Cehia și România, cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcții

Cehia și România, cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcții
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2024

Lucrările de construcții au scăzut cu 1% în Uniunea Europeană (UE) și cu 0,9% în zona euro în mai, comparativ cu luna precedentă, când se înregistrase un nivel stabil în UE și un declin de 0,4% în zona euro, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans al lucrărilor de construcții în mai, comparativ cu luna precedentă, a fost în Finlanda (1,9%), Bulgaria (1,1%), Belgia și Spania (ambele cu 0,3%), iar cel mai semnificativ declin în Cehia (minus 5,1%), România (minus 4,1%) și Ungaria (minus 3,8%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Symmetrica își urcă afacerile, dar reclamă întârzieri la plată pentru lucrările finanțate de stat CITEȘTE ȘI Symmetrica își urcă afacerile, dar reclamă întârzieri la plată pentru lucrările finanțate de stat

În mai 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, lucrările de construcții au scăzut cu 2,5% în UE și cu 2,4% în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ declin al lucrărilor de construcții în luna mai, comparativ cu perioada similară din 2023, a fost în Suedia (minus 7,5%), Slovenia (minus 7,4%) și Germania (minus 7%), iar creșteri s-au înregistrat în Ungaria (7,3%), Bulgaria (4,4%) și Danemarca (1,1%).

România a raportat un declin anual de 1,6%, după un avans de 12,3% în aprilie, potrivit Eurostat.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), raportat la luna mai a anului 2023, în mai 2024, volumul lucrărilor de construcții s-a diminuat ca serie brută (-2,9%) în România, dar a crescut ca serie ajustată (+1,7%).

Datele INS relevă că, la nivel comparativ mai - aprilie 2024, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 0,5%, datorită lucrărilor de construcții noi (+2,9%) și a celor de reparații capitale (+2,1%).

În schimb, ca serie ajustată, lucrările de construcții au coborât cu 4,2%, ca urmare a scăderilor din: lucrări de întreținere și reparații curente (-16%), lucrări de reparații capitale (-9,8%) și lucrări de construcții noi (-1,4%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
eurostat
romania