SIF Banat – Crișana a cumpărat platforma IMGB într-o tranzacție de circa 40 milioane de euro

SIF Banat – Crișana a cumpărat platforma IMGB într-o tranzacție de circa 40 milioane de euro
scris 7 sep 2020

SIF Banat – Crișana a cumpărat 99,92% din acțiunile firmei sud-coreene Doosan IMGB, care deține platforma industrială IMGB din sudul Bucureștiului, într-o tranzacție evaluată la circa 40 milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Platforma, conectată la două guri de metrou: Berceni și Dimitrie Leonida, are o suprafață de circa 54 de hectare, ceea ce o face cea mai mare tranzacție cu teren din acest an și una dintre cele mai mari din istoria pieței imobiliare.

INFOGRAFIC Volumul tranzacțiilor imobiliare intră din nou pe creștere, în ciuda predicțiilor negative legate de impactul pandemiei CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Volumul tranzacțiilor imobiliare intră din nou pe creștere, în ciuda predicțiilor negative legate de impactul pandemiei
Urmărește-ne și pe Google News

Cumpărătorul va construi în loc un proiect imobiliar mixt, predominant rezidențial, însă va încerca și varianta birourilor, potrivit surselor Profit.ro.

Contactat de Profit.ro, Bogdan Drăgoi, președintele SIF Banat-Crișana, a declarat că așteaptă acordul Consiliului Concurenței înainte de a oferi orice detalii referitoare la viitorul proiectului de pe platforma IMGB.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

SIF Banat-Criașana a mai finalizat, anul acesta, achiziția terenului de aproape 9 hectare al fostei fabrici Helitube din cartierul bucureștean Colentina, în contul unei creanțe de peste 44 de milioane de euro. Compania SIFI BH Retail, controlată de SIF Banat-Crișana, deținea o creanță garantată de 27,2 milioane de euro și o creanță chirografară de 17 milioane de euro, conform tabelului definitiv al creditorilor.

Tranzacția a fost intermediată de Crosspoint Real Estate, iar partea legală a fost asigurată de casa de avocatură Biriș Goran.

Crosspoint Real Estate, care a tranzacționat în ultimii zece ani terenuri în valoare de peste 250 milioane euro, mai are în derulare încă patru tranzacții în Capitală, în valoare de peste 55 milioane euro. Este vorba despre terenuri pentru dezvoltători de retail sau rezidențial.

În decembrie, Profit.ro a anunțat că Doosan, care controlează producătorul de echipamente și componente grele pentru industria extractivă, navală, siderurgică și energetică, inclusiv nucleară, Doosan IMGB de pe platforma omonimă din București, întrerupe activitatea la subsidiara românească, după ce în ultimii ani a majorat constant și masiv capitalul acesteia.

La începutul lunii martie, conducerea concernului sud-coreean Doosan IMGB și liderii de sindicat au ajuns la un acord prin care vor fi acordate măsuri compensatorii salariaților ca urmare a închiderii operaționale a Întreprinderii de Mașini Grele București.

Încetarea activității de producție este argumentată prin constrângerile legate de activitatea curentă și a celor comerciale, conform datelor analizate de Profit.ro. Pe platforma Doosan din România lucrau peste 400 de angajați.

Gigantul coreean Doosan a preluat IMGB în 2006 de la compania norvegiană Kvaerner, cu 26 milioane dolari. Norvegienii cumpăraseră fosta glorie a industriei locale din perioada comunistă în 1998, contra a circa 10 milioane de dolari, din care doar jumătate de milion a reprezentat prețul propriu-zis de achiziție, iar restul – suma necesară achitării datoriilor producătorului de mașini grele.

Doosan IMGB se află în topul celor mai mari consumatori de energie electrică din economia românească și a beneficiat, din această cauză, de schema de ajutor de stat constând în reducerea cotei obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării producției de energie regenerabilă, alături de companii precum Alro Slatina, ArcelorMitall Steel Galați, Lafarge sau Azomureș.

Doosan IMGB produce echipamente și componente grele pentru industria extractivă, navală, siderurgică și energetică, inclusiv nucleară, cea mai mare parte a producției mergând la export. Fondat în 1896, grupul Doosan are aproape 39.000 de angajați în 38 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
doosan imgb
teren