Controversatul om de afaceri american de origine ucraineană Peter Braun (61 de ani), de care se leagă privatizarea Alro și afacerea Cathedral Plaza, intră, din nou, pe piața imobiliară printr-un proiect de birouri sau locuințe exact în cel mai fierbinte punct de pe harta imobiliară a țării, adică zona Expoziției din București.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Peter Braun a intrat în atenția presei în 2002 odată cu privatizarea combinatului Alro Slatina către o firmă cu acționari ruși, care a declanșat două anchete, una inițiată de DIICOT și alta de DNA. După privatizare, el a fost timp de trei ani și vicepreședintele Alro. De asemenea, terenul pe care s-a construit Cathedral Plaza, construcție amenințată de ani de zile cu demolarea, a fost cumpărat de Peter Braun de la moștenitori și vândut dezvoltatorului. În piața imobiliară, el este cunoscut ca un apropiat al fostului primar general Adriean Videanu.
Proiectul cu care Peter Braun revine pe piață este amplasat pe o parte dintr-un teren primit în 2010 de Olga Drăgici de la Primăria Generală a Municipiului București printr-o decizie contestată anul trecut în instanță.
CITEȘTE ȘI Surpriză: Un fond de investiții listat în Amsterdam intră pe piața imobiliară românească printr-o tranzacție de 29 de milioane de euro ce vizează achiziția de clădiri de birouri, depozite și apartamenteTerenul este amplasat chiar lângă hotelul Crown Plaza și viitorul turn de birouri Ana Tower, ambele ale omului de afaceri George Copos. Mai exact, a fost dezmembrată o bucată de 1.505 metri pătrați din lotul de 6.496 de metri pătrați primit de la primărie, iar în noiembrie 2017, frații Gheorghe și Radu Constantin Drăghici (moșternitorii Olgăi Drăghici) și Ioana-Mihaela Hincu l-au vândut furnizorului de energie electrică și gaze naturale C - Gaz & Energy Distributie. Omul de afaceri Peter Braun este administrator al furnizorului de gaze, care are ca asociat unic firma Fokus Invest, controlată de Cristina Gabriela Braun (40 de ani), soția lui Peter Braun, potrivit extrasului de carte funciară al terenului și datelor disponibile pe termene.ro.
Investitorul a inițiat în 2017 demersurile pentru obținerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care cuprinde întregul teren de circa 6.500 de metri pătrați și a obținut un certificat de urbanism pentru trei clădiri cu 6, 8, respectiv 9 etaje, cu spații comerciale la parter, a căror destinație poate fi birouri sau locuințe. Parametrii urbanistici permit în zona Poligrafiei un coeficient de utilizare a terenului de 4,5 și un procent de ocupare a terenului de 70%, iar înălțimea maximă este nereglementată.
Varianta de proiect propusă de Peter Braun
O sursă apropiată companiei care deține terenul a declarat pentru Profit.ro că proprietarul estimează că va mai dura încă un an până la obținerea PUZ-ului și că decizia legată de dezvoltarea sau vânzarea terenului va fi luată după obținerea actelor necesare construcției, în funcție de cum va evolua piața imobiliară.
„Zona Expoziției se dezvoltă pe două paliere: birouri, care sunt destul de multe anunțate și vor găzdui circa 60.000 de oameni, și spații locative, unde sunt mai puține proiecte. Genul de oameni care vor lucra în această zonă, corporatiștii cu salarizare medie, se încadrează la credite peste standardele «Prima Casă», dar nu cu mult. Tocmai din acest motiv, PUZ-ul solicitat este pentru un proiect mixt. Indiferent dacă vor fi birouri sau locuințe, la parter vor fi spații comerciale. Direcția de dezvoltare va fi decisă în funcție de realitățile pieței din acel moment“, spune sursa menționată.
Până la definitivarea actelor, terenul este folosit de Peter Braun pentru a finanța rulajul afacerii C - Gaz & Energy Distributie. Terenul a fost ipotecat în vara anului trecut în favoarea OTP Bank România pentru un credit de 31 de milioane de lei. C - Gaz & Energy Distributie și-a vândut în 2017 operațiunile de furnizare a gazelor naturale către cehii de la CEZ.
Zona Expoziției din cartierul Grivița a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, George Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente și clădiri de birouri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum Portland Trust, Globe Trade Centre (GTC) și Atenor, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.
Proiecte in zona Expoziției