Profit.ro Financial Forum - George Chiocaru, Managing Associate Stratulat Albulescu: HORECA, aviația și turismul pot genera cele mai multe litigii. Există însă oportunități pentru startup-uri

Profit.ro Financial Forum - George Chiocaru, Managing Associate Stratulat Albulescu:  HORECA, aviația și turismul pot genera cele mai multe litigii. Există însă oportunități pentru startup-uri
scris 8 iul 2020

Industriile puternic afectate de pandemia de coronavirus, precum HORECA, aviație și turism, se pot confrunta în continuare cu mari dificultăți, fiind domenii ce pot genera și cele mai multe litigii, dar firmele startup au ocazia de a trata perioada de pandemie ca o oportunitate de dezvoltare și de idei noi, cele mai inovative urmând să aibă mai multe șanse să răzbată și să crească, a transmis la Profit.ro Financial Forum George Chiocaru, Managing Associate, Banking & Finance, al casei de avocatură Stratulat Albulescu.

Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurări, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia

"În activitatea de creditare nu am văzut un impact, pentru că majoritatea tranzacțiilor în care noi eram implicați erau finanțări începute cu mult timp în urmă, erau finanțări complexe și pur și simplu doar și-au găsit finalitatea în această perioadă nefastă. Este însă adevărat că acele contracte care s-au încheiat anterior și erau în desfășurare au fost supuse unui exercițiu de revizuire, am avut clienți care ne-au solicitat să-i asistăm în renegocierea termenelor contractuale. Au fost sectoare industriale mai afectate și sectoare mai puțin afectate. De exemplu, dacă ne uităm în sfera IT și telecom, nu o să vedem o nevoie atât de mare de a renegocia, cum, de exemplu, am văzut în HORECA sau în turism, pentru că acolo ne-am trezit cu antreprenori care s-au trezut cu business-urile închise și cu norme care îi vizau în mod specific.

Urmărește-ne și pe Google News

În schimb, pe piața de capital lucrurile nu s-au schimbat foarte mult în perioada pandemiei, sunt puține firme mari care ar putea merge să listeze pe bursă și foarte multe firme mici și medii care au aspirații în direcția asta, dar nu îndeplinesc condițiile. Avem periodic întâlniri cu clienți cărora le sugerăm să acceseze structurile de finanțare ale pieței de capital, însă de cele mai multe ori aceștia fie nu au educația necesară, fie...am primit să răspunsuri amuzante, cum ar fi «nu o simt în stomac, nu simt că e momentul în care să merg pe bursă». Pentru alții, bursa presupune crearea de departamente și structuri suplimentare, care sunt costisitoare și cărora nu li se vede necesitatea.

Profit.ro Financial Forum - Ministrul Finanțelor: Țintim în continuare o scădere a economiei de numai 2% în acest an. Mă aștept la o îmbunătățire a estimării Comisiei Europene, de -6% CITEȘTE ȘI Profit.ro Financial Forum - Ministrul Finanțelor: Țintim în continuare o scădere a economiei de numai 2% în acest an. Mă aștept la o îmbunătățire a estimării Comisiei Europene, de -6%

Practic, pe de-o parte există optimism în industriile care s-au adaptat constant, pe de altă parte sunt industrii cu activitate clasică, precum HORECA, aviație și turism, unde lucrurile cred că vor merge din rău spre mai rău, domenii în care vom vedea și cele mai multe litigii", spune George Chiocaru.

El amintește că perioada crizei anterioare, din 2008, a generat un val de insolvențe, care afectează întregul ecosistem creat în jurul business-ului respectiv. Există însă la acest moment și oportunități, fiind renegociate contracte de închiriere sau regândite structuri de muncă.

Recomandarea pentru un startup

"Aș recomanda să creadă în produsul lui, în primul rând, pentru că dacă nu crezi în ce faci, nu are rost să continui business-ul. I-aș recomanda să învețe din întâmplările acestei perioade, să își adauge pe lista lui de riscuri pe care trebuie să le gestioneze și aceste momente de cădere economică, de blocaj, și să vadă cum ar putea să adreseze nevoile identificate în această perioadă, să vadă această etapă ca o oportunitate de dezvoltare, de idei noi. Sunt convins că cu cât vor fi mai inovativi, cu atât vor avea mai multe șanse să răzbată și să crească", adaugă George Chiocaru.

viewscnt
Afla mai multe despre
stratulat
albulescu
chiocaru