Fondul austriac de investiții Core Value Capital, proprietarul unuia dintre cele mai mari parcuri solare din România, are planificate investiții de 800 de milioane de euro în proiecte fotovoltaice românești cu o capacitate totală de 1GW, echivalentul a 70% din capacitatea actuală instală în centralele solare din țară. În paralel, investitorul a inițiat un prim proiect rezidențial, cu peste 550 de apartamente, pe un teren cumpărat de la Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, și soții Pușa și Andrew Hack în cartierul bucureștean Berceni, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Core Value Capital, care administrează activele a o serie de milionari și investitori instituționali, are în proprietate un parc fotovoltaic de 50 MW în Giurgiu, dezvoltat în 2012-2014 în urma unei investiții de aproape 90 de milioane de euro. În aceeași perioadă a fost construit și cel mai mare parc solar din țară, în Brașov, cu o capaciate de 55 MW.
Proiectele fondului sunt dezvoltate de LSG Group, care a construit și operează și parcul fotovoltaic de 45 MW al Samsung din Giurgiu, amplasat la circa 10 kilometri distanță de cel al austriecilor.
„Core Value are planuri mari pentru România pe sectorul de energie regenerabilă. Se dorește extinderea capacității până la 1GW în 7 ani. Momentan, analizăm un portofoliu de proiecte de până la 500 MW. Suntem în faze avansate să semnăm contracte de achiziție de terenuri pentru aceste proiecte. Sunt și cazuri în care vom prelua proiecte deja autorizate de la alți dezvoltatori. Dacă vom reuși să realizăm planul de 1GW, vorbim de un buget de investiții de 700-800 de milioane de euro. Ne concentrăm pe partea de sud a țării, din Giurgiu în Timiș, exclus zona Dobrogea, unde este dificil cu racordarea la rețea“, a declarat, pentru Profit.ro, Gerhard Lipkovich, managing partner LSG Group, companie care construiește și operează parcurile Core Value în România.
În prezent, fondul austriac are în proprietate parcuri fotovoltaice de circa 300 de MW în Austria, Rusia, România și Ungaria. Planul Core Value vine într-o perioadă în care România intenționează să adauge o capacitate nouă de 6,9 GW de energie din surse regenerabile până în 2030. Se estimează că mai mult de 3,7 GW din această capacitate vor fi proiecte solare. România are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7% din consumul de energie al țării provenite din surse regenerabile până în 2030. În prezent, România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și de aproape 1,4 GW în centralele solare, conform datelor oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
În acest context, recent, R.Power, cel mai mare dezvoltator polonez de proiecte fotovoltaice, și danezii de la European Energy au intrat pe piața din România.
Investiții imobiliare
Grupul Core Value, prin Core Value Estate, este un jucător activ și pe piața imobiliară din Viena, cu precădere în zona clădirilor de locuit.
O companie a grupului austriac a finalizat, recent, achiziția a circa 2 hectare de teren de la omul de afaceri Horia Culcescu (finul lui Gigi Becali) și de la antreprenorii Pușa și Andrew Hack (care dețin brandul de mobilă Exotique) la un preț de aproximativ 6 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.
Loturile de teren cumpărate mărginesc viitorul parc Tudor Arghezi din Berceni și fac parte din etapa a doua de dezvoltare a complexului rezidențial Metalurgiei Park, care a luat locul fostelor sere Berceni și unde, în primăvara anului viitor, este așteptată și finalizarea unui nou magazin Kaufland.
Terenul beneficia de un certificat de urbanism de dinainte de suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale de Sector, motiv pentru care acum se lucrează la avizarea unui proiect rezidențial care ar putea demara în primăvară. Acesta este primul dintr-o serie de proiecte rezidențiale pe care Core Value intenționează să le dezvolte în România.
„Lucrăm la mai multe variante de arhitectură, însă vor fi peste 550 de apartamente. Ne gândim să construim proiectul în două faze. Avem 4 blocuri și vom începe cu cel mai mare dintre ele, care reprezintă cam jumătate din tot proiectul, iar imediat după, vom demara și restul. Investiția în acest proiect se ridică la circa 50 de milioane de euro. Prevedem producție fotovoltaică pe aceste blocuri. Faptul că a mai investit în România în energie și că au un constructor, precum LSG Group, în care se pot baza, iar piața imobiliară din România a avut o dezvoltare fenomenală în ultimul an au determinat investitorul austriac să intre și pe acest sector de piață și nu chiar cu un proiect mic“, spune Gerhard Lipkovich. LSG va juca rolul de constructor și pentru acest proiect rezidențial.
El mai spune că fondul austriac analizează și achiziția unor noi terenuri pentru viitoare proiecte, care ar putea începe după demararea celui din Berceni și în funcție de rezultatele acestuia. Core Value intenționează să își concentreze investițiile imobiliare în București.
Grupul Core Value este deținut de persoane fizice din Viena și de management, printre care se numără și Ferry Tahan, fost banker la Credit Suisse și Deutsche Bank.
Core Value face parte dintr-un grup de dezvoltatori de parcuri fotovoltaice care au reclamat în 2018 statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, acuzând România de încălcarea tratatului internațional Carta Energiei prin tăierea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă acordate pe bază de certificate verzi suportate pe facturi de către consumatori.
Cerere crescută de locuințe
În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.
Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost scăzut, considerabil, cu 27% în luna octombrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la circa 60.000 de contracte, după ce în luna corespondentă din 2020 s-a raportat cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani. Aceasta este prima scădere din iulie anul trecut și până acum, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară analizate de Profit.ro. În ciuda acestei scăderi punctuale, primele 10 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 21%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020.
Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.