Finanțele păstrează aceleași condiții pentru Prima Casă la cumpărarea unei locuințe mai mari și mai scumpe

Finanțele păstrează aceleași condiții pentru Prima Casă la cumpărarea unei locuințe mai mari și mai scumpe
scris 2 oct 2015

Persoanele care doresc să cumpere, tot cu garanția statului acordată prin programul Prima Casă, o nouă locuință, mai mare și mai scumpă, după ce își vând actuala casă sau lichidează creditul garantat de stat, trebuie să dispună în continuare de un avans tot de minimum 5% din prețul de achiziție, să constituie în favoarea băncii un depozit pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă și să asigure casa. Dacă nu își asigură casa, polița va fi încheiată de bancă pe cheltuială proprie și banii recuperați de la aceste persoane prin debitare directă.

Depozitul trebuie să fie valabil pe întreaga perioadă a finanțării și refăcut integral ca valoare dacă este diminuat.

Urmărește-ne și pe Google News

Obligațiile au fost stabilite într-un ordin al Ministerului Finanțelor, valabil începând cu luna octombrie și care clarifică hotărârea aprobată de Guvern în primăvara acestui an, stabilind pentru cumpărarea unei noi locuințe aceleași condiții ca și cele aplicate până în prezent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În primăvara acestui an, Guvernul a decis că persoanele care au cumpărat până în prezent o casă prin acest program pot achiziționa o locuință mai mare, ca valoare și/sau ca suprafață, dacă vând casa pe care au cumpărat-o sau construit-o prin acest program iar cu banii astfel obținuți își lichidează creditul.

Guvernul a stabilit că locuința deja cumpărată sau construită prin program trebuie vândută până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuințe iar creditul acordat inițial trebuie să fie lichidat până la data acestui contract.

Acum, Finanțele au clarificat decizia Guvernului, printr-un ordin aplicat de la începutul acestei luni.

Ordinul include practic aceleași criterii ca și cele aplicate până în prezent la cumpărarea primei locuințe, precum constituirea unei ipoteci imobiliare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la bancă, proporțional cu procentul de garantare, valabilă până la stingerea creanțelor datorate de beneficiar în baza contractelor de credit și de garantare.

Dezvoltatorii construiesc locuințe din ce în ce mai mici, pentru a obține prețuri mai atractive CITEȘTE ȘI Dezvoltatorii construiesc locuințe din ce în ce mai mici, pentru a obține prețuri mai atractive

Cumpărătorul se va obliga și pentru această nouă locuință să nu o vândă mai devreme de cinci ani de la data achiziționării, precum și să asigure casa, pe toată durata finanțării, împotriva tuturor riscurilor, drepturile derivând din polița de asigurare fiind cesionate statului și băncii.

Dacă locuința nu va fi asigurată, banca are posibilitatea să încheie o poliță de asigurare pe cheltuială proprie și își va recupera cheltuielile de la cumpărător, având în continuare dreptul de debitare directă a tuturor conturilor beneficiarului.

Până în prezent, pentru Prima Casă au fost acordate circa 157.000 garanții, în valoare totală de peste 13 miliarde lei, pentru susținerea de finanțări în valoare totală de peste 26 miliarde lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
conditii