EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un mega-proiect imobiliar în nordul Bucureștiului

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un mega-proiect imobiliar în nordul Bucureștiului
scris 2 iun 2020

Antreprenorii Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au cumpărat un teren de 64 de hectare, în comuna Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), de la compania spaniolă Martinsa Fadesa, aflată în faliment, la un preț estimat la circa 12 milioane de euro, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară. Aceasta este una dintre cele mai mari suprafețe de teren destinat construcțiilor tranzacționată în ultimii ani în România.

Cinci pași pentru relansarea și reinventarea afacerilor în epoca Covid-19 CITEȘTE ȘI Cinci pași pentru relansarea și reinventarea afacerilor în epoca Covid-19
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Frații Pavăl au realizat achiziția direct prin firma Dedeman SRL la începutul lunii februarie 2020, potrivit documentelor obținute de Profit.ro. Terenul este rezultatul comasării a 28 de loturi din Ștefăneștii de Jos, proces realizat de Fadesa România în 2007. Fadesa România, o subsidiară a grupului spaniol Martinsa Fadesa, intenționa să construiască pe acest amplasament 7.600 de apartamente, un cartier ce ar fi rivalizat cu ansamblul Cosmopolis din aceeași localitate.

Interviu SARTO despre premium în Business - Andrea Catto, Commercial Manager pentru Europa de Sud la flydubai CITEȘTE ȘI Interviu SARTO despre premium în Business - Andrea Catto, Commercial Manager pentru Europa de Sud la flydubai

În toamna anului trecut, administratorii judiciari ai Martinsa Fadesa, declarată falimentară în 2008, au organizat o licitație pentru vânzarea terenului la un preț minim de 10,5 milioane de euro. Informațiile Profit.ro indică faptul Dedeman a oferit circa 12 milioane de euro, pentru a-și adjudeca proprietatea.

Beneficiile soluțiilor de semnătură electronică și chatbot în contextul economic actual CITEȘTE ȘI Beneficiile soluțiilor de semnătură electronică și chatbot în contextul economic actual

Terenul este în apropierea autostrăzii A3, într-o zonă văzută cu potențial pentru distribuția în oraș, de aceea au depozite aici Mega Image, Carrefour, Decathlon, retailerul de modă LPP și, chiar în vecinătatea terenului cumpărat de Dedeman, belgienii de la WDP construiesc depozite pentru Auchan și Metro.

FOTO 5 ținute pentru garderoba de vară a bărbaților CITEȘTE ȘI FOTO 5 ținute pentru garderoba de vară a bărbaților

De asemenea, anul trecut, dezvoltatorul imobiliar Willbrook, deținut de miliardarul Eyal Ofer, a vândut un teren de 19 hectare tot în Ștefăneștii de Jos celor de la CTP, într-o tranzacție estimată de Profit.ro la circa 6 milioane de euro. CTP va construi, pe lotul cumpărat, un parc logistic de circa 90.000 de metri pătrați ce va atrage o investiție de circa 60 milioane de euro.

FOTO Atenor refinanțează și rescoate la vânzare complexul Hermes Business Campus, curtat de jucători mari. A început și vânzările de locuințe, în pofida COVID-19 CITEȘTE ȘI FOTO Atenor refinanțează și rescoate la vânzare complexul Hermes Business Campus, curtat de jucători mari. A început și vânzările de locuințe, în pofida COVID-19

Din acest motiv, consultanții imobiliari chestionați de Profit.ro sunt de părere că frații Pavăl vor schimba planul inițial al Fadesa și vor construi, în loc de locuințe, spații de  depozitare. Contactați de Profit.ro, reprezentanții Dedeman nu au prezentat detalii despre viitorul proiect.

De remarcat este faptul că frații Pavăl au intrat anul trecut pe sectorul logistic al pieței imobiliare printr-o asociere cu antreprenorul Ionuț Dumitrescu, care dezvoltă un parc logistic în Chitila. Recent, frații Pavăl au semnat un nou angajament cu Dumitrescu, pentru construcția unor depozite în Bacău.

Proprietarii Dedeman lucrează și la dezvoltarea unui proiect imobiliar mixt multianual, primul de acest fel pentru ei, amplasat în nordul orașului Bacău, pe malul râului Bistrița.

Dedeman este cel mai mare retailer local de bricolaj și cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români. În 2018 a atins o cifră de afaceri de 7,2 miliarde lei și a depășit 1 miliard de lei ca profit net, crescând și numărul total de angajați la 10.413 persoane.

FOTO Veronica Gușă de Drăgan, moștenitoarea Butan Gas, a doua cea mai bogată femeie din România, pregătește o nouă investiție pe piața locală CITEȘTE ȘI FOTO Veronica Gușă de Drăgan, moștenitoarea Butan Gas, a doua cea mai bogată femeie din România, pregătește o nouă investiție pe piața locală

Frații Pavăl au reușit să facă din Dedeman cea mai mare companie antreprenorială din țară, cu o cifră de afaceri de aproape 1,4 miliarde de euro pe an, iar acum își diversifică investițiile în sectorul imobiliar, construcții și în industrie.

Spaniolii de la Martinsa-Fadesa au intrat pe piața românească în 1998 prin achiziția de la stat a pachetului majoritar de acțiuni al societății de prelucrare a lemnului Diana Forest din Bacău. În 2008, spaniolii au vândut compania pentru 23 milioane euro producătorului polonez Barlinek.

Criza imobiliară i-a prins cu circa 80 de hectare de teren în interiorul și în jurul orașelor București și Bacău, pe care își propuneau să construiască mii de apartamente în urma unor investiții ce depășeau un miliard de euro. În cele din urmă, investițiile companiei în România s-au ridicat la circa 80 milioane de euro și s-au rezumat doar la achiziția de terenuri. Anul trecut, Fadesa a vândut un pachet de terenuri către antreprenorul băcăuan Ovidiu Budeanu, care a plătit circa 7 milioane de euro, în principal pe un lot de 4,7 hectare lipit de proprietatea sa Arena Mall. La Bacău, spaniolii aveau în plan construcția unui ansamblu rezidențial cu 2.000 de locuințe, pe un teren de 6,6 hectare, însă proiectul a fost oprit înainte de începerea lucrărilor.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fratii paval
dedeman
martinsa fadesa