Investitorul israelian Shmuely David Hay, care a acumulat înainte de criza imobiliară din 2008 zeci de hectare de terenuri în București și împrejurimi, a început construcția unui ansamblu rezidențial cu 74 de vile în Otopeni, la scurt timp după semnarea a două parteneriate importante pentru un aparthotel în centrul Bucureștiului și un ansamblu rezidențial major în Titan, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Shmuely David Hay, în colaborare cu tatăl său, Shmuely Yosefh, a acumulat, în 2006-2007, apartamente și zeci de hectare de teren în București și Ploiești. Prima lor dezvoltare locală a fost ansamblul rezidențial Titan City Gardens, finalizat în 2014 în spatele IKEA Pallady, iar în 2018 au început construcția Otopeni City Gardens, un ansamblu cu 152 de vile, încă în lucru.
Acum, investitorul imobiliar a început lucrările la un nou ansamblu rezidențial, format din 74 de vile cu 4 și 5 camere, ce vor ocupa un teren de circa 2 hectare de pe strada Ciprian Porumbescu din zona Odăi a orașului Otopeni, potrivit informațiilor transmise de dezvoltator pentru Profit.ro. Valoarea de dezvoltare a proiectului este estimată la 10 milioane de euro.
Proiectul, denumit Porumbescu 48, va avea 72 de vile de tip cuplate cu parter, etaj și pod mansardabil, și două vile individuale, o zonă comercială și loc de joacă pentru copii. Fiecare proprietate va avea 2 locuri de parcare. Terenul aferent fiecărei vile este de 180 de metri pătrați, la care se adaugă 71 de metri pătrați, cota parte din complex.
Prețul de vânzare al vilelor este de 170.000 de euro, cu TVA 19% inclus.
În zona Odăi din Otopeni, omul de afaceri mai are în proprietate alte 6 hectare de teren, pentru care sunt depuse documente de autorizare a unui proiect rezidențial.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Vasile Armenean, fondatorul Betty Ice, s-a asociat cu co-proprietarul Daw Bența și intră pe piața rezidențială premium prin relansarea unui mega-proiect gândit de Dinu Patriciu și Erste Recent, Shmuely David Hay s-a asociat cu grupul Rina Hotels, unul dintre cei mai mari hotelieri de pe Valea Prahovei, cu scopul operării unui aparthotel ce urmează a fi amenajat în clădirea istorică, recent consolidată, Brătianu 12 din centrul vechi al Bucureștiului.
În paralel, el a semnat o asociere și cu dezvoltatorul imobiliar turc Ulas Dilmac, cu un portofoliu de peste 600 de apartamente finalizate în București, prin care acesta din urmă a preluat de la investitorul israelian un proiect rezidențial cu peste 700 de apartamente din cartierul bucureștean Titan, în schimbul a 117 apartamente din viitorul ansamblu rezidențial.
Familia Hay mai deține circa 7 hectare de teren în zona Titanul Nou, pentru dezvoltări viitoare.
Totodată, mai are un teren de circa 30 de hectare cu acces la DN1 din vestul Ploieștiului, lângă Auchan și Jumbo, pe care a gândit dezvoltarea unui parc de retail de circa 50.000 de metri pătrați și a unui centru logistic cu o suprafață similară. Dezvoltarea acestui proiect a fost însă suspendată momentan, în așteptarea finalizării lucrărilor de infrastructură din zonă și a noului depozit logistic al H&M învecinat.
Tot din terenurile accumulate în 2007, investitorul mai deține un lot 11.250 de metri pătrați în zona Lacul Morii din București, pe care l-a împărțit în 21 de parcele pentru case, a câte 400 de metri pătrați fiecare, și pe care le-a scos la vânzare la un preț de circa 28.000 de euro.
Peste 60% dintre casele și apartamentele vândute în România în 2023 au fost cumpărare exclusiv din resurse proprii, fără a se apela la un credit bancar, potrivit calculelor SVN pe baza datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară și a datelor Băncii Naționale.
Tranzacțiile cash continuă să dețină procentul majoritar din totalul achizițiilor de locuințe într-un context în care indicele SVN de accesibilitate al cumpărării unei noi locuințe, calculat ca raport dintre prețuri și salarii, a ajuns la cea mai bună valoare din istoria modernă a pieței locale, ținând cont că salariul mediu a crescut în ultimul an cu 15,1%, în timp ce prețurile s-au majorat, în medie, cu doar câteva procente.
Rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în București deținea la finalul anului trecut un procent de circa 43% din salariul mediu net pe economie la nivel național, România având cea mai bună valoare a acestui indicator la nivel regional și printre cele mai bune valori la nivelul Uniunii Europene, arată un raport realizat de SVN Romania | Credit & Financial Solutions.