Omul de afaceri Dániel Jellinek, aflat în topul celor mai bogați unguri, alături de familia Stryker – moștenitoarea producătorului de echipamente medicale Stryker Corporation din SUA, vrea să mai încheie o tranzacție imobiliară în România până la finalul anului viitor, prin grupul Indotek, pe care îl deține, după ce, în 2019, a cumpărat mallul Promenada din Târgu Mureș, printr-o colaborare cu Morgan Stanley. Investitorul are la dispoziție imediată, pentru achiziții, peste 100 de milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În vara anului trecut, grupul maghiar Indotek a intrat pe piața imobiliară românească, cu prima sa investiție semnificativă făcută în afara Ungariei, prin achiziția mallului Promenada Târgu Mureș, într-o tranzacție estimată de brokerii de la CBRE la 43 milioane de euro. Proprietatea a fost vândută la pachet cu clădirea de birouri America House din centrul Bucureștiului, pe care a cumpărat-o, cu circa 77 milioane euro, o divizie a băncii de investiții Morgan Stanley, tranzacția asigurând ieșirea fondului francez AEW Europe de pe piața locală după un deceniu de activitate în România.
„Suntem o companie foarte oportunistă. Cumpărăm active unde este posibil să creăm valoare și să obținem un randament relativ mare. Monitorizăm 13 țări în același timp, nu doar în regiune, ci până la Spania și Portugalia. Avem o putere investițională semnificativă și când apare oportunitatea acționăm. Acum analizăm toate sectoarele comerciale ale pieței: birouri, retail și industrial, chiar și oportunități pe sectoarele rezidențial și hoteluri. Nu cred că vom realiza încă dezvoltări imobiliare în România, cel puțin nu singuri. Am fi surprinși să nu avem încheiată o nouă tranzacție pe piața românească până la finalul anului viitor. Suntem mai activi în București, acum, dar ne uităm și în restul țării. Prima noastră tranzacție a fost făcută într-un oraș de rangul trei, așa că ne vom uita în continuare și la acest tip de localități. Bănuiala mea este că următoarea noastră tranzacție va fi în București, dar nu se știe niciodată“, spune, într-un interviu pentru Profit.ro, Krisztián Hornok, Transaction Director în cadrul Indotek Group.
CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19El spune că Indotek are la dispoziție, în orice moment, o sumă de bani formată din 9 cifre dedicată achizițiilor și se așteaptă să cheltuie mai mult decât are deja grupul pe piața locală. Hornok menționează că firma pentru care lucrează are acces foarte bun la capital și și-a format un istoric din găsirea și executarea de tranzacții bune, motiv pentru care identificarea lichidităților nu este o problemă.
Potrivit acestuia, discuțiile ce vizează achiziții în România, pe care le poartă în acest moment, sunt în stadii incipiente și nu implică parteneriate. Totuși, el nu exclude posibilitatea ca, pe viitor, să mai lucreze alături de Morgan Stanley, mai ales că tranzacția făcută cu ei la Târgu Mureș vine după o alta realizată împreună în Ungaria.
Mallul Promenada, deținut de Indotek, are o suprafață comercială de aproximativ 50.000 de metri pătrați și chiriași precum Auchan, Leroy Merlin, Decathlon, H&M, Cinema City, LC Waikiki, New Yorker, Hervis și Media Galaxy. Noul proprietar avea în plan renovarea centrului comercial, însă pandemia l-a încetinit. Strategia sa prevede îmbunătățirea proprietăților până la atingerea maturizării, după care vânzarea și reinvestirea banilor.
„Suntem atenți, deoarece situația actuală a pieței este puțin dificilă în privința vizibilității prețurilor post pandemie. Sunt mari semne de întrebare despre pandemie, în sine, despre răspunsul pieței la pandamie pe termen scurt și lung, iar piața de investiții și lichiditatea sunt, de asemenea, în discuție. Schimbarea prețurilor nu cred că reflectă scăderea cu 10% a PIB-ului României. Ne așteptăm ca prețurile să se ajusteze. Am fi bucuroși să cumpărăm și hoteluri, dar la prețul potrivit. Hotelurile suferă cel mai mult dintre sectoarele imobiliare. Acest risc nu poate fi ignorat și trebuie evaluat“, a adăugat reprezentantul Indotek.
Anul trecut, Dániel Jellinek a intrat, pentru prima dată, în topul celor mai bogați unguri direct pe poziția a zecea, cu o avere estimată de revista Forbes la circa 300 de milioane de euro. El conduce și este acționarul majoritar al Indotek, care a acumulat, discret, unul dintre cele mai mari imperii imobiliare din Ungaria format din 20 de clădiri de birouri, 20 de malluri, hoteluri și numeroase spații de depozitare. Jellinek are ca partener minoritar în Indotek grupul american Bohemian din statul Colorado. Grupul este deținut de familia Stryker, moștenitorii lui Homer Stryker, un chirurg ortoped american, fondator al multinaționalei Stryker Corporation. Averea familiei este împărțită între nepoții lui Homer, Pat Stryker (64 de ani), creditată de Forbes cu o avere de 2,7 miliarde dolari, Jon Stryker (62 de ani), cu o avere de 4 miliarde de dolari, și Ronda Stryker (66 de ani), cu o avere de 6,1 miliarde de dolari.
Anul trecut, Stryker Corporation a vândut echipamente medicale în valoare de 14,9 miliarde de dolari.
Indotek nu este singura companie cu capital maghiar intrată recent pe piața imobiliară românească. În vara acestui an, Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, a definitivat achiziția pachetului majoritar de acțiuni în cadrul Globe Trade Centre, unul dintre cei mai vechi dezvoltatori din România, cu prezență regională.