Fondul spaniol de investiții Danube Property, care a cumpărat patru clădiri de birouri în București înainte de criza din 2008, pregătește vânzarea ultimului său imobil deținut pe piața locală, după ce a mai vândut unul în timpul stării de urgență, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Spaniolii au intrat pe piața imobiliară românească în perioada de vârf din 2006-2007, caracterizată de o serie de investiții oportuniste. Atunci au cumpărat patru clădiri de birouri din București, în care au investit peste 60 milioane de euro. Acestea sunt situate în Strada Nordului, nr. 62, strada Avrig, nr. 3-5, Strada Biharia, nr. 26 și strada Buzești, nr. 50-52.
Investitorul pregătește acum vânzarea clădirii de birouri din Buzești la un preț, estimat de Profit.ro, la circa 10 milioane de euro. Acesta este ultimul imobil din portofoliul local al Danube Property
Întrebat de Profit.ro dacă strategia companiei este de a ieși de pe piața imobiliară românească, Roger Calvo, directorul de investiții al Danube Property, a declarat că strategia internă a companiei este confidențială și că, acum, se concentrează pe administrarea Buzești 50-52 pentru a oferi cele mai bune servicii chiriașilor în timpul situației dificile cauzate de COVID-19.
Clădirea de birouri are o suprafață închiriabilă de 7.000 de metri pătrați, a fost dezvoltată în 2006 de arhitectul Ion Chirescu și vândută înainte de criza din 2008 pentru 20 milioane de euro. Acum are un grad de ocupare de 61% și este închiriată, în principal, către Ambasada Irlandei, Clever Tech, Sanador și DBH Group. Veniturile anuale obținute din închiriere sunt de circa 620.000 de euro, iar la un grad total de ocupare pot urca spre 1,1 milioane de euro, potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL, care are mandat de vânzare a imobilului.
Fondul Danube Property a mai definitivat o vânzare în luna martie a acestui an, după declanșarea stării de urgență. Rețeaua de stații de încărcare pentru mașini electrice Renovatio Trading a cumpărat fostul sediu UPC de pe strada Nordului cu 5,5 milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Clădirea de 2.800 de metri pătrați a fost sediul UPC din 2006 până în 2019.
La sfârșitul anului 2018, Danube Property a vândut și Biharia Office Building pentru circa 7 milioane de euro omului de afaceri Sebastian Bălășescu, fostul proprietar al Urgent Curier, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Imobilul, în suprafață de 5.780 de metri pătrați, fusese cumpărat de Danube Property în 2008 cu circa 16,5 milioane de euro și era sediul Mercedes România și al diviziei de leasing a Erste Bank – BCR.
Unul dintre primele imobile ieșite din portofoliul Danube Property a fost Avrig 3-5 din apropierea Pieței Obor. Proprietatea a fost achiziționată de la dezvoltatorul Avrig 35, cu Petrom ca principal chiriaș. După mutarea Petrom în Petrom City, clădirea a rămas aproape goală. Imobilul a fost reînchiriat după investiții de renovare către operatorul de servicii call center Global Remote Services și Vodafone Shared Services România, însă aceasta din urmă s-au mutat în fostul City Mall.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un mega-proiect imobiliar în nordul Bucureștiului Danube Property, cu sediul în Barcelona, a investit în trecut peste 600 de milioane de euro în proprietăți localizate în Cehia, Ungaria, Polonia, România, Belgia, Germania, Olanda și Spania.
La începutul acestui an, brokerii JLL anunțau că tranzacții cu proprietăți comerciale de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate și apreciau ca foarte probabilă depășirea unui volum de tranzacții de 1,1 miliarde de euro pentru întregul an, ceea ce ar fi fost un nivel record al ultimilor șase ani. Apariția COVID-19 a schimbat însă lucrurile radical.
„În ultimele luni de pandemie am văzut o singură tranzacție pe segmentul comercial, făcută între doi parteneri care erau împreună încă de dinainte de această tranzacție. Majoritatea cumpărătorilor s-au concentrat pe alte zone. Dacă erau deja proprietari s-au concetrat pe administrarea activelor, pe negocierile cu chiriașii, pe asigurarea desfășurării activității în condiții cât mai sigure. Potențialii cumpărători, care nu sunt prezenți în România, și-au pus în așteptare orice discuții, pentru că nu au mai putut veni aici. Procesele de due diligence nu au putut continua, pentru că nu au putut fi inspectate clădirile. Este greu acum de evaluat o proprietate, de pus un preț, de văzut dacă prețul poate rămâne același cu cel discutat înainte de pandemie, dacă venitul generat de proprietate poate fi influențat pe termen mediu și lung“, a declarat Andrei Văcaru, head of capital markets, JLL România, în cadrul unei videoconferințe organizate recent de Profit.ro.