Consultanții Coldwell explică că în comparație cu perioada de dinaintea crizei financiare, noile locuițe dezvoltate în România sunt mult mai adaptate la cererea de pe piață, ceea ce a dus la o creștere de peste 40% a fondurilor alocate în prima jumătate a anului programului „Prima Casă” comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mai mult, succesiva scădere a dobânzii de politică monetară operată de BNR a dus la ieftinirea creditelor în lei, până la costuri similar cu cele prin ”Prima Casă”.
”Achiziția unei locuințe este de peste trei ori mai facilă decât în perioada de boom economic. Astfel, ținând cont de prețurile pe metru pătrat, salariul mediu net și cursul de schimb leu - euro, astăzi este necesară o perioadă de aproximativ 10,8 ani pentru achiziția unui apartament nou cu două camere și o suprafață de 50 de metri pătrați utili, comparativ cu 32,8 ani în 2008”, potrivit unui studiu al companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Potrivit companiei, rata anuală de absorbție a noilor locuințe dezvoltate este una ridicată, de peste 70%, având în vedere că noile proiecte sunt mult mai bine adaptate cererii actuale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consultanții Coldwell Banker estimează că stocul de locuințe nevândute din București și împrejurimi se va ridica la finalul acestui an la aproximativ 14.000 de unități, în peste 350 de proiecte, circa 60% fiind la vânzare de o perioadă mai mare de doi ani.
Până la sfârșitul anului, compania estimează că numărul locuințelor care vor fi finalizate în București și împrejurimi va fi de peste 11.000 de unități, o cifră mai ridicată comparativ cu perioada de dinaintea declanșării crizei economice, astfel că anul 2015 se prefigurează a fi cel mai bun an pentru piața rezidențială bucureșteană.
În funcție de strategia de vânzări, aceste locuințe vor putea fi absorbite în timp.
Zona de Sud a rămas pe primul loc din punct de vedere al numărului de unități finalizate, dar a scăzut ca pondere, zonele de Est și de Nord ale Bucureștiului înregistrând creșteri în acest an. De asemenea, proiectele adresate segmentului mediu și mediu-înalt au crescut ca pondere din punct de vedere al numărului de unități finalizate, pe fondul stabilizării prețurilor și revenirii încrederii în piața rezidențială.
Oferta de noi proiecte pe care o pun pe piață dezvoltatorii se adresează în special segmentului ”mass market” (de masă), caracterizat de case cu suprafețe similare cu cele construite înainte de 1990, localizate în afara Bucureștiului sau în cartiere aglomerate, cumpărate în peste 80% din cazuri prin programul Prima Casă și având prețuri de vânzare care nu depășesc 50.000 de euro pentru o garsonieră.
”În acest an a fost remarcată o creștere a numărului de proiecte dedicate clienților cu venituri medii, comparativ cu anul trecuți, astfel că multe proiecte au fost începute și finalizate în marile cartiere, cu acces la mijloace de transport în comun, sau în zone semicentrale”, se precizează în studiu.
Stabilizarea prețurilor, dar și creșterea cererii pentru case noi, precum și majorarea pragului pentru care achizițiile de locuințe pot beneficia de TVA redus de 5%, vor avea ca rezultat o ușoară creștere a numărului de proiecte dedicate clasei medii și medii-înalte, precum și a vânzărilor de locuințe cu 2 camere.