VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România: Majoritatea comercianților sunt slab capitalizați și intră ușor într-o zonă de stres financiar

VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România: Majoritatea comercianților sunt slab capitalizați și intră ușor într-o zonă de stres financiar
scris 28 mai 2020

Majoritatea comercianților care populează astăzi centrele comerciale din România, de ordinul a câteva mii, sunt mici, intră foarte ușor într-o zonă de stres financiar și nu au capacitatea economică să supraviețuiască unui impact puternic, a arătat Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România, în cadrul videoconferinței Profit.ro – Noi provocări pentru piața imobiliară în contextul COVID 19. Soluția, spune el, este acceptarea unor pierderi pe termen scurt.

Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Banca Transilvania, Ceetrus, Genesis Property și Popovici Nițu Stoica&Asociații.

„Suntem într-o piață tânără, de 20 de ani, dacă ne raportăm la vestul Europei. Numeric, operatorii internaționali din România sunt în jur de 200, comparativ cu Franța, care are aproape 800 de operatori de dimensiune importantă. Avem norocul să fi dezvoltat circa 50 de operatori de calitate în România, dar marea masă a comercianților ce populează astăzi centrele comerciale, câteva mii, sunt mici comercianți“, explică Diaconu.

Potrivit acestuia, în Polonia, după 3 săptămâni de la deschiderea centrelor comerciale a fost consemnată o scădere a încasărilor de numai 20%, ceea ce face revenirea mult mai ușoară.

Urmărește-ne și pe Google News

VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Tatian Diaconu, CEO Ceetrus România: Majoritatea comercianților sunt slab capitalizați și intră ușor într-o zonă de stres financiar


„În zona de retail ne-a lovit pe toți trenul. De pe o zi pe alta lucrurile au luat o întorsătură complet neașteptată. O astfel de criză nu a fost previzionată. Pentru noi aceste luni au adus o scădere a cifrei de afaceri, rezultate din chirii, de circa 92%. În același timp, am rămas cu cheltuielile generale ale unui centru comercial la circa 60%, raportat la o perioadă normală. Această situație a produs o mare fractură în industria noastră. Comercianții sunt într-o situație extrem de delicată, au zero venituri, iar proprietarii de centre comerciale au rămas fără venituri, spre 100%. În cazul comercianților există riscul falimentului, iar în cazul proprietarilor devine foarte complicat să spunem cu exactitate cât valorează un centru comercial, cu veniturile diminuate foarte puternic“, spune Diaconu.

VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Florian Nițu, Popovici Nițu Stoica & Asociații: Invocarea forței majore pentru înlăturarea plății chiriei este foarte redusă, soluția e reechilibrarea raporturilor CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Florian Nițu, Popovici Nițu Stoica & Asociații: Invocarea forței majore pentru înlăturarea plății chiriei este foarte redusă, soluția e reechilibrarea raporturilor

Pe perioada stării de urgență, Ceetrus a anulat plata chiriei și a costurilor de marketing pentru toți retailerii care și-au întrerupt activitatea. De asemenea, cheltuielile comune au fost reduse cu circa 50%. Până la sfârșitul anului, care este considerată de Ceetrus o perioadă de tranziție, compania le-a propus comercianților să plătească doar chiria procentuală. Procentul va fi discutat cu fiecare retailer în parte și va ține cont de profilul fiecărei afaceri.

„Pentru noi impactul este legat de evaluarea centrelor comerciale în următoarele șase luni, dar este un risc pe care ni-l asumăm“, a menționat managerul.

Ceetrus este unul dintre cei mai mari proprietari de spații comerciale din România, având în coproprietate cu Auchan 23 din cele 33 de hipermarketuri pe care francezii le-au deschis în România, ceea ce reprezintă o suprafață comercială închiriată de 150.000 metri pătrați, la care se adaugă mallul Coresi Shopping Resort din Brașov.

VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Cosmin Călin, Banca Transilvania: Proiectele imobiliare în curs vor fi finalizate, cele noi vor fi temporizate până la revenirea cererii CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINȚA Profit.ro - Piața imobiliară în contextul COVID -19. Cosmin Călin, Banca Transilvania: Proiectele imobiliare în curs vor fi finalizate, cele noi vor fi temporizate până la revenirea cererii

Proprietarii mallurilor din România pierd peste 48 de milioane de euro într-o singură lună de inactivitate, arată un calcul realizat de Profit.ro pe baza ultimelor rapoarte financiare anuale.

Cele 65 de malluri funcționale la nivel național au încasat de la magazinele pe care le găzduiesc peste 570 milioane euro în 2018, ultimul an de raportare financiară disponibil. Un calcul simplu arată că într-o lună de inactivitate, proprietarii pierd peste 48 milioane de euro.

Cele mai mari pierderi apar în dreptul celor mai performante malluri. Astfel, o lună de pauză pentru Zona Comercială Băneasa, care cuprinde mallul Băneasa Shopping City, înseamnă o pierdere de peste 4,4 milioane de euro, conform calculelor Profit.ro. În cazul AFI Cotroceni, pierderea se ridică la 3,3 milioane de euro, iar Mega Mall generează o pierdere de 2,3 milioane de euro într-o lună de inactivitate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ceetrus
covid-19
tatian diaconu