Abdul Nour Ideen, proprietarul mallurilor Galleria Arad și Piatra Neamț, a fost autorizat să construiască un bloc cu apartamente în cartierul Crângași

Abdul Nour Ideen, proprietarul mallurilor Galleria Arad și Piatra Neamț, a fost autorizat să construiască un bloc cu apartamente în cartierul Crângași

Amplasamentul terenului din Crângași

scris 23 iul 2020

Omul de afaceri de origine siriană Abdul Wahed Nour Ideen, care a cumpărat în „distressed“ mallurile Galleria Arad și Piatra Neamț, a fost autorizat, recent, să construiască un bloc de șapte etaje cu destinația birouri și apartamente în cartierul bucureștean Crângași, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. El mai deține și terenul pe care se află depozitul Coca-Cola din Militari, unde are planificată construcția unui Mega Image și a unui complex rezidențial cu peste 500 de apartamente.

Blocul autorizat acum de Primăria Sectorului 6 a stârnit nemulțumirea unui grup de locatari din zonă încă din 2017, din perioada aprobării Planului Urbanistic de Detaliu (PUD). Blocul autorizat are un etaj mai puțin decât cel aprobat în PUD. Construcția urmează a fi realizată pe un teren de 3.454 de metri pătrați deținut de Abdul Nour Ideen pe Șoseaua Virtuții nr. 22C, lângă stadionul de rugby Metrorex. Coeficienții urbanistici permit realizarea a peste 100 de apartamente pe acest amplasament, conform calculelor Profit.ro.

Investitorul vrea să intre într-un parteneriat cu un potențial dezvoltator și să primească jumătate din valoarea terenului bani cash, iar restul o asociere, potrivit unui anunț de vânzare a terenului analizat de Profit.ro. Valoarea terenului a fost calculată la circa 1,5 milioane de euro.

Abdul Nour Ideen are în proprietate de mai mulți ani și terenul de circa 1,3 hectare unde funcționează depozitele Coca-Cola din Militari și unde, până în 2007, era o fabrică Coca-Cola. Planul omului de afaceri pentru acest teren este să construiască un supermarket Mega Image cu o suprafață de vânzare de 774 de metri pătrați și, ulterior, trei blocuri a câte 11 etaje fiecare cu un total de peste 500 de apartamente, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Istoricul investitorului indică spre o posibilă vânzare a terenului după obținerea autorizațiilor, lucru pe care l-a mai făcut în cazul terenului de 5 hectare pe care milionarul israelian Beny Steinmetz a construit West Park Residential din zona Lacului Morii.

Profilul oportunist se observă și din achiziția centrelor comerciale Galleria Arad și Piatra Neamț. În 2016, Nour Ideen a cumpărat Galleria Piatra Neamț de la Globe Trade Centre (GTC) pentru 2,7 milioane euro și, la distanță de o lună, a plătit încă 2,1 milioane euro pentru mallul Galleria Arad, în condițiile în care GTC a construit proiectele în perioada de vârf a pieței imobiliare la costuri mult mai mari. Acum, investitorul sirian a anunțat că rata de ocupare a Galleria Piatra Neamț este de 96% și că termenul mediu de închiriere a spațiilor este de 4,2 ani. Despre Galleria Arad spune că, în curând, proiectul va atinge un grad de ocupare de 75%.

Investitorii de origine libaneză, siriană, palestiniană, iraniană și iordaniană și-au întețit activitatea investițională de pe piața imobiliară românească în ultimii ani prin tranzacții de zeci de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Șerban Mihai Roibu, fiul fostului trezorier PSD, Aristide Roibu, vinde 20% din terenul fermei sale de vaci. Tranzacția, în topul din acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șerban Mihai Roibu, fiul fostului trezorier PSD, Aristide Roibu, vinde 20% din terenul fermei sale de vaci. Tranzacția, în topul din acest an

Printre cei mai activi jucători se numără omul de afaceri de origine libaneză Muhammad Murad - președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc; libanezul Johny Jabra – asociat în cadrul Forte Partners și autorul celei mai mari tranzacții imobiliare prin vânzarea complexului de birouri The Bridge către proprietarii Dedeman; antreprenorul de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, care a cumpărat și vândut cu profit mallul Armonia Brăila, transformat de chinezi în fabrică de corpuri de iluminat; omul de afaceri român de origine palestiniană Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center și asociatul său, iordanianul Saddiq Abu Seedo, care construiesc ansamblul rezidențial Moghirioș Park din Drumul Taberei; și sirianul Imad Mohamad Kassas, patronul echipei de fotbal Metaloglobus, pregătește construcția a două ansambluri rezidențiale mari în locul unor foste fabrici din București.

De asemenea, familia siriană Hanifi, proprietara unuia dintre primele parcuri en-gros din România – Smart Expo Flora din Voluntari, pregătește actele necesare dezvoltării unui ansamblu rezidențial cu circa 900 de apartamente în cartierul bucureștean Colentina. Și Abdul Rahman Dardari, președintele Clubului Cultural Siriano-Român, se pregătește să intre pe piața imobiliară prin construcția unui bloc cu circa 100 de apartamente în zona Baicului din București.

Arabii activi pe piața imobiliară românească se înscriu în categoria investitorilor în căutare de oportunități pentru diversificarea afacerilor.

EXCLUSIV Michael Israeli și divizia de investiții a CITR pregătesc un ansamblu rezidențial CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Michael Israeli și divizia de investiții a CITR pregătesc un ansamblu rezidențial

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care s-a reflectat în volumul de vânzări de proprietăți din primul trimestru. În ciuda evoluției pozitive de la începutul anului, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Totuși, numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut surprinzător de mult, în luna iunie, cu 16,4%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 46.800 de contracte, după două luni consecutive de scăderi abrupte cauzate de restricțiile impuse de COVID-19, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Volumul de tranzacții din primele șase luni este într-o scădere nesemnificativă, de 1%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, recuperând decalajul de 4,5% apărut după primele cinci luni.

Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. În martie, deși la jumătatea lunii a fost declanșată starea de urgență, românii au încheiat peste 48.000 de tranzacții, cu 8,6% peste volumul lunii corespondente din 2019. Numărul tranzacțiilor imobiliare s-a prăbușit în luna aprilie cu 33,8%, până la circa 27.000 de contracte, și a continuat în luna mai cu un minus de 27,8%.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
abdul nour ideen
galleria
apartamente