David Hay, fost șef AFI Europe și partener Morgan Stanley în România, țintește achiziția unei noi clădiri de birouri, deși anticipează o perioadă de blocaj în tranzacții

David Hay, fost șef AFI Europe și partener Morgan Stanley în România, țintește achiziția unei noi clădiri de birouri, deși anticipează o perioadă de blocaj în tranzacții
scris 23 oct 2020

Omul de afaceri israelian David Hay, care a gestionat șapte ani afacerile AFI Europe și a devenit partenerul Morgan Stanley în România, analizează o nouă investiție pe segmentul de birouri al pieței imobiliare, deși anticipează că, anul viitor, nu vor mai fi încheiate alte tranzacții decât cele aflate acum în derulare. Profit.ro vă prezintă o listă de proiecte de birouri scoase la vânzare a căror tranzacționare ar aduce proprietarilor circa 800 milioane euro.

„Lucrăm cu Morgan Stanley la administrarea America House din București și am început, de curând, să ne uităm la o nouă potențială investiție pe segmentul de birouri. România este într-o poziție complet diferită astăzi, comparativ cu 2008. Piața este mult mai matură, băncile sunt într-o postură diferită și faptul că două tranzacții majore au fost încheiate în ultimele luni, după izbucnirea COVID-19, (tranzacția dintre AFI Europe și NEPI Rockcastle și tranzacționarea Floreasca Park), iar alte 2-3 tranzacții majore sunt în negocieri avansate și sper să fie încheiate în lunile viitoare, arată o diferență clară a pieței de astăzi față de cea din 2008. Investitorii internaționali recunosc acest lucru. Se vede înrecrederea neîntreruptă în piață, iar acestea sunt rezultatele“, a arătat David Hay, fondator și CEO ADD Value Management, în cadrul conferinței de specialitate SEE Property Forum.

Una dintre cele mai avansate tranzacții majore cu birouri este cea prin care austriecii de la S Immo vizează achiziția a două clădiri din cadrul Campus 6 de la Skanska pentru aproape 100 de milioane de euro, tranzacție blocată o perioadă de pandemie și reluată recent, situație prezentată de Profit.ro în exclusivitate.

În pofida pandemiei, volumele de investiții pe piața imobiliară locală au atins aproape 820 milioane de euro în România în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 45% față de aceeași perioadă din 2019 și cu 27% mai mult decât în tot anul trecut, reprezentând cele mai bune trei trimestre din ultimul deceniu, din care activele de birouri au reprezentat peste 90%, conform unei analize a brokerului Colliers International. Cele mai mari oferte ale anului au fost vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle pentru peste 300 de milioane de euro către AFI Europe și vânzarea Floreasca Park către Fosun și Zeus Capital pentru peste 100 de milioane de euro, ambele finalizate în august.

„Cred că tranzacțiile care sunt acum pe masă și care includ trei tranzacții majore se vor încheia până la finalul anului sau pe parcursul anului viitor, dar nu văd încheierea altora noi. Atât vânzătorii, cât și cumpărătorii vor avea tendința să aștepte puțin. Poate vor fi inițiate discuții. Apar o serie de întrebări majore despre viitorul pieței de birouri, în special legate de contractele de subînchiriere și de impactul muncii de acasă. În România sunt între 60.000 și 100.000 de metri pătrați subînchiriați“, explică David Hay.  

EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, alături de moștenitorii unui imperiu american, pregătește investiții imobiliare uriașe în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, alături de moștenitorii unui imperiu american, pregătește investiții imobiliare uriașe în România
Urmărește-ne și pe Google News

Stocul de proprietăți de birouri scoase la vânzare s-a mărit anul acesta cu companii precum Skanska, Globe Trade Centre (GTC), Portland Trust, Atenor, River Development, Revetas sau Immofinanz, în căutare de cumpărători pentru clădirile lor. De cealaltă parte, numărul cumpărătorilor care dispun de lichiditățile necesare s-a redus vizibil în ultimele luni.

El consideră că lichidiatea pieței nu va putea fi afectată din plan intern, singurele influențe cu impact asupra pieței românești putând veni din zona comunității internaționale.

Omul de afaceri israelian preconizează că băncile își vor concentra eforturile de finanțare spre activele mai „strălucitoare“, în detrimentul celor cu probleme, și că alternativele de finanțare sunt limitate.

Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Rezultatele operaționale ale CA Immo, unul dintre principalii proprietari de clădiri de birouri din România, puternic afectate de COVID-19. Totuși, vrea să mai cumpere și alte clădiri de birouri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rezultatele operaționale ale CA Immo, unul dintre principalii proprietari de clădiri de birouri din România, puternic afectate de COVID-19. Totuși, vrea să mai cumpere și alte clădiri de birouri

„Nu văd companiile de asigurări finanțând active din România. Înainte de pandemie au fost discuții și aproape s-a realizat o tranzacție cu acest tip de jucător, dar cred că, acum, companiile de asigurări din afara României vor face un pas în spate și nu vor finanța în România. Obligațiunile ar putea fi o modalitate alternativă de finanțare“, adaugă Hay. 

După ce a plecat de la conducerea AFI Europe România, David Hay a lansat Add Value Management, o platformă dedicată investitorilor imobiliari interesați de sectorul birourilor din România, deținută de un grup de investitori din Israel. Clădirea de birouri America House a fost cumpărată anul trecut de o divizie a celebrei bănci de investiții Morgan Stanley, în asociere cu platforma lui David Hay.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
david hay
morgan stanley
america house