Cifrele din economie arată mult mai bine decât în urmă cu câteva luni, inclusiv în domeniile cele mai afectate de pandemie, iar sistemul bancar are capital și lichiditate să finanțeze revenirea economică, spune la Profit.ro Financial Forum Omer Tetik, directorul executiv al Băncii Transilvania.
Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, este organizată cu sprijinul Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurări, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia
“La începutul lunii martie și mai spre sfârșit, când eram și în lockdown, eram mai stresați de situație și mai pesimiști. Acum, când mă uit la reluarea activității economice, chiar și în sectoarele cu cele mai mari provocări, cifrele arată mult mai bine. Și cred că criza asta s-ar putea să fie și un hard reset pentru economiile emergente ca România, dacă putem să investim în sectoarele cu competitivitate picată”, spune Omer Tetik.
Directorul celei mai mari bănci din România după active prezintă exemplul unor domenii precum infrastructura rutieră sau cea medicală, unde este loc de investiții, dar și sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, unde spiritul antreprenorial este mai redus decât în țările din Europa de Vest sau decât cele din regiune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Voiam să fim o parte activă din soluții. Asumăm rolul nostru. Suntem bine pregătiți din punct de vedere al lichidității și capitalului. Am fost criticați ani de zile că de ce adunăm atât de mult capital și că de ce nu finanțăm economia. Suntem aici acum să finanțăm economia”, spune Tetik.
Banca Transilvania a aprobat 5.000 de credite prin programul IMM Invest, lansat de Guvernul PNL după declanșarea pandemiei și care presupune acordarea de garanții de 80-90% pentru finanțarea firmelor. Aproape 3.700 de dosare pentru sume de 1,76 miliarde de lei au fost trimise la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru aprobarea finală.
“A fost un volum foarte mare, un început destul de greu. Acum lucrurile se mișcă mult mai repede, ne-am încălzit. Și Fondul răspunde la cerințele noastre. Sumele au început să intre deja în activitatea economică. Probabil că în următoarele săptămâni, o lună-două, o să avem o creștere puternică și probabil o să venim la domnul ministru (Cîțu, n. red.) să cerem plafoane mai mari sau alte programe”, spune Omer Tetik, care adaugă și că băncile au cooperat bine cu Guvernul în această perioadă.
Banca Transilvania vede o revenire și a cererii de credite din partea populației, după ce datele publicate de Banca Națională a României au arătat o cădere a creditării în aprilie-mai mai ales pe partea de împrumuturi de consum.
“La începutul lunii iunie am avut o campanie online de credite ipotecare și consum și ne-a surprins plăcut cererea din partea clienților noștri. Cererea a fost la nivelul anului 2019”, spune Tetik.
Grupul BT a încheiat primul trimestru cu active de aproape 97 de miliarde de lei și un profit net de 304 milioane de lei, în scădere cu 40% față de perioada similară a anului trecut, pe fondul creșterii costurilor cu riscul.