EXCLUSIV Immofinanz evaluează oportunitatea vânzării uneia dintre clădirile sale de birouri din România. „Tranzacțiile au rămas, în mare măsură, neafectate de COVID-19.”

EXCLUSIV Immofinanz evaluează oportunitatea vânzării uneia dintre clădirile sale de birouri din România. „Tranzacțiile au rămas, în mare măsură, neafectate de COVID-19.”
scris 9 sep 2020

Compania austriacă Immofinanz, unul dintre cei mai vechi investitori imobiliari din România, evaluează oportunitatea vânzării uneia dintre clădirile de birouri pe care le deține pe piața locală, tranzacțiile sale fiind, în mare măsură, neafectate de pandemie, transmit reprezentanții investitorului la solicitarea Profit.ro. Austriecii au vândut, în primul semestru, un teren din Pipera, parte a fostului portofoliu Adama.

Profit.ro a anunțat încă din vara anului trecut că Immfinanz a scos la vânzare trei clădiri de birouri pe care le deține în București în vederea „împrospătării“ și optimizării portofoliului local. Tranzacționarea imobilelor ar trece compania de pe locul trei pe locul patru în topul celor mai mari proprietari de birouri din România, după suprafața deținută, urmând a fi întrecută de CA Immo. Asta după ce, luna trecut, Immofinanz a căzut o poziție în clasament odată cu tranzacționarea portofoliului NEPI Rockcastle, care a urcat AFI Europe direct pe locul doi (vezi infograficul de la final).

„Conform strategiei globale Immofinanz, tranzacționăm anual aproximativ 5% din portofoliul nostru. În prima jumătate a anului 2020, am vândut deja proprietăți cu o valoare de 52 milioane euro. Cele mai mari tranzacții au constat într-o clădire de birouri din Varșovia și terenuri în România. Recent, am anunțat vânzarea unei clădiri de birouri în Düsseldorf la un preț de piață foarte atractiv. Prin urmare, activitatea noastră de marketing pentru proprietăți și tranzacțiile au rămas, în mare măsură, neafectate de COVID-19. În ceea ce privește portofoliul din România, urmăm o strategie consecventă și, prin urmare, ne concentrăm pe clădirile de birouri care se încadrează în conceptul nostru internațional de birouri myhive. Astfel, evaluăm oportunitatea de a vinde o anumită clădire din portofoliul nostru, fără a putea oferi detalii momentan. În același timp, continuăm extinderea mărcii noastre myhive la clădiri de birouri suplimentare, cum este cazul IRIDE eigtheen și IRIDE nineteen, care se vor re-deschide în curând sub noul brand“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Immofinanz.

Imobilele puse pe piață, încă de anul trecut, sunt Pipera I, cu o suprafață închiriabilă de 19.743 de metri pătrați, în care funcționează centrul de tehnologie Vodafone, dar al cărui contract expiră, și Pipera II, în suprafață de 9.628 de metri pătrați, învecinate și amplasate în Pipera, și Băneasa Airport Tower, de 6.931 de metri pătrați, în care funcționează Banca Transilvania, cu contract la final, din apropierea Aeroportului Băneasa. Datele obținute de Profit.ro din piața imobiliară indicau o valoare cuprinsă între 40 și 45 de milioane de euro, pentru vânzarea la pachet.

EXCLUSIV Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu a preluat controlul Electromontaj și vrea să construiască proiecte imobiliare industrial-logistice pe terenurile firmei. „Ne dorim dublarea cifrei de afaceri.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fostul șef SIF Banat-Crișana Dragoș Bîlteanu a preluat controlul Electromontaj și vrea să construiască proiecte imobiliare industrial-logistice pe terenurile firmei. „Ne dorim dublarea cifrei de afaceri.“
Urmărește-ne și pe Google News

Sursele Profit.ro spun că, după numirea investitorului austriac Ronny Pecik la conducerea Immofinanz, în cadrul companiei s-au făcut schimbări, iar acum mai sunt la vânzare doar cele două clădiri din Pipera. Totuși, Ronny Pecik ar putea deschide drumul spre fuziunea cu rivalul austriac S Immo, el fiind acționar la ambele firme. Asta ar aduce un plus de 35.000 de metri pătrați portofoliului local al Immofinanz, prin clădirile The Mark și Sun Offices deținute în București de S Immo, care ar urca din nou conglomeratul austriac pe locul 3.

Sursele Profit.ro indică faptul că Immofinanz intenționează să adopte conceptul myhive și în cadrul clădirii Global Business Center, de unde centrul global de distribuție servicii al IBM urmează să plece.

Cât despre cele două tranzacții făcute de Immofinanz în primul semestru din acest an, este vorba despre clădirea de birouri Equator I din Varșovia cumpărată de grupul ceh CPI și de un mic teren de circa 2.500 de metri pătrați din Pipera cumpărat de o firmă a iranianului Fereidoon Mostavi pentru aproximativ 750.000 de euro, conform calculelor Profit.ro. Terenul făcea parte din portofoliul fostului dezvoltator imobiliar Adama, cumpărat de Immofinanz în criză. La începutul acestui an, investitorul iranian s-a asociat cu trei investitori români: Ionuț-Gheorghe Costea, Marian Păuna și Lucian Partenie pentru terenul din Pipera, unde se poate construi un ansamblu rezidențial, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.


Proprietățile Immofinanz din România au o valoare contabilă de 756,8 milioane euro, deținând o pondere de 15,2% din portofoliul total al companiei, potrivit ultimului bilanț financiar al companiei. Valoarea proprietăților funcționale este de 618 milioane euro și cuprinde opt clădiri de birouri (9,8% din totalul portofoliului activ de clădiri de birouri) și cinci centre comerciale (20,2% din totalul proprietăților de retail active). Rata de ocupare este de circa 94,3%.

În prima jumătate a anului financiar 2020, veniturile înregistrate în România de companie din chirii au totalizat 25 milioane euro, echivalentul a 17,2% din veniturile totale din chirii ale grupului.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
immofinanz
birouri
tranzactii