După ce s-au luptat pentru teren, Ministerul Justiției și Primăria Generală a Capitalei vor căuta împreună soluții pentru exproprieri rapide și lansarea ansamblului imobiliar ”Esplanada”

După ce s-au luptat pentru teren, Ministerul Justiției și Primăria Generală a Capitalei vor căuta împreună soluții pentru exproprieri rapide și lansarea ansamblului imobiliar ”Esplanada”
scris 3 aug 2018

Ministerul Justiției și Primăria Generală a Capitalei vor crea un grup de lucru comun, în cadrul căruia să rezolve mai rapid problema exproprierilor în interes public și începerea proiectului imobiliar ”Esplanada”. Ministerul Justiției a obținut, în martie, acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea unui împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru a construi pe acest amplasament "Cartierul pentru justiție". În schimb, Primăria Capitalei anunța că vrea să refacă Esplanada din zona Unirii și să realizeze o sală de concerte, o pinacotecă, precum și o secțiune pentru Muzeul Literaturii.

Grupul de lucru a fost constituit printr-un memorandum aprobat astăzi de Guvern, cu intenția ca proiectul să fie lansat cât mai repede.

Urmărește-ne și pe Google News

”Cea mai mare problemă în cazul proiectului Esplanada o reprezintă situația proprietății terenurilor. Există o situație complicată privind proprietarii terenurilor, iar grupul de lucru va trebui să găsească soluții privind exproprierea cât mai rapidă a acestora”, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.

Profit.ro a relatat că ministrul Justiției se grăbește să păstreze terenul din centrul Capitalei pe care este pregătit din 2014 să fie construit un "Cartier al Justiției", cu sediile mai multor instanțe, dar vânat din vară și de primarul general al Capitalei ca amplasament pe care să dezvolte o sală de concerte și o pinacotecă.

Legea care a scos forțat sute de firme de la parterul blocurilor cu risc seismic - promulgată. Noi condiții pentru magazine, restaurante și cinematografe CITEȘTE ȘI Legea care a scos forțat sute de firme de la parterul blocurilor cu risc seismic - promulgată. Noi condiții pentru magazine, restaurante și cinematografe

Ministerul Justiției a obținut între timp și acceptul Guvernului pentru a prelua terenul în portofoliul propriu și a începe proiectul.

Terenul viran, de peste 10 hectare, este amplasat vis-a-vis de Tribunalul București, lângă Biblioteca Națională, fiind de mult timp în atenția investitorilor imobiliari.

Viitorul Cartier al Justiției face parte, pe hârtie, dintr-un ansamblu imobiliar denumit "Esplanada". Potrivit datelor anunțate la începutul anului 2015, bugetul alocat proiectului se ridica la 575 milioane de euro, o parte din bani urmând să fie obținuți, conform intențiilor de atunci, de la Banca Mondială.

Guvernul vrea ca polițele de asigurare obligatorie a locuințelor să acopere și pagubele produse de furtuni. Prima de asigurare ar putea fi, însă, majorată CITEȘTE ȘI Guvernul vrea ca polițele de asigurare obligatorie a locuințelor să acopere și pagubele produse de furtuni. Prima de asigurare ar putea fi, însă, majorată

Primăria Capitalei vrea să refacă cealaltă parte din Esplanada și să realizeze o sală de concerte, o pinacotecă, o secțiune pentru Muzeul Literaturii, în spațiul delimitat de bulevardul Unirii, strada Nerva Traian, bulevardul Octavian Goga și bulevardul Mircea Vodă din administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Profit.ro a scris că Banca Mondială a finalizat și transmis autorităților centrale de la București încă din 2015 planul-cadru pentru dezvoltarea proiectului imobiliar Esplanda, care ar trebui să găzduiască viitorul Cartier al Justiției.

viewscnt
Afla mai multe despre
esplanada
cartier
imobiliar
justitie
pentitenciar
imprumut
bird
bdce
primaria
capitala
guvern