EXCLUSIV Prima reacție a lui Gabriel Popoviciu după decizia de confiscare de către stat a terenului din Băneasa, pe care a construit unul dintre cele mai scumpe proiecte imobiliare din țară

EXCLUSIV Prima reacție a lui Gabriel Popoviciu după decizia de confiscare de către stat a terenului din Băneasa, pe care a construit unul dintre cele mai scumpe proiecte imobiliare din țară
scris 14 ian 2019

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu (57 de ani), aflat sub supravegherea poliției londoneze, spune pentru Profit.ro, în una dintre extrem de rarele sale discuții cu presa, că decizia instanței de confiscare și revenire în proprietatea statului a terenului de 224 de hectare din Băneasa, pe care a contestat-o deja la Înalta Curte, va genera, în cazul în care rămâne identică și după apel, „o situație atât de complexă pentru care răspunsul nu poate fi simplu“.

Pe 28 decembrie 2018, Curtea de Apel București a dispus, în cadrul dosarului Ferma Băneasa, restabilirea situației anterioare și restituirea către statul român a suprafeței de teren de 224,6 hectare pe care se află IKEA, mall-ul Băneasa Shopping City, un ansamblu rezidențial și alte spații comerciale și de birouri, dar și Ambasada Statelor Unite ale Americii, o investiție de 256 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Obligația de restituire a terenului, impusă prin decizia Curții de Apel, este pe numele lui Gabriel-Aurel Popoviciu, Alecu Ioan-Niculae, Bejenaru Andrei-Mihai, Diaconescu Ștefan, și a firmelor Băneasa Investments, Băneasa Business & Technology Park și Băneasa Rezidențial, prin care a fost efectuată dezvoltarea imobiliară.

Popoviciu a făcut deja apel la Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ÎCCJ) pentru contestarea deciziei.

„Am făcut apel și vom vedea ce se decide. Judecătorul Tudoran a încercat doar să-și acopere sentința din penal“, susține Gabriel Popoviciu. El se referă la faptul că sentința care l-a condamnat la șapte ani de închisoare cu executare a fost dată de același judecător, Bogdan Tudoran.

Popoviciu spune că, dacă sentința ÎCCJ rămâne la fel, atunci o să-și analizeze opțiunile. Întrebat ce implicații ar avea demersul de restabilire a situației anterioare, omul de afaceri reacționează: „Răspunsul la o situație atât de complexă nu poate fi simplu!“.

„În fond, litigiul este între stat și stat (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București este de stat). Pe de altă parte, bugetul public a încasat din acest proiect, în condițiile în care a fost oprit din 2009, circa 1,2 miliarde de dolari“, a adăugat Gabriel Popoviciu.

El a fost condamnat definitiv, în 2 august 2017, la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei USAMV.

Întrebat dacă firmele care închiriază spațiile comerciale din Băneasa sunt îngrijorate de această ultimă sentință, Gabriel Popoviciu spune că nu ține legătura cu chiriașii complexului. Cât despre durata procesului, el a spus că este prima sa experiență de acest gen și nu poate prevede parcursul. 

Planul B

Profit.ro a relatat anterior că Popoviciu lua în calcul încă din 2017 posibilitatea de a îi fi confiscat terenul din Băneasa, compania sa Băneasa Investments hotărând atunci "angajarea unor servicii în vederea elaborării unor documente de lucru în materie fiscală, financiar-contabilă, juridică, economică etc, având ca obiect identificarea unor recomandări și măsuri necesar a fi adoptate de societate în eventualitatea pierderii dreptului de proprietate asupra terenului aportat de acționarul Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, ca urmare a soluționării procesului ce face obiectul dosarului nr. 4445/2/2016 aflat pe rolul Curții de Apel București".

Top tranzacții: Cel mai scump complex de birouri vândut până acum, al doilea cel mai scump mall tranzacționat vreodată în București și două nume noi puternice pe piață CITEȘTE ȘI Top tranzacții: Cel mai scump complex de birouri vândut până acum, al doilea cel mai scump mall tranzacționat vreodată în București și două nume noi puternice pe piață

În august anul trecut, două firme înregistrate în Cipru și care dețin participații la mai multe companii prin care Popoviciu derulează proiecte imobiliare au înregistrat o plângere la adresa statului român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, acuzând România de încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor semnat cu Republica Cipru în 1991.

După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, cele două firme, Bladon Enterprises Ltd. și Germen Properties Ltd., au cerut statului român despăgubiri de cel puțin 200 milioane dolari, cu argumentul că sechestrele instituite de DNA în dosarul Ferma Băneasa au avut ca efect exproprierea indirectă a investițiilor lor și ignorarea titlului pe care îl dețin asupra terenului pentru care Curtea de Apel București a decis acum confiscarea.

Imperiu imobiliar

Popoviciu a dezvoltat în Băneasa o suprafață de 170.000 metri pătrați, din care 44% reprezintă locuințe, iar restul este mallul Băneasa Shopping City și galeriile comerciale din jur, plus complexul de birouri Băneasa Business & Technology Park. El a investit până acum circa 256 milioane euro, în urma unei finanțări obținute de la Alpha Bank, ceea ce reprezintă una dintre cele mai mari investiții realizate până acum pe piața imobiliară din România, după complexul AFI Cotroceni.

Zona comercială Băneasa acoperă 45 de hectare de teren, iar firma Băneasa Development furnizează servicii de administrare și pentru IKEA, Carrefour, Mobexpert, Metro și BricoDepot. Complexul rezidențial Băneasa include 12 blocuri cu 227 de apartamente, cu o suprafață de circa 74.000 metri pătrați.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și-a cumpărat un apartamente prin credit în acest cartier, pe care l-a donat ulterior fiului său. Zona de birouri Băneasa Business & Technology Park este formată din două clădiri de birouri de câte patru etaje, care au o suprafață închiriabilă de 28.614 metri pătrați. Mallul Băneasa Shopping City, care are 364 de magazine, a presupus o investiție de 165 milioane de euro.

ANALIZĂ Românii pot încheia 2018 cu cele mai multe locuințe recepționate din ultimii 9 ani CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Românii pot încheia 2018 cu cele mai multe locuințe recepționate din ultimii 9 ani

Zona Comercială Băneasa a adus proprietarilor venituri din chirii de aproape 51 de milioane de euro în 2017 și un profit net de 17,6 milioane de euro, cel mai mare de la lansarea centrului comercial în 2008, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice. Niciun mall din România nu ajunge la o astfel de cifră de afaceri. Mallul AFI Cotroceni generează abia 37,5 milioane de euro pe an. Magazinele din Băneasa Shopping City au depășit vânzări de 250 milioane euro în 2017, echivalentul a 5.000 de euro/mp și cu 85% peste încasările din primul an de funcționare, fără a lua în calcul vânzările hipermarketului Carrefour.

Magazinul IKEA a fost dezvoltat tot de Gabriel Popoviciu în sistem de franciză și vândut în 2010 pentru circa 30 de milioane de euro direct retailerului suedez de mobilă. Terenul pe care este construită IKEA și ansamblul rezidențial sunt singurele vândute de firmele lui Popoviciu, restul se află în proprietatea lor sau, cum este cazul Ambasadei SUA, terenul este concesionat pentru 99 de ani.

În ciuda condamnării, în 2016, Gabriel Popoviciu a început construcția unui nou complex rezidențial de anvergură. Belvedere Residence din apropierea stației de metrou Pipera urmează să aibă 1.556 de apartamente, împărțite în 13 blocuri.

Filmul arestării

Gabriel Popoviciu a fost condamnat definitiv, în 2 august 2017, la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei USAMV.

Întrucât nu s-a prezentat la Poliție și nici nu a fost găsit de anchetatori pentru executarea pedepsei, Popoviciu a fost dat în urmărire internațională. El a fost reținut la Londra în 14 august 2017, după ce s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliția londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către polițiștii români, după ce aceștia îl localizaseră pe omul de afaceri. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brățară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secția de poliție din Londra.

În 17 august 2017, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că magistrații Curții de Apel București au trimis autorităților judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Popoviciu, ceea ce înseamnă că acestea au fost sesizate și vor decide în consecință.

Omul de afaceri este reprezentat inclusiv de către Louis Freeh, fost șef al FBI, care în 9 august 2017 a transmis un comunicat de presă în care se declara "profund dezamăgit" de decizia ÎCCJ în cazul clientului său, apreciind că sentința nu este susținută nici de fapte și nici de legislație.

În august 2018, Freeh a declarat pentru publicația americană Forbes că pentru România ar fi necesare o serie de măsuri pentru restabilirea statului de drept, cum ar fi "facilități pentru persoanele care au fost condamnate fără respectarea procedurilor juridice, pe baza probelor insuficiente sau nelegale sau în virtutea judecătorilor controversați menționați în protocoale", referința fiind la protocoalele încheiate de parchete și ÎCCJ cu SRI. În mai 2018, magistrații Curții de Apel București au admis cererea avocaților lui Popoviciu de a trimite către DNA o adresă prin care sunt solicitate lămuriri privind implicarea SRI în dosarul Ferma Băneasa.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel popoviciu
ferma baneasa
bogdan tudoran
baneasa shopping city