EXCLUSIV Mihai Lucian Palaz îngroașă rândul investitorilor imobiliari care transformă clădirile de birouri în apartamente. „COVID-ul a schimbat radical decizia investitorilor. Faptul că se lucrează de acasă reprezintă principala modificare."

EXCLUSIV Mihai Lucian Palaz îngroașă rândul investitorilor imobiliari care transformă clădirile de birouri în apartamente. „COVID-ul a schimbat radical decizia investitorilor. Faptul că se lucrează de acasă reprezintă principala modificare."

Amplasamentul clădirii de birouri ce va fi transformată în apartamente

scris 8 sep 2021

Omul de afaceri Mihai Lucian Palaz, cunoscut pe piața publicității stradale din România, este în proces de schimbare a destinației clădirii de birouri, de clasă B, pe care o deține în nordul Bucureștiului în apartamente, pe motiv că munca de acasă a redus apetitul pentru închirierea de sedii. Aceeași abordare au avut și alți investitori imobiliari, în ultimul an, potrivit informațiilor obținute Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Palaz are în proprietate o clădire de birouri amplasată pe strada Nicolae Caramfil, nr. 61C, lângă hotelul de 4 stele Best Western Stil din nordul Bucureștiului. Imobilul, dezvoltat în anii 2000, include două corpuri interconectate de 3, respectiv 4 etaje, cu o suprafață totală utilă de 2.010 metri pătrați.

Investitorul a început procedurile schimbării destinației din birouri în rezidențial și recompartimentarea interioară a etajului 4. Mihai Lucian Palaz a declarat, pentru Profit.ro, că toată clădirea se transformă în apartamente și că vor rezulta 8 unități locative, deja vândute unor societăți comerciale. 

„COVID-ul a schimbat radical decizia investitorilor. Faptul că se lucrează de acasă reprezintă principala modificare. Astfel ne reorientăm spre cerere, adică apartamente“, a spus Palaz.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, pregătește etapa 2 Timpuri Noi Square. Planurile includ și un hotel, însă reprezentanții companiei spun că nu în viitorul apropiat. Valoarea de investiție - peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, pregătește etapa 2 Timpuri Noi Square. Planurile includ și un hotel, însă reprezentanții companiei spun că nu în viitorul apropiat. Valoarea de investiție - peste 100 milioane euro

Abordarea omului de afaceri începe să devină o tendință printre antreprenorii din imobiliare. Spre exemplu, One United Properties a transformat în spații de locuit un imobil din cadrul One Verdi Park, proiectat inițial ca birouri, după ce hotărâse, în prealabil, să transforme un hotel în apartamente în cadrul proiectului One Floreasca Towers din București.

Și omul de afaceri Liviu Tudor, unul dintre cei mai mari proprietari de spații de birouri din România, intenționează să amenajeze spații de locuit pe 30% din suprafața uneia dintre clădirile de birouri din cadrul Novo Park din Pipera.

La rândul său, antreprenorul Dorin Mateiu a decis să transforme în apartamente clădirea de birouri pe care a început să o construiască în locul fostului Cinema Grivița din zona Basarab, din cauza pandemiei care a dus la scăderea cererii pentru spații dedicate firmelor.

CONFIRMARE Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, și Ionuț Dumitrescu finalizează vânzarea depozitelor Arctic către Fortress, care își face intrarea directă pe piața românească CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, și Ionuț Dumitrescu finalizează vânzarea depozitelor Arctic către Fortress, care își face intrarea directă pe piața românească

În aceeași notă, omul de afaceri irakian Tomah Kahled, proprietarul complexului comercial Sir din București, a decis să transforme în apartamente de închiriat cele 5 etaje cu spații de birouri ale proiectului Fundeni Tower, finalizat în 2018 vizavi de Spitalul Fundeni, după ce a constatat că nu are cerere în zonă.

Grupul Neocity transformă în bloc cu circa 200 de apartamente un proiect mai vechi de birouri pe care intenționa să îl dezvolte în Pipera.

De la publicitate la imobiliare

Mihai Lucian Palaz a intrat în atenția presei ca director general al companiei de publicitate stradală Affichage, deținută la acea vreme de un grup elvețian. El a cumpărat și a vândut o serie de companii din acest sector pe parcursul anilor 2000.

Acum, el locuiește la Monaco și, în ultima perioadă, a fost implicat în două tranzacții imobiliare cu Kaufland.

EXCLUSIV Ionuț Dumitrescu pregătește un nou depozit de proximitate Eli Xpress lângă parcul cu depozitele Arctic, pe care l-a dezvoltat alături de frații Pavăl și pe care tocmai l-a vândut CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ionuț Dumitrescu pregătește un nou depozit de proximitate Eli Xpress lângă parcul cu depozitele Arctic, pe care l-a dezvoltat alături de frații Pavăl și pe care tocmai l-a vândut

Mihai Lucian Palaz a finalizat, recent, vânzarea unui teren de 2,2 hectare lângă fabrica Titan Mașini Grele din cartierul bucureștean Pantelimon, iar Kaufland pregătește deja construcția celui de-al patrulea său hipermarket din Sectorul 3. Tranzacția a fost încheiată la un preț estimativ de peste 9 milioane de euro. Kaufland a mai cumpărat de la Mihai Lucian Palaz un teren de 1,5 hectare și în Sectorul 4, pe strada Drumul Găzarului, nr. 26B.

Întrebat de Profit.ro, Palaz nu a dezvăluit valoarea celor două tranzacții, invocând clauze de confidențialitate.

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 42% mai mare în luna august, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 62.000 de contracte, după ce luna corespondentă din 2020 începea să își revină din șocul cauzat de criza sanitară. Evoluția marchează un an de creșteri lunare consecutive din august 2020 încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primul semestru al anului a cunoscut o evoluție pozitivă de peste 33%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
mihai lucian palaz
birouri
apartamente