Ce afaceri mai dețin în România australienii care au preluat activele CEZ

Ce afaceri mai dețin în România australienii care au preluat activele CEZ
scris 23 oct 2020

Australienii de la Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), care tocmai au anunțat că au ajuns la un acord privind achiziția portofoliului de active energetice din România scos la vânzare de grupul ceh de profil CEZ, sunt prezenți indirect pe piața locală din 2018, când au preluat asset-managerul imobiliar german GLL Real Estate Partners, deținător al mai multor clădiri importante de birouri în București.

După cum a relatat Profit.ro, GLL Real Estate Partners, aflat în portofoliul MIRA, a finalizat în august vânzarea cu peste 100 milioane euro a complexului de birouri Floreasca Park de lângă Pasajul Pipera către conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei.

Urmărește-ne și pe Google News

Complexul de birouri, compus din două corpuri, dintre care unul este ocupat integral de producătorul de software de business Oracle, a fost cumpărat în 2015 de GLL de la Portland Trust contra unei sume de circa 100 milioane de euro, corespunzătoare unui randament investițional de 7,4%.

INFOGRAFICE Dan Armeanu (ASF): Activele sistemului de pensii private au depășit 14 miliarde de euro CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Dan Armeanu (ASF): Activele sistemului de pensii private au depășit 14 miliarde de euro

Compresia randamentului, care se traduce printr-un preț mai mare, și faptul că Oracle are un contract pe perioadă lungă, deci nivelul chiriilor este sub potențialul actual al pieței, au contribuit la decizia fondului de origine germană de a vinde. Altfel, sursele Profit.ro spun că strategia GLL este să cumpere noi active pe piața românească.

GLL Real Estate Partners a mai fost implicată în 2014 într-o tranzacție importantă, prin care a mutat clădirea Charles de Gaulle Plaza din portofoliul Accession Fund (fond administrat tot de GLL) în proprietatea altui fond al GLL. Tranzacția a fost evaluată la circa 70 milioane euro și a presupus și rambursarea creditului existent.

Accession Fund a intrat în posesia Charles de Gaulle Plaza în 2006, când a plătit către Avrig 35 și CA Immo circa 80 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacție de la acea vreme.

Renault Groupe, scădere de 8,2% a cifrei de afaceri, în trimestrul 3. Dacia, vânzări mai mici cu 8,6% CITEȘTE ȘI Renault Groupe, scădere de 8,2% a cifrei de afaceri, în trimestrul 3. Dacia, vânzări mai mici cu 8,6%

GLL Real Estate Partners mai deține și clădirea de birouri Victoria Center, cumpărată cu 20 de milioane de euro tot în 2015, și Palazzo Italia, achiziționată de fond la câteva luni după încheierea tranzacției pentru Charles de Gaulle Plaza. Asset-managerul german a fost fondat în 2000 de trei directori ai HypoVereinsbank, în parteneriat cu Lead Lease Corporation și grupul de asigurări Generali.

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), care a preluat GLL Real Estate Partners în 2018, este unul dintre principalii manageri de active alternative din lume, cu o vechime de peste 25 de ani. La 31 martie 2020, MIRA gestiona active în valoare de aproximativ 120 de miliarde de euro, incluzând 151 de companii de portofoliu, circa 500 de proprietăți imobiliare și 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole.

MIRA face parte din Macquarie Asset Management, brațul de administrare a activelor al Macquarie Group, un grup financiar diversificat care oferă clienților soluții de administrare și finanțare a activelor, servicii bancare, de consultanță și risc și soluții de capital pentru datorii, capitaluri proprii și mărfuri. Fondat în 1969, grupul Macquarie are peste 15.800 de angajați și este listat la bursa australiană.

viewscnt
Afla mai multe despre
macquarie infrastructure and real assets
activele cez romania
gll real estate partners
tranzactii cladiri birouri