Multinaționalale prezente în România au apelat într-o măsură mult mai ridicată la finanțări de la băncile locale în ultimele luni, în contextul în care criza declanșată la nivel global de pandemia de coronavirus le-a îngreunat în multe cazuri accesul la împrumuturile cu care erau obișnuite anterior, cele acordate de grupurile-mamă, a arătat Florin Ilie, Deputy CEO & Head of Wholesale Banking, ING Bank România, la Profit.ro Financial Forum. Creditarea în România, acum afectată și de noua criză, este încă mult sub potențialul economiei.
Videoconferința, transmisă în direct și la Profit TV, a fost organizată cu sprijinul Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurări, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia
Firmele au reacționat acum mai rapid la noua criză economică, declanșată de măsurile luate de state din toată lumea pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus.
"Am învățat mult, noi și companiile, despre cum să gestionezi o criză, datorită experiențelor trecute, nu în ultimul rând datorită crizei de acum 10 ani. S-a văzut acum o capacitate de reacție rapidă foarte bună la nivelul firmelor, mai bine decât ne așteptam. A fost o surpriză plăcută. Aș transmite respectul nostru față de sectorul privat românesc, care a reușit să se replieze foarte rapid în condiții foarte dificile. Vorbesc de toate categoriile de firme", a spus Florin Ilie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Criza a determinat modificări și în comportamentul multor companii mari, care anterior se finanțau prin împrumuturi acordate de grupurile-mamă, din afara țării. Acum, multe dintre grupurile internaționale sunt mult mai stricte în ce privește lichiditățile.
"Dacă vorbim de companiile mari, iar astea sunt date publice, se finanțează multinaționalele de la companiile mamă, dar, pe perioada crizei, finanțarea locală a fost cel puțin la fel de importantă, dacă nu chiar mai importantă decât cea transfrontalieră. Din punct de vedere al expunerii la băncile românești, companiile locale mari, inclusiv companiile transnaționale, au recurs la băncile românești și am sprijinit, aș zice că fără excepție, aceste cereri pe perioada crizei", a explicat deputy CEO ING Bank România.
Băncile sunt în continuare optimiste și doresc creșterea creditării.
"Există o nevoie mare de credite în România care nu se vede pe bilanțul băncilor și multe măsuri se pot lua pentru a bancariza această nevoie de creditare. Suntem cu mult sub ce trebuie să fim. Suntem probabil de patru ori mai mici ca sector bancar decât ar trebui să fie într-o țară cu nivelul nostru de dezvoltare, nu vorbesc de țările din vestul Europei, care sunt mult în față și cu care în mod ciudat ne comparăm. Am putea să de comparăm cu țări de talia noastră, cu nivelul nostru de dezvoltare, suntem mult sub", atrage atenția Florin Ilie.
Creditul de consum a scăzut față de aprilie cu circa 0,8% sau 490 de milioane de lei și a ajuns la 58,8 miliarde de lei, arată datele publicate în iunie de Banca Națională a României. Creditarea populației pentru achiziția sau construcția de locuințe a încetinit de la 0,9% în aprilie la 0,5% în mai, cel mai redus ritm din ultimul an. Soldul a crescut cu 420 de milioane de lei față de aprilie la 84,3 miliarde de lei. Rata anuală de 11% (+8,3 miliarde de lei) se menține încă ridicată.
În ce privește creditele pentru companii, după o stagnare în martie, și o scădere de 1% în aprilie, a venit o contracție de 0,7% în mai. Soldul a coborât astfel cu aproape 2 miliarde de lei în două luni și a ajuns la 116,3 miliarde de lei, nivel la care se afla în urmă cu un an. Ritmul anual de creștere a coborât de la peste 6% în februarie la doar 2,2% în mai.
Soldul creditelor acordate firmelor ar putea crește începând cu luna iunie (sau măcar tendința de scădere ar putea fi frânată), în condițiile în care, potrivit Guvernului, 7.000 de firme au semnat pentru împrumuturi totale de 6 miliarde de lei prin IMM Invest, dintre care jumătate sunt împrumuturi pentru investiții și jumătate pentru finanțarea activității curente. Împrumuturile garantate de stat nu se vor vedea, însă, imediat în totalitate în evoluția soldului curent, în condițiile în care sumele vor fi trase în timp.