului din Politehnică. Skanska lucrează la construcția clădirilor 6.2 și 6.3 din complexul de birouri Campus 6 din decembrie 2018 și ar trebui să termine în trimestrul al treilea din 2020. Campus 6 mai are gândită și o a patra clădire, care va ridica suprafața închiriabilă a complexului la peste 81.000 de metri pătrați.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un mega-proiect imobiliar în nordul Bucureștiului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un mega-proiect imobiliar în nordul Bucureștiului

Cele două clădiri în construcție vor oferi o suprafață închiriabilă de aproximativ 19.800 metri pătrați și 17.800 metri pătrați, fiecare având 11 etaje supraterane și o parcare pe două niveluri în subteran. Costul de dezvoltare al acestor imobile a fost estimat la 76 milioane de euro.

La finalul anului trecut, Campus 6.3 ajunsese la un grad de ocupare de 91% după ce centrul de servicii Societe Generale European Business Services a închiriat 10.500 de metri pătrați în această clădire. Și Microsoft România a închiriat 23.000 de metri pătrați în Campus 6.2 și 6.3, în cea mai mare tranzacție de pe piața închirierilor a anului 2018.

Ele vin în continuarea clădirii Campus 6.1 cumpărată în mai 2018 de austriecii de la CA Immo pentru 53 de milioane de euro. Dacă ne raportăm la acest preț, cele două imobile aflate în construcție ar putea fi vândute cu aproape 100 de milioane de euro. La această valoare, tranzacția dintre Skanska și S Immo avea șanse să devină cea mai mare din acest an, după ce mulți cumpărători potențiali s-au retras în vederea protejării lichidităților. Acum, singura tranzacția care poate depăși această valoare este cea prin care conglomeratul chinez Fosun cumpără Floreasca Park de la GLL Real Estate Partners, însă vânzarea este sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții contractuale.

Modelul de afaceri al suedezilor de la Skanska prevede vânzarea clădirilor dezvoltate în momentul atingerii unui grad optim de ocupare. Compania a mai vândut în etape cele trei clădiri ale complexului Green Court Bucharest din zona Barbu Văcărescu a Capitalei, în suprafață de 54.300 de metri pătrați, cu circa 129 milioane euro către compania Globalworth.

EXCLUSIV Noii proprietari ai fabricii Sinatex din București pregătesc terenul pentru un nou Kaufland CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noii proprietari ai fabricii Sinatex din București pregătesc terenul pentru un nou Kaufland

În apropiere de Green Court, Skanska dezvoltă un alt proiect de birouri, denumit Equilibrium. Prima clădire a acestui complex, în suprafață de 20.800 de metri pătrați, a fost livrată la finalul anului trecut, închiriată în proporție de 60%.

„Proiectul Equilibrium 1 nu a fost încă pus la vânzare. Este o etapă care urmează să fie demarată odată cu finalizarea fazei a doua. Sunt anumiți pași pe care îi urmăm, conform modelului de business pe care îl respectăm la nivel global. Vom face public acest lucru, atunci când vom avea totul pregătit“, a explicat Aurelia Luca.

Prin achiziția celor două clădiri din Campus 6, S Immo ar fi intrat puternic pe piața birourilor din București, unde mai deține turnul The Mark, de 25.500 de metri pătrați, și Sun Offices de deasupra mallului Sun Plaza, în suprafață de circa 10.000 de metri pătrați. S Immo are acționari comuni cu Immofinanz, ceea ce a redeschis discuțiile despre o posibilă fuziune între rivalii austrieci. Combinarea portofoliului de birouri al celor două companii ar consolida locul doi pe care Immofinanz îl ocupă astăzi, la distanță față de liderul sectorului, Globalworth.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
s immo
skanska
campus 6
covid-19