EXCLUSIV Retailerul de modă LPP, cel mai mare din Polonia, și-a dublat capacitatea de depozitare din România, pe fondul COVID-19, printr-un contract cu belgienii de la WDP

EXCLUSIV Retailerul de modă LPP, cel mai mare din Polonia, și-a dublat capacitatea de depozitare din România, pe fondul COVID-19, printr-un contract cu belgienii de la WDP

Reserved e brandul reprezentativ al grupului LPP

scris 13 oct 2020

Retailerul polonez de modă LPP, care operează brandurile Reserved, Cropp, Mohito, House și Sinsay, a preînchiriat o suprafață de aproape 22.000 de metri pătrați de spațiu de depozitare în Ștefăneștii de Jos, lângă București, de la dezvoltatorul belgian WDP, înțelegere care duce la dublarea capacității sale de depozitare din România, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

LPP, controlat indirect de familia lui Marek Piechocki – unul dintre cei mai bogați polonezi, s-a extins puternic pe piața românească în ultimii ani, ajungând, în prezent, să gestioneze 60 de magazine sub cele cinci branduri ale sale. În urmă cu un an, retailerul a inaugurat un centru de distribuție în suprafață de 22.000 de metri pătrați în parcul logistic WDP din Ștefăneștii de Jos, măsură care i-a permis să livreze comenzile clienților din sud-estul Europei la o zi de la tranzacție.

Recent, LPP a semnat un precontract de închiriere cu WDP pentru încă aproape 22.000 de metri pătrați, pe o perioadă de 9 ani, după ce comenzile online au crescut în contextul pandemiei. Tranzacția a fost intermediată de Colliers International.

Depozitul urmează să fie construit în urma unei investiții de peste 13 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro bazate pe investiții similare realizate de WDP. Cu o suprafață închiriată de circa 44.000 de metri pătrați, LPP intră în topul retailerilor de modă cu cele mai mari depozite în România, după eMAG/Fashion Days.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Familia Dobra cumpără terenul fabricii Energomontaj de lângă CET Sud și face în loc un parc de retail cu Lidl și Kaufland. Raul Ciurtin s-a retras din afacere CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Dobra cumpără terenul fabricii Energomontaj de lângă CET Sud și face în loc un parc de retail cu Lidl și Kaufland. Raul Ciurtin s-a retras din afacere

Doar anul acesta, WDP a livrat în parcul din Ștefăneștii de Jos o suprafață de depozitare de peste 90.000 de metri pătrați către retailerii Auchan, Alcar, Lecom și Aggreko, în urma unor investiții de 53 milioane de euro. Și Decathlon va avea un depozit de 10.000 de metri pătrați aici, în urma unei investiții de 5 milioane de euro din partea grupului belgian.

WDP deține în Ștefăneștii de Jos un teren de circa 44 de hectare amplasat în apropierea autostrăzii A3, într-o zonă cu potențial pentru distribuția în București. Proprietatea dezvoltatorului belgian se învecinează cu a fraților Pavăl, proprietarii Dedeman, care au cumpărat aici 64 de hectare, într-una dintre cele mai mari tranzacții cu teren destinat construcțiilor realizată în ultimii ani în România și prezentată în exclusivitate de Profit.ro. CTP și VGP dețin și ei loturi extinse de teren în același perimetru.


Dezvoltatorul imobiliar WDP, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Belgia, a împrumutat, recent, 150 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), fonduri ce vor fi folosite pentru extinderea portofoliului din România. Noul împrumut va sprijini planurile WDP privind dublarea valorii portofoliului său de proprietăți în România, de la 500 milioane de euro la 1 miliard de euro, în cadrul strategiei de dezvoltare pentru perioada 2019-2023.

Familia de investitori, cu exponentul său Tony De Pauw, care conduce afacerile WDP, este creditată de publicația belgiană De Rijkste Belgen cu o avere de 779,4 milioane de euro, ceea ce o plasează pe locul 40 în topul celor mai bogați belgieni.

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste un miliard de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, Jan Van Geet, fondatorul și proprietarul VGP, familia antreprenorului Jan De Clerck - proprietarul Alinso, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.

Parteneriat P3 - CFR. Parcul logistic oferă clienților săi oportunitatea de a aduce forță de muncă cu trenul în parcul de pe A1 CITEȘTE ȘI Parteneriat P3 - CFR. Parcul logistic oferă clienților săi oportunitatea de a aduce forță de muncă cu trenul în parcul de pe A1

În prima jumătate a acestui an, livrările de spații de depozitare noi s-au redus la circa 120.000 de metri pătrați, sub jumătate față de stocul pus pe piață în prima parte a anului trecut, potrivit datelor Colliers International. Totuși, pentru a doua jumătate a anului se preconizează finalizarea a aproape 300.000 de metri pătrați, peste 60% din suprafață situată la periferia Bucureștiului.

Volumul total al depozitelor închiriate din România la sfârșitul lunii iunie 2020 a ajuns la 250.000 de metri pătrați de spații logistice și industriale, contractele noi fiind dominante, în proporție de 81%. Structura chiriașilor în ceea ce privește sectoarele de pe piața românească a fost dominată de sectorul retail / FMCG, care a generat 50% din toate contractele, în timp ce în București cererea a fost dominată de 3PL / logistică (35%) și producție ușoară (33%). Noile spații logistice ale Profi din Timișoara și Craiova au reprezentat cele mai importante tranzacții, acoperind 115.500 de metri pătrați. Acestea vor fi dezvoltate tot de WDP cu un buget de investiții de circa 70 milioane de euro.

Consultanții Colliers International observă că, pe fondul pandemiei, stimulentele sunt mai mari, dezvoltatorii oferind anual chiriașilor mai multe luni fără plata chiriei decât anterior. De asemenea, chiriașii pot avea acces anticipat la proprietate cu 1-2 luni înainte. Rata de neocupare se situează confortabil în zone cu o singură cifră, în jurul valorilor de 7-8%, și nu s-a observat nicio schimbare importantă pe fondul epidemiei de COVID-19.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
lpp
wdp
reserved
cropp